Olympijští šampioni, mistři světa či vítězové Stanley Cupu. Ti všichni hráli v posledních letech na Horáckém zimním stadionu

31.10.2016 / Tomáš Lysý

Dukla Jihlava pořádala od roku 2010 několik akcí, na kterých si daly dostaveníčko legendy českého i světového hokeje. Vše započal Den Mistrů v březnu roku 2010, kdy se v Jihlavě utkal mistrovský tým Dukly z roku 1985 a zlatý český národní tým z MS 1985. O rok později pořádala Dukla akci Bakus Stars. Dlouholetý kapitán Dukly Oldřich Bakus se rozloučil s hráčskou kariérou v exhibici proti hokejovým mistrům světa z roku 1991. Další vrcholný zážitek přišel v roce 2012 - Den Legend. Výběr českých hráčů nastoupil proti švédským legendám, které si utkání v Jihlavě sami vybraly. Zlatý hřeb těchto akcí nastal v létě 2014. V rámci Vzpomínky na Ivana Hlinku se na Zlatém utkání sešli olympijští vítězové z Nagana 1998 a mistři světa z let 1999 – 2001. Někteří hráči kvůli této akci přiletěli ze zámoří, kde mají trvalé pobyty, někteří porušili svůj slib, že už nikdy neobléknou hokejovou výstroj. Zlaté utkání sledoval beznadějně vyprodaný Horácký zimní stadion.

„Dukla Jihlava slaví v letošní sezóně 60 let od svého založení. V rámci oslav jsme připravil řadu akcí. Vše začalo turnajem Dukla Cup, kam se podařilo domluvit účast atraktivních soupeřů. Následují akce při zajímavých zápasech A-týmu ve spolupráci s našimi mediálními partnery Hitrádiem Vysočina a Českým rozhlasem region. Vrcholem by pak měl být zápas 14.1. s Českými Budějovicemi v retro dresech. K dnes již tradičnímu dlouholetému zvaní žáků a učitelů jednotlivých škol na utkání A-týmu přibylo letos i zvaní zaměstnanců našich partnerů na zápas A- týmu, které se setkalo s velkou pozitivní odezvou. Při příležitosti oslav bychom se zároveň rádi poohlédli několik let zpět a zavzpomínali i na události posledního období, které ukazují etapu vývoje poslední doby. Dokázali jsme zde zorganizovat akce, jež vešly již dnes do historie a díky kterým získala Dukla vysoké pořadatelské a organizační renomé. K tomu má sloužit seriál těchto článků,“ sděluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Úvodním z nich je ohlédnutí za exhibičními zápasy hokejových legend na Horáckém zimním stadionu.

Den Mistrů – 6. března 2010

Den Mistrů započal všechny akce hokejových legend na Horáckém zimním stadionu. V exhibičním utkání proti sobě nastoupili hráči, kteří v roce 1985 získali s Duklou Jihlava předposlední (jedenáctý) mistrovský titul a legendy československé reprezentace, jenž vybojovaly na domácím šampionátu ve stejném roce zlaté medaile. V národním dresu tehdy hrálo 12 hráčů z Dukly Jihlava a Česko se mj. postavilo proti Kanadě, v jejímž dresu zářil mladý Mario Lemieux, později jeden z nejlepších hokejistů světové historie. Od obou chvil uplynulo tehdy shodně pětadvacet let. V dresu Dukly mohli fanoušci znovu vidět například obávanou lajnu Petr Rosol, Vladimír Kameš, Petr Klíma a vzpomenout na známý chorál, který se kdysi nesl ochozy - "Rosol, Kameš, Klíma, v tom je naše síla, zameteme s nima." Skvělý hokejový zážitek umocnila i účast Oldřicha Válka, nadevše milovaného jihlavským publikem.

Nominace týmu ČSSR – mistři světa z roku 1985:
Dárius Rusnák, Petr Bříza, Oldřich Svoboda, Eduard Uvíra, Antonín Stavjaňa, Jiří Lála, Pavel Richter, Vincent Lukáč, Leo Gudas, Peter Slanina, Milan Nový, František Černík, Ján Vodila, Antonín Plánovský, Mojmir Božík, Richard Farda, David Volek, Ladislav Svozil, Milan Chalupa, Vladimír Caldr, Rostislav Vlach, Vladimír Martinec, Martin Hosták. Na střídačku zamíří: Luděk Bukač starší a masér Pavel Křížek, Jiří Králík, Arnold Kadlec a František Procházka.

Nominace týmu HC Dukla Jihlava - mistři ČSSR z roku 1985:
Karel Horáček, Jaroslav Benák, Jaromír Šindel, Jiří Steklík, Petr Rosol, Vladimír Kameš, Petr Klíma, Radoslav Svoboda, Vladimír Kolek, Miloš Kupec, Jiří Šejba, Rostislav Urban, Bedřich Ščerban, Petr Vlk, Libor Dolana, František Výborný, Augustin Žák, Antonín Micka, Roman Božek, Jan Hrbatý, Luděk Konopčík, Oldřich Válek. Na střídačce: Stanislav Neveselý, masér Jindřich Hurda a kustod Bohumil Tománek a Jiří Dudáček.

Články k Dni Mistrů si můžete přečíst mj. zde, zde, zde, zde zde. Fotogalerie zde.

Autor: ČTK


Bakus Stars – 26. března 2011

Další mistři hokejového umění se sešli na Horáckém zimním stadionu o rok později. Dlouholetý kapitán Dukly Jihlava Oldřich Bakus se loučil s aktivní hráčskou kariérou exhibičním utkáním, ve kterém jeho tým Bakus Stars nastoupil proti hokejistům Dukly Jihlava z ročníku 1990/1991, kteří pro klub získali poslední dvanáctý titul mistra ligy. Tři tisícovky diváků viděli výborný zápas a parádně se bavili. Na soupisce Mistrů 1991 se objevili hráči, kteří získávali na mistrovství světa pro český, potažmo československý tým, cenné kovy. Oldřich Bakus, který v Dukle Jihlava nastupoval jedenáct po sobě jdoucích sezon, si do svého týmu pozval hokejisty, se kterými hrál během své aktivní hráčské kariéry. Viditelně dojatý Oldřich Bakus se na Horáckém zimním stadionu loučil s fanoušky, kteří si jej bezmezně oblíbili. Stejně jako jeho jmenovce Oldřicha Válka, kterému se dostalo také bouřlivých ovací.

Nominace Dukly Jihlava – mistrů ligy z roku 1991:
Richard Adam, Bedřich Ščerban, Roman Kaňkovský, Patrik Augusta, Jiří Cihlář, Libor Dolana, Radek Haut, Radek Haman, Milan Kastner, Aleš Polcar, Jiří Poukar, Petr Vlk, Tomáš Chlubna, Tomáš Kucharčík. Gólmani: Oldřich Svoboda, Roman Čechmánek, Marek Novotný. Trenér: Josef Augusta. Masér: Pavel Křížek.

Nominace týmu Bakus Stars – rozlučkový tým Oldřicha Bakuse:
Pavel Bakus, Stanislav Neruda – Petr Kuchyňa, Jaroslav Benák, Milan Chalupa, Rostislav Malena – Daniel Hodek, Roman Mejzlík, Oldřich Bakus, Oldřich Válek, Petr Mokrejš, Augustin Žák, Petr Altrichter, Tomáš Čachotský. Masér: Jindřich Hurda.

Články k Bakus Stars si můžete přečíst mj. zde, zde, nebo zde. Fotogalerie zde.

Autor: Zbyněk Zápotočný


Den Legend – 31. března 2012

Hokejový svátek čekal jihlavský Horácký zimní stadion také v roce 2012. Díky předešlým dvěma vydařeným akcím se na jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana obrátili zástupci Českého svazu ledního hokeje, zda by klub chtěl uspořádat akci legend českého a švédského hokeje. Možnost konání zápasu přijali jihlavští organizátoři okamžitě. Tím spíše, že švédské legendy v České republice nikdy nebyly a sami si vybírají, do jaké země přijedou sehrát tyto exhibiční zápasy. Na ledě se tak znovu objevilo množství hokejových osobností, vítězů olympijských her a mistrů světa.

Nominace Českých hokejových legend:
Petr Bříza, Jiří Mašát, František Kučera, Leo Gudas, Bedřich Ščerban, Martin Maškarinec, Josef Řezníček, Pavel Setíkovský, Richard Žemlička, Tomáš Kucharčík, Jiří Šejba, Pavel Richter, Oldřich Válek, Radek Kampf, Petr Kořínek, David Pospíšil, Martin Hosták, Radek Ťoupal, Milan Nový. Trenéři: Stanislav Neveselý, Jan „Gusta“ Havel.

Nominace Švédských hokejových legend:
Rolf Wanhainen, Ake Lilljebjörn, Häkan Nordin, Magnus „Sigge“ Svensson, Pär Djoos, Ricard Franzén, Thomas Eriksson, Anders „Masken“ Carlsson, Mats Näslund, Lars-Gunnar Lundberg, Lars Molin, Leif R. Carlsson, Magnus Roupé, Ove Molin, Patrik Zetterberg, Peter Berntsson, Willy Lindström. Manažer týmu: Dick Carlsson, Hlavní trenér: Curt Lundmark, Lékař: Lennart Hovelius, Masér: Ulf Karlsson, Kustod: Torbjörn Sköldstrand.

Veškeré články k Dni Legend si můžete přečíst mj. zde. Fotogalerie zde.

