Neoblíbená destinace přichází. Jihlava míří do daleké Kadaně, které se ale letos vůbec nedaří

11.11.2016 / Tomáš Lysý

WSM Liga se pomalu blíží do své poloviny. Druhou listopadovou sobotu bude mít ve svém itineráři již třiadvacáté kolo. V něm bude HC Dukla Jihlava bojovat o další body na ledě SK Kadaně. Ta rozhodně nepatří napříč prvoligovým spektrem k oblíbeným týmům Dukly, i vzhledem ke své, téměř dvěstěpadesátikilometrové, vzdálenosti od Horáckého zimního stadionu. Farmě chomutovských Pirátů se ale letos příliš nedaří, s dvaceti získanými body se krčí na posledním místě tabulky. Utkání na zimním stadionu města Kadaně startuje v sobotu 12. listopadu 2016 od 17 hodin a sledovat jej můžete prostřednictvím textového onlajnu nebo živě přes www.tvcom.cz.
Zároveň nezapomeňte, že již v pondělí 14. listopadu přivítá Dukla poprvé na HZS nováčka z Frýdku-Místku.

Nula proti Třebíči, nula i doma v předešlém utkání proti Mostu. Taková je bilance jihlavských hokejistů z posledních dvou zápasů. O vychytané shot-outy se rovnoměrně podělili gólman Miroslav Svoboda, chytající na ledě Horácké Slavie, a jeho kolega Jakub Škarek, hájící branku Dukly doma právě proti Mostu. Jihlava tak nadále potvrzuje, že je právem nejméně inkasujícím týmem celé soutěže, když v jednadvaceti zápasech inkasovala jen 39 branek. Zatímco Třebíči nastříleli jihlavští hokejisté čtyři branky, doma proti Mostu se prosadili třikrát – rovnoměrně v každé třetině. Třetí Dukla se díky tříbodové výhře udržela na rozdíl čtyř bodů od prvního Kladna a pouhý bod ztrácí na druhý Motor. Naopak se na čtvrtém místě odpoutala od Prostějova a momentálně má před svým nejbližším pronásledovatelem – Slavií Praha – k dobru čtyři body.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Právě Slavia Praha byla posledním soupeřem Kadaně, kterou hostila na svém stadionu v Edenu. Po bezbrankové první třetině vedli Pražané ve dvaadvacáté minutě již o dvě branky, během krátkého časového úseku se trefili Jiří Rys s Václavem Jankovským. Z povedeného vstupu Slavie do druhé dvacetiminutovky se Kadaň vzpamatovala tři minuty po polovině zápasu, kdy snížil Marek Račuk. Jenže i přes slušný vstup do třetího dějství a několik šancí se hostujícímu týmu vyrovnat nepodařilo, naopak klid na slávistické hokejky přinesl osm minut před koncem Martin Bača. Sportovní klub tak porážkou 1:3 potvrdil, že je v aktuální tabulce venkovních zápasů nejhorším týmem, když během jedenácti kol dokázal venku vyhrát pouze ve Frýdku-Místku a sebrat bod v Havířově za prohru v prodloužení.

Jenže na posledním místě není Kadaň pouze v tabulce venkovních zápasů, ale i v celkovém součtu všech utkání. Během dvaadvaceti odehraných kol posbírala pouze dvacet bodů. Klub, který si již říká Trhači, se jakž takž snaží udržovat kontakt s celky před sebou – na předposlední Most ztrácí pouze bod a na moravskoslezské duo Havířov – Frýdek-Místek bodů pět. Sezonu začala Kadaň průměrně, když ze sedmi zápasů třikrát zvítězila a čtyřikrát prohrála. Ovšem to byla pouze špatná předzvěst toho, že v dalších patnácti zápasech vyhraje pouze třikrát a posbírá všehovšudy 11 bodů. Z hlediska vstřelených gólů na tom ještě kadaňští hokejisté nejsou zcela špatně, 57 branek v sítích soupeřů je z hlediska celé WSM ligy lehce nadprůměrný počin. Jenže 81 inkasovaných branek je jasně nejvíce v celé soutěži.

