Týmová práce se jihlavským krasobruslařkám vyplatila na domácí soutěži Jihlava Trophy 2016

18.11.2016 / Tomáš Lysý

Horácký zimní stadion patřil v neděli 6. listopadu 2016 závodům v krasobruslení. Soutěže Jihlava Trophy 2016 se zúčastnily převážně bruslařky z oddílu krasobruslení Dukla Jihlava – mládež, ale pozvány byly i soupeřky z Ledče nad Sázavou, Brna, Pardubic či Chrudimi. Ačkoliv se soutěžní sezona teprve rozjíždí, soutěžící měly možnost vyzkoušet si své bruslařské umění na domácí půdě za podpory rodin a přátel v hledišti. „Odezva diváků naší soutěže Jihlava Trophy 2016 byla ohromná. Návštěvníci byli nadšení z krásné podívané na připravené závodnice,“ říká hlavní trenérka nejmladšího jihlavského žactva Linda Haferníková. Mimo synchronizované krasobruslení soutěžily dívky také v neobvyklých disciplínách, jako je rychlobruslení nebo slalom na ledě.

K prvnímu závodu nové sezony měla co říct i trenérka Linda Haferníková. „Od roku 1994 se věnujeme synchronizovanému bruslení. Sólového krasobruslení jsme museli zanechat pro nepříznivé tréninkové podmínky. Zaměřit se na týmový sport byla správná volba. Držíme se trendu „sport pro všechny“ a dokážeme soutěžit a brát medaile na mezinárodních závodech. Každoročně také organizujeme mezinárodní závod Jihlavský ježek, který má obrovskou účast domácích a zahraničních týmů a vítáme na něm stovky závodníků. Po výstavbě druhé ledové plochy jsme nabyli možnosti podpořit naše bruslařky v individuální péči, protože nároky v naší disciplíně neustále stoupají. Tréninkový proces musí nadále zapadat do naší oddílové koncepce. Na našich dětech se podepisují zkušení trenéři, jak na ledě, tak i při nezbytné přípravě na suchu. Ráda bych poděkovala za skvělou přípravu našich dětí hlavní trenérce oddílu paní Věře Paulusové, dále pak Vladimíře Sedinové, Simoně Rajfové z Brna a Janu Bartákovi, bývalému reprezentantovi České republiky v tancích na ledě. Na suchu naše děti učí klasickému baletu paní Hana Bubníková a gymnastice Tereza Kopřivová. Nedílnou a oblíbenou součást našich tréninků zajišťují asistentky z týmu Starlets, které jsou výbornými bruslařky a naše nejmenší děti se od nich učí hlavně vizuálně. Dokážeme našim členkám nabídnout perfektní zázemí. Já osobně se těším zejména na juniorskou ISU kategorii, kde vše zúročíme,“ sděluje s úsměvem hlavní trenérka nejmladšího jihlavského žactva.

Fotogalerie: Jihlava Trophy 2016

Z celkového počtu závodilo v soutěži Jihlava Trophy na 50 jihlavských krasobruslařek, a to je opravdu široká bruslařská základna. Nejmladší závodnice předvedly sekvence naučených prvků v individuálním pojetí. Děti od 2. třídy již předváděly své umění v naučených choreografiích na oblíbený hudební doprovod. K vidění byly krátké jízdy, improvizace na ledě a ve finále velmi kvalitní sportovní výkony u zkušenějších bruslařek z týmu Gemini. Závod byl navíc rozšířen o neobvyklé disciplíny, jako je rychlobruslení a slalom na ledě.

„Odezva diváků naší soutěže Jihlava Trophy 2016 byla ohromná. Byli nadšeni z krásné podívané na připravené závodnice. Všechna děvčata nám předvedla kultivovaný projev a nám trenérům udělala velkou radost. Děkujeme za příznivé podmínky a zázemí našemu klubu, který nám dává sílu a motivaci do naší rozsáhlé práce. Skvěle funguje spolupráce se sportovními třídami ZŠ Seifertova. A také děkujeme rodičům, kteří nám svěří do péče své šikovné děti a chystají příjemné zázemí právě při podobných akcích jako byla tato pěkná soutěž. Pro srovnání kvality výkonů bychom si závody rádi zopakovali na konci letošní sezony,“ dodává Linda Haferníková.

Foto: Oddíl krasobruslení Dukla Jihlava - mládež