Za Duklu bude dále nastupovat Tomáš Kaláb s Richardem Divišem, klub opouští pětice hráčů

02.05.2016 / Tomáš Lysý

Na konci minulého týdne byl zveřejněn článek o podepsaných smlouvách s útočníky Josefem Skořepou a Lukášem Jíchou. Červenožlutý dres budou příští sezonu oblékat i další dva hráči. Uplatnění opce u obránce Tomáše Kalába bylo avizováno již na tiskové konferenci, v příští sezoně bude v Jihlavě hrát také Richard Diviš.
První jména přibyla do kolonky odchodů. Dukla se rozloučila s obránci Vojtěchem Zadražilem a Martinem Parýzkem a útočníky Ondřejem Malcem, Pavlem Mrňou a Markem Prokšem.

Tomáš Kaláb

Do dresu rivala z Vysočiny přestoupil z Třebíče před sezonou 2010-11 a během pěti let se vypracoval v pilíře zadních řad Dukly. Letos se na jeho dresu dokonce vyjímalo písmenko A jako zástupce kapitána. Řeč je o Tomáši Kalábovi, nejproduktivnějším obránci jihlavského klubu v základní části letošního ročníku (47 zápasů, 25 bodů; 8+17). Devětadvacetiletý bek, který odehrál za tým z krajského města Vysočiny během pěti let celkem 266 zápasů (27+55), byl letos s deseti góly dokonce nejlépe střílejícím obráncem týmu.

Podobně jako Josef Skořepa, také Tomáš Kaláb měl nad pokračováním v Jihlavě poměrně jasno i z důvodu dobrého kolektivu. „Jsem rád, že moje smlouva běží dál a budu v Dukle i příští rok. Parta tady byla letos skvělá a snad se utvoří i v další sezoně. Měl jsem jasno hned a dlouho jsem se nerozmýšlel,“ sděluje obránce, na kterého Dukla uplatnila opci již před začátkem baráže o extraligu.

Richard Diviš

Dalším útočníkem, který bude působit v dresu s Ježkem ve znaku, je útočník Richard Diviš. Oblíbenec jihlavských fanoušků přišel do Dukly krátce po začátku sezony 2014-15 na měsíční hostování z Olomouce a nakonec zůstal v Jihlavě téměř celou sezonu (před semifinále Dukly s Chomutovem si jej Olomouc na play-out a baráž stáhla – pozn. aut.). Třicetiletý forvard loni nasbíral ve 32 zápasech základní části celkem 31 bodů (10+21). Jeho forma vygradovala ve čtvrtfinále play-off, kde šesti góly a třemi asistencemi pomohl v sedmi utkáních vyřadit Kladno, jehož je odchovancem. Letos zaznamenal ve 42 zápasech základní části celkem 27 bodů (9+18), šesti asistencemi se podílel na vítězné jízdě Dukly v play-off až do baráže, kde během 12 utkání vstřelil dva góly a na čtyři nahrál.

Sám Richard Diviš prozradil, že jednání o setrvání v Jihlavě nebyla jednoduchá, protože vše nezáleželo pouze na něm. „Jsem šťastný, že to takhle dopadlo, protože jednání nebyla jednoduchá, jelikož můj mateřský klub není Jihlava. Jsem rád, že se vše dotáhlo do úspěšného konce a mám čas a prostor se připravit na další sezonu, která doufám bude minimálně tak dobrá jako ta letošní,“ povídá útočník, jemuž spoluhráči říkají “Divoch“ a nechává nahlédnout pod pokličku jednáním. „Primárně jsem řešil Jihlavu. Ale vzhledem k tomu, že nejsem odsud, hledal jsem si i jiné možnosti. Především kvůli tomu, abych se vyhnul tabulkovému odstupnému. Ale dopadlo to k mé maximální spokojenosti,“ prozrazuje hráč, který bude v Jihlavě hostovat další rok.