I přes tuto řeč čísel je třeba mít se před Kadaní pořádně na pozoru a v žádném případě jí nepodcenit. V jejím kádru jsou rozhodně zajímaví hokejisté. Důkazem toho jsou hráči jako Jaroslav Kůs (nejproduktivnější muž týmu) nebo další zkušený borec Jakub Trefný. Tito dva útočníci odehráli spolu s Dominikem Vaňkem a Ondřejem Beránkem v dresu Kadaně všech dosavadních dvaadvacet letošních zápasů. Právě Ondřej Beránek je jihlavským fanouškům dobře znám, spolu s Martinem Kohoutem a Ondřejem Šafářem ještě loni hráli za Duklu a pomohli jí k postupu do baráže o extraligu. Od začátku sezony prošlo kadaňským týmem již sedmatřicet plejerů - čtyři gólmani a třiatřicet hráčů v poli. Mezi nimi i obránce Šimon Szathmáry, hráč Chomutova, který se z pendlování mezi týmem Pirátů a partnerskou Kadaní rozhodl vrátit v polovině října po pěti letech zpět do mateřské Jihlavy.

Předchozí vzájemný zápas:

10. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – SK Kadaň 4:2
První tři minuty zápasu mezi Jihlavou a Kadaní přinesly hned dvě změny stavu. V sedmdesáté vteřině hry poslal domácí do vedení Lukáš Jícha, odpověď hostí v podání Šimona Szathmáryho přišla o 52 sekund později. Další gól již úvodní třetina nepřinesla. Také ve druhém dějství padly hned na začátku dvě branky. Nejprve se prosadil Anatolij Protasenja, o pár minut později srovnal Darek Hejcman. Remíza ale tentokrát do konce třetiny nevydržela, krátce po polovině zápasu se o vedení Dukly postaral Josef Skořepa. Jeho trefa byla nakonec vítězná, razítko na tři body dal využitou přesilovkou pět na tři Filip Dundáček - 4:2.

Branky a nahrávky: 2. Jícha (Dundáček), 21. Protasenja (Skořepa, Čachotský), 31. Skořepa (Protasenja), 52. Dundáček (Diviš, Říha) – 3. Szathmáry (Hejcman), 25. Hejcman (Kůs). Rozhodčí: Valenta – Jílek, Šperl. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 937. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2.

HC Dukla Jihlava: Svoboda – Bilčík, Kaláb, Marcel, Říha, Dundáček, Grebenjuk, Půža – Protasenja, Skořepa, Čachotský – Diviš, Seman, Důras – Jícha, Stoklasa, Březina – Danišovský, Síkela

SK Kadaň: Dvořák – Szathmáry, Trefný, Šimek, Tomeček, Blaha, Havel, Černý – Chrpa, Hejcman, Kůs – Vaněk, Zadražil, Beránek – Hlava, Vrána, Osmík – Wágner, Berger, Ringler


DALŠÍ VÍTĚZNÁ RADOST. Výborné období zažívá Dukla Jihlava. Hlavním důkazem jest hned čtyři tříbodové výhry po sobě, současná více jak 164 minut dlouhá neprůstřelnost gólmanů Miroslava Svobody s Jakubem Škarkem a zejména čtrnáct výher v posledních šestnácti utkáních. V posledním utkání proti Mostu si Dukla poradila i s absencí útočníků Michala Důrase, Filipa Semana a Adama Zemana, naopak do sestavy se po zranění vrátil Anatolij Protasenja (čelem k objektivu). Produktivní jihlavský obr hned zaznamenal asistenci u třetího gólu Dukly, když jeho střelu tečoval za záda Marka Pince střelec Josef Skořepa. Foto: Tomáš Buksa


23. kolo WSM Ligy, sobota 12. listopadu 2016:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Stadion Litoměřice (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – Rytíři Kladno (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Slavia Praha (17:00)
SK Kadaň – HC Dukla Jihlava (17:00
HC Most – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)

24. kolo WSM Ligy, pondělí 14. listopadu 2016:

SK Horácká Slavia Třebíč – SK Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Stadion Litoměřice – HC Most (18:00)
HC Slavia Praha – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)

25. kolo WSM Ligy, středa 16. listopadu 2016:

HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – Rytíři Kladno (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Frýdek-Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
SK Kadaň – HC Most (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 22. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016