Po roce další historický okamžik: Jihlava poprvé v historii nastoupí proti Frýdku-Místku

02.10.2016 / Tomáš Lysý

Loni se Dukla poprvé v historii potkala s přerovskými Zubry, tehdejším nováčkem WSM Ligy. Nyní čeká na Jihlavu další tým, se kterým se v soutěžním zápase ještě nepotkala. Je jím loňský úspěšný barážista druhé ligy HC Frýdek-Místek. Na led ambiciózního týmu, který čerpá z partnerství s extraligovým Třincem, jede Dukla v rámci třetího vloženého pondělního kola 3. října 2016. Utkání v takřka novém a hezkém zimním stadionu Polárka začíná v 18 hodin. Jestliže do města na historické zemské hranici Moravy a Slezska nepocestujete, můžete zápas sledovat textovým onlajnem.

Čtvrtý korálek na sérii výher nasadila Dukla první říjnový den proti Kadani. Nepříjemného soupeře zdolala 4:2. Sportovní klub s pár bývalými jihlavskými hráči loňské sezony sice v první i druhé třetině vyrovnal vedení červenožlutých, jenže na trefu Josefa Skořepy již Kadaňští odpověď nenašli. Navíc ve třetí části hry využil přesilovou hru Filip Dundáček a dvougólové vedení přineslo na jihlavské hokejky klid. Dukla se tak deseti získanými body z posledních čtyř zápasů posunula na sedmé místo tabulky.

Jestliže měla Jihlava na Kadaň před vzájemným zápasem náskok dvou bodů, oproti Frýdku-Místku má k dobru jeden bod. Frýdeckomístečtí hokejisté si zatím nevedou vůbec špatně. Jejich bilance je vyrovnaná, z pěti zápasů mají pět vítězství (dvakrát za dva body) a pět porážek (jednou v prodloužení). Stejné je to i s venkovními a domácími zápasy, v obou případech získal klub z podhůří Beskyd sedm bodů. WSM Ligu začal Frýdek-Místek dvěma venkovními zápasy. Prohrál v Kadani a jedním gólem získal tři body v Litoměřicích. Dále zapsal na ledě soupeře bod za prohru v prodloužení v Přerově, prohrál dobře rozehraný zápas v Českých Budějovicích, získal cenné tři body ve slezském derby v Havířově a naposled těsně prohrál na Slavii. Doma si klub, jenž má s Třincem podobný i znak, připsal tři body proti Ústí, dva body nad Prostějovem a Benátkami a poté padl 0:2 s Kladnem. Celkově to dává dohromady 14 bodů v tabulce a osmé místo.

Loni přitom Frýdek-Místek hrál ještě druhou ligu a mezi jeho konkurenty patřil třeba Vsetín, Opava nebo Karviná. Klub se ovšem netajil postupovými ambicemi a na třetí nejvyšší českou hokejovou soutěž měl kádr vskutku výborný. Těžil totiž ze spolupráce s Třincem, který jej zásoboval šikovnými hokejisty, kterých mají Oceláři dost. I v mládeži, vždyť třinecká juniorka loni celou extraligu vyhrála. Ve čtvrtfinále si Frýdek-Místek jasně poradil s Kopřivnicí, vyřadil jí 3:0 na zápasy při skóre 15:4. Stejně jednoduše odstranil ze semifinále i Porubu, jen skóre bylo ještě vyšší – 16:4. Ve finále měl favorit druhé ligy proti Vsetínu pořádně těžkou práci. První zápas doma sice Frýdek-Místek vyhrál, jenže pak před více než čtyři tisíci diváky na Lapači prohrál a padl i v dalším zápase doma. Ovšem poslední krok Vsetín neudělal. Před fantastickou návštěvou 5200 diváků doma prohrál a padl i v rozhodujícím pátém utkání. Frýdek-Místek doma před vyprodanou Polárkou ubojoval výhru 2:1 a šel do baráže o WSM Ligu. Pět finálových zápasů sledovalo dohromady vskutku skvělé číslo 17077 diváků.

Týmové statistiky zatím vede Vladimír Luka, který v deseti utkáních nasbíral 9 bodů (3+6). Nejlepším střelcem s pěti góly z deseti utkání je Tomáš Franek. Mezi obránci je nejlepší Jan Zahradníček s bilancí 1+2 v osmi duelech. Za Frýdek-Místek nastupují i tři hráči, kteří loni nastupovali za Havířov a bojovali ve čtvrtfinále WSM Ligy proti Dukle Jihlava – gólman Lukáš Daněček a útočníci David Klimša a Petr Kanko. První jmenovaný hájil zatím branku Havířova ve čtyřech utkáních, více prostoru dostává se šesti zápasy Juraj Šimboch a jeden odchytaný zápas má za sebou i Petre Hamerlík. Dva ex-havířovští útočníci patří k tahounům ofenzívy i v novém angažmá. David Klimša má v deseti utkáních osm bodů (4+4), Petr Kanko pouze o asistenci méně. Hodně zajímavým jménem je i Aron Chmielewski. Čtyřiadvacetiletý polský forvard již letos zapsal jeden gól za Třinec a ve Frýdku-Místku má průměr bod na zápas (osm utkání, 3+5).

KAŇOUR TÁHNE FRÝDEK. Petr Kanko (v mlýnici před havířovskou brankou s číslem 9) patřil v loňské sezoně k lídrům Havířova, v součtu celé sezony byl nejproduktivnějším hráčem AZetu a výrazně mu pomohl k nejlepší sezoně v novodobé havířovské historii. Nyní již hráč s přezdívkou „Kaňour“ táhne Frýdek-Místek, kde patří dvaatřicetiletý hráč se zkušenostmi z NHL také k hlavním tahounům ofenzívy. Foto: Josef Plechatý

11. kolo WSM Ligy, pondělí 3. října 2016:

HC Most – HC Stadion Litoměřice (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
SK Kadaň – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Slavia Praha (18:00)
HC ZUBR Přerov – Rytíři Kladno (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC AZ Havířov 2010 (18:00)

12. kolo WSM Ligy, středa 5. října 2016:

HC Dukla Jihlava – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Most – SK Kadaň (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Slavia Praha – HC ZUBR Přerov (18:00)


Tabulka WSM Ligy po neúplném 10. kole: