Dukla jede poprvé na venkovní kluziště, čeká jí dlouhá cesta směr Havířov

13.09.2016 / Tomáš Lysý

Po dvou domácích utkáních se hokejisté Jihlavy poprvé v letošní sezoně podívají mimo své území. A to rovnou do nejvzdálenější destinace. Ve středu 14. záři 2016 od 18 hodin rozehrají utkání čtvrtého kola WSM Ligy na ledě Havířova. Proti soupeři z loňského čtvrtfinále by Dukla ráda získala tři body a napravila tak domácí porážku s Benátkami. Ovšem nic jednoduchého na jihlavské hráče rozhodně nečeká, jelikož Slezané byli zatím v obou dvou domácích utkáních stoprocentní.

Utkání předešlého kola hrála Dukla opět doma, jelikož její zápas na ledě Motoru byl přeložen až na 19. prosince. Proti Benátkám čekala tisícovka diváků v ochozech na gól až do čtyřicáté minuty, kdy přesilovou hru využil Jiří Říha. Jenže liberecká farma v závěrečné dvacetiminutovce třemi góly otočila stav a Tomáš Čachotský už pouze dvacet vteřin před koncem korigoval na konečných 2:3. Nyní by ráda loupila také Jihlava, a to na ledě AZetu.

Možnosti jsou prakticky jen dvě. Buď Havířov doma nějaké body ztratí nebo bude opět stoprocentní. První i druhé kolo totiž klub s iniciály Antonína Zápotockého ve znaku odehrál v domácí K&K Pneu Areně a bral vždy tři body. Nejprve skolil Litoměřice 4:1 a poté poslal na lopatky vítězstvím 2:1 silné Kladno. Mimo svůj stadion zajížděl Havířov ve třetím kole, kdy se dlouho zdálo, že na Slavii urve nějaký ten bodový zisk. Slezané od dvaadvacáté minuty vedli, ale dvě minuty před odchodem do šaten Pražané vyrovnali. Když už zápas spěl pomalu do prodloužení, rozhodl o sešívané výhře v sedmapadesáté minutě Jaromír Kverka.

Téma zápasu: Loňští čtvrtfinalisté opět proti sobě

Po svém návratu do první ligy se Havířov hned dostal do play-off. Psalo se čtvrtfinále ročníku 2013/2014 a AZet vyfasoval Jihlavu. Ačkoliv téměř všechny zápasy série byly poměrně vyrovnané, na celkovém výsledku to bylo znát pramálo. Dukla postoupila v nejkratší možné době výsledkem 4:0 na zápasy. O rok později jel Havířov na Vysočinu znova, ve čtvrtfinále potkal Třebíč a série dopadla pro Slezany stejně neúspěšně. Loňské první kolo vyřazovacích bojů svedlo „staré známé“ proti sobě znovu. Havířov se dostal z předkola play-off WSM Ligy a ve čtvrtfinále opět narazil na Jihlavu. Doma byla Dukla dvakrát úspěšná. První utkání na ledě soupeře sice prohrála, ale ve druhém se radovala a doma pak stvrdila první ze tří semifinálových mečbolů – 4:1 na zápasy.

Přenos utkání

Již tradičně bude utkání WSM Ligy mezi Havířovem a Dukou Jihlava přenášeno prostřednictvím textového onlajku, který najdete zde.

Letošní tým AZetu ale s loňským nejde srovnávat, zaznamenal několik změn. Odešel loňský nejproduktivnější hráč Petr Kanko a také jihlavským fanouškům dobře známí hokejisté Roman Maliník s Petrem Punčochářem. V klubu již nepokračuje i gólman Petr Matoušek, jenž loni odchytal téměř polovinu všech zápasů Slezanů. Mezi nejvýraznější příchod lze zařadit návrat obránce Daniela Semana, bratra útočníka Dukly Filipa Semana. Pozitivní pro Havířov je rozhodně i to, že novou smlouvu podepsal i Jan Maruna, oblíbenec fanoušků, který loni zaznamenal ve Zlíně slušnou sezonu. Zajímavé jméno získal AZet rovněž v podobě Marka Haase, dlouholetého hráče Šumperka a jeho loňského kapitána. Po loňské dobré havířovské sezoně pokračuje v týmu i host z Vítkovic Tomáš Gřeš.

Ve všech třech utkáních Havířova během letošního úvodu WSM Ligy se trenér Štefan Mikeš mohl spolehnout na Marka Laca, jenž má průměr 1,34 gólů na zápas a 95,06% úspěšnost zásahů. Bilanci gólu na zápas má Michal Sztefek, jenž je zároveň i nejproduktivnějším hráčem týmu. Tři obránci evidují v týmových statistikách jednu přesnou asistenci. Nejtrestanějším havířovským hokejistou je zatím bek Karol Korím s deseti trestnými minutami.

Poslední zápas Havířova ve WSM Lize:

HC Slavia Praha - HC AZ Havířov 2010 2:1
Branky a nahrávky: 34. Šafránek (Dragoun, Markovič), 58. Kverka (Markovič) – 22. Gřeš (Lenďák, Bednář). Rozhodčí: Kostourek – Jindra, Kreuzer. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 855. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Sestava Havířova: Laco – Krisl, Lenďák, Nesvadba, Seman, Petran, Korím – Sztefek, Haas, Dvořáček – Gřeš, Bednář, Kotala – Maruna, Pechanec, Štumpf – Meidl, D. Matula, Hrazdíra.

ČTĚTE TAKÉ:

Soupiska Havířova

Předsezonní preview Havířova na www.hokej.cz

SLAVÍCÍ KOLEČKO DUKLY. Poslední vzájemný zápas Dukly s Havířovem proběhl 7. března 2016. Ačkoliv se na Horáckém zimním stadionu dostali hosté v sedmé minutě do vedení, Jihlava postupně dokázala otočit stav až na 5:1 a na jejím postupu do semifinále již nic nezměnila ani jedna snižující branka AZetu. Úspěšně zvládnutou sérii oslavili jihlavští hokejisté vítězným kolečkem. Budou se radovat i nyní na ledě K&K Pneu Areny, kde naposled také zvítězili? Foto: Josef Plechatý

4. kolo WSM Ligy, středa 14. záři 2016:

ČEZ Motor České Budějovice - HC Most (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Stadion Litoměřice - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC ZUBR Přerov - HC Frýdek-Místek (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - SK Kadaň (18:00)
HC AZ Havířov 2010 - HC Dukla Jihlava (18:00)
Rytíři Kladno - HC Slavia Praha (18:00).

5. kolo WSM Ligy, sobota 17. záři 2016:

HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno (16:00)
HC Kadaň - ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
HC Frýdek-Místek - LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC Zubr Přerov (17:00)
HC Slavia Praha - HC Stadion Litoměřice (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC AZ Havířov 2010 (17:30)
HC Most - HC Benátky nad Jizerou (17:30).