Junioři Dukly trénovali na Šacberku, sjezdovku vyběhli hned pětkrát

23.06.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Kdo si myslí, že lyžařský areál Šacberk je během letních měsíců nevyužitý, hrubě se mýlí. Vrchol sjezdovky nabízí atraktivní vyhlídku jak pro pěší, tak pro cyklisty. Někteří z odvážnějších se spustí na bicyklu dolů. Opačným směrem je to mnohem náročnější, tím spíše, pokud se musíte spolehnout pouze na své tělo. A právě na Šacberk nedaleko Zborné zavítali i jihlavští junioři, kteří dokázali 380 metrů dlouhou trať vyběhnout hned pětkrát. Leckdy to hodně bolelo a bylo o vůli, což můžete vidět na obrázcích či videích.

Jaký je to rozdíl sjíždět Šacberk při zimních radovánkách nebo jej vyběhnout během léta, kdy teploty leckdy atakují hranici 30 stupňů. Na sjezdových lyžích či snowboardu se milovník zimních sportů kolikrát ani nenaděje a je dole. Ale běh a opačným směrem? To už je jiná káva. „Přitom na lyžích to vypadá jako rovina,“ praví trefně jeden z hráčů jihlavské juniorky, když potřetí zvládne poslední metry těžkého stoupání. Junioři pod vedením trenéra Patrika Augusty a Viktora Ujčíka v rámci tréninkového cyklu letní přípravy na sezonu 2016-17 nejprve běželi z jihlavského Vodního ráje směr lyžařský areál Šacberk, pětkrát zdolali místní sjezdovku a poté se znovu po svých vrátili na aquapark k regeneraci.

Jihlavští junioři běhali na Šacberku

Celý areál byl zrekonstruován v roce 2004 a jeho nejvyšší bod se nachází v nadmořské výšce 613 metrů. Délka sjezdové tratě je 380 metrů a její rozpětí činí průměrně 40 metrů. Průměrné stoupání Šacberku je 22,72% s převýšením 81,6 metrů. Junioři tak během pěti výběhů nastoupali přes 400 metrů.

Ačkoliv mnozí z hokejistů po doběhnutí na vrchol těžko nacházeli dech, došlo i na zábavu. A to v okamžiku, když útočník a zároveň rozhodčí Jiří Ondráček po čtvrtém výběhu zbystřil v trávě položený mikrofon. Ihned se ho chopil a zahrál si na redaktora, když vyzpovídal právě doběhnuvšího obránce Davida Váňu. Následně se ukázalo, že by „Vondrc“ mohl být zdatným pomocníkem jihlavské redakce. „Kolikrát to půjdete dneska?,“ táže se mladého obránce. „Čtyřikrát,“ odpovídá mu David Váňa. „Jako ještě čtyřikrát,“ je jeho blesková reakce.

Na fotografie z výběhu se můžete podívat zde.

Samotní hráči Dukly potvrdili, že vyběhnout pětkrát po sobě sjezdovku není zrovna jednoduché. „Je to hodně výživné, hlavně posledních pár metrů. Velká krize je hlavně od půlky, kdy už člověk skoro musí jít a hodně ho z toho pálí nohy. Je to oheň,“ prozrazuje obránce Martin Kadlec. V podobném duchu hovoří i Tomáš Mejzlík. Oba hráči, stejně jako celý tým ví, že v závěru letní přípravy musí zatnout zuby. „Jako každá příprava, i tahle je náročná. Ale pokoušíme se to zvládnout, máme před sebou poslední týden,“ uzavírá rozhovor loňský kapitán staršího dorostu Dukly.

Útočník Tomáš Mejzlík a obránce Martin Kadlec hodnotí výběhy a letní přípravu

Autor videí: Tomáš Lysý