Autor: Zbyněk Zápotočný


Zlaté utkání (Vzpomínka na Ivana Hlinku) – 30. srpna 2014

Vrcholem akcí s hokejovými legendami bylo na Horáckém zimním stadionu bezesporu Zlaté utkání. Slovo zlato nemohlo být použité jen tak, v Jihlavě se totiž sešli mistři svého oboru – čeští olympijští vítězové z Nagana 1998 a hráči, kteří vybojovali na mistrovství světa v letech 1999 – 2001 tři zlaté medaile po sobě, tzv. „zlatý hattrick.“

S myšlenou na pořádání akce přišel Josef Augusta, který nápad probíral s Robertem Reichelem. Oba dva se shodli na tom, že by bylo pěkné pořádat akci v roce 2010, při příležitosti smutného výročí 10 let úmrtí legendárního trenéra Ivana Hlinky a na tohoto „otce úspěchů“ společně zavzpomínat. Stejný názor měl i Slavomír Lener. „Jelikož máme zkušenosti s pořádáním těchto utkání, přišel za mnou pan Josef Augusta, jestli bych se toho neujal. Považuju tuto exhibici za tak výjimečnou a významnou, že jsem ani na okamžik neváhal. Zaujalo mě to na hned v první moment,“ řekl tehdy k zrodu akce jeden z organizátorů a jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Silná slova jako výjimečnost a významnost jsou na místě. „Bylo nám jasné, že bude složité zápas uspořádat, dát všechno dohromady. Každý žijeme jinde, někteří za mořem. Možná se takto sejdeme naposledy,“ doplnil Robert Reichel. Podařilo se. Někteří hráči skutečně přilétli až ze zámoří, kde již mají trvalé bydliště a do rodné země se prakticky nevracejí, jako třeba Richard Šmehlík nebo kdysi nejlepší střelec NHL Milan Hejduk. Dominik Hašek se již dříve zařekl, že už nikdy neoblékne gólmanskou výstroj. Po náhodném setkání s Bedřichem Ščerbanem tento slib porušil a na Zlaté utkání se ještě jednou do branky postavil. Mezi hráči nechyběl ani Jaromír Jágr – jeden z nejlepších hokejistů všech dob a jasně nejlepší Evropan v historii NHL.

Pokud se Ivan Hlinka díval na akci z hokejového nebe, musel být spokojen. Jakmile se oznámil předprodej lístků, bylo okamžitě vyprodáno. Neuvěřitelné prostředí bylo i při předzápasové autogramiádě hráčů, každý chtěl podpis českých hokejových hrdinů. Pár minut po otevření vstupních bran byl Horácký zimní stadion zaplněn do posledního místa. Atmosféra byla doslova elektrizující, nechyběl ani „Hlas českého hokeje“ Robert Záruba, který slavnostní nástup všech hráčů moderoval přímo na hrací ploše. Postava Ivana Hlinky byla v životní velikosti umístěna mezi střídačkami. Zápas skončil 7:7 a ten večer nebyl nikdo, kdo by neodcházel z jihlavského stadionu spokojen. Vracel se domů s ojedinělým pocitem, že zřejmě naposledy viděl pohromadě všechny velikány, které českému hokeji přinesli nezapomenutelné chvíle. Opět se ukázalo, že hokej je v České republice sportem číslo jedna.

Nominace týmu Nagano 1998:
Gólmani: Dominik Hašek, Roman Čechmánek
Obránci: František Kučera, Libor Procházka, Jaroslav Špaček, Richard Šmehlík, Roman Hamrlík, Jiří Šlégr
Útočníci: Pavel Patera, Robert Lang, Jan Čaloun, Martin Procházka, Robert Reichel, David Moravec, Milan Hejduk, Martin Ručinský, Martin Straka, Josef Beránek, Jaromír Jágr
Trenér: Slavomír Lener

Nominace týmu Zlatý hattrick 1999 - 2001:
Gólmani: Milan Hnilička, Vladimír Hudáček, Dušan Salfický
Obránci: Petr Buzek, Martin Richter, Radek Martínek, Ladislav Benýšek, František Kaberle, Karel Pilař, Martin Štěpánek, Jiří Vykoukal
Útočníci: Michal Broš, David Výborný, Viktor Ujčík, Václav Prospal, Petr Čajánek, Jaroslav Hlinka, Jan Tomajko, Václav Varaďa, Tomáš Vlasák, Roman Šimíček, Tomáš Kucharčík
Trenéři: Josef Augusta, Vladimír Martinec

Veškeré články ke Zlatému utkání si můžete přečíst mj. zde. Rozsáhlá fotogalerie ze zápasu a doprovodného programu zde.

Kompletní záznam České televize ze Zlatého utkání zde.

Autoři: Michaela Kodysová a archiv HC Dukla Jihlava


Čtete také:

A-tým ČR, soustředění mládežnických reprezentací nebo Liga legend. V Jihlavě se představily také české národní hokejové týmy