Odchody z klubu

Změny v kádru Dukly se týkají nejen dohod a podepsání nových smluv, ale také hráčů, kteří klub opouští. „V příští sezoně nebudou v Dukle pokračovat Marek Prokš, Ondřej Malec a Vojtěch Zadražil. Nepočítáme s nimi do další sezony. Ondřej Malec smlouvu na příští sezonu má a budeme vyjednávat se zájemci o jeho služby. Marek Prokš a Vojtěch Zadražil si mohou hledat angažmá jinde. V Dukle nebudou pokračovat ani Pavel Mrňa a Martin Parýzek,“ upřesňuje jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Všem jmenovaným hráčům klub přeje v budoucnu hodně štěstí v nových angažmá i v soukromém životě.

Zpět do svých mateřských klubů se vrátili i hráči, kteří byli v Dukle na hostování, jako např. z Karlových Varů. „Také Karlovy Vary skončily sezonu stejně jako my, 24. dubna. Jednání o těchto hráčích jsou zatím pasé, vše se teprve rozběhne,“ doplňuje jednatel.

Jednání s dalšími hráči

Dukla jedná i s dalšími hráči nejen z A-týmu, ale také z juniorky či z jiných klubů. „Spousta jednání probíhá, ale nechtěl bych předbíhat, protože nevím, jak se s kým domluvím, a jak pak dopadnou jednání s jejich kluby,“ podotýká Bedřich Ščerban.

„V tuto chvíli jednáme i s Tomášem Čachotským. Čekáme na vyjádření Jirky Dobrovolného. Nabídli jsme mu uplatnění opce, ale respektujeme, že chce vše napřed probrat s rodinou,“ prozrazuje první muž Dukly a zároveň vyjmenovává, jací hráči mají s klubem platné kontrakty. „Smlouvu mají Jakub Škarek, Michal Důras, Filip Seman a Alexander Grebenyuk. Domluvili jsme se s Richardem Divišem, Josefem Skořepou, Lukášem Jíchou a uplatnili jsme opci na Tomáše Kalába. Josef Kořenář před mistrovstvím světa do 18 let podepsal smlouvu, nicméně má v ní klauzuli odejít v případě draftování a zájmu do Ameriky,“ uzavírá Bedřich Ščerban.

O dalších jménech bude klub informovat v následujících dnech na svých webových stránkách a sociálních sítích.

Tomáš Kaláb z pozice obránce nejen střeží prostor před jihlavskou svatyní, ale také zdatně podporuje útok. V barážové sezoně 2015-16 nasbíral v 67 zápasech celkem 30 bodů za 10 gólů a 20 asistencí. Foto: Josef Plechatý

Richard Diviš (s číslem 9) vstřelil první gól v úvodním domácím barážovém utkání Dukly s Litvínovem, který Jihlava nakonec vyhrála 2:1 na nájezdy. Stejný hráč se zasloužil o letošní závěrečnou trefu červenožlutých, když ve 12. kole baráže lehce zmírnil porážku v Litvínově na konečných 2:8. Foto: Josef Plechatý

Další změny v kádru Dukly

Jakub Škarek má vyřízeny střídavé starty do pražské Sparty

Další nové tváře v kabině: Do Dukly přichází z Liberce obránci Kajínek a Říha

Z Pardubic přichází na hostování Filip Stoklasa

Junioři Najman s Kousalem odcházejí do Mladé Boleslavi

Vlastimil Bilčík bude pokračovat v Dukle i v příští sezoně

Útočníci Lukáš Anděl a David Březina zůstávají, Dukla na oba mladé hráče uplatnila opci

Tomáš Čachotský je oficiálně v Dukle, s klubem se dohodl na dvouleté smlouvě

Do Dukly se vrací Tomáš Čachotský

Miha Štebih opouští Duklu, má namířeno do Slavie Praha

V Dukle budou pokračovat útočníci Josef Skořepa a Lukáš Jícha