Všechny čtyři žákovské týmy Dukly vévodí svým tabulkám, soupeřům pravidelně dávají znát svojí dominanci

28.11.2016 / Tomáš Lysý

Mládežníci Dukly zažívají povedenou sezonu nejen v extraligových soutěžích. Žáci Dukly jsou ve všech čtyřech kategoriích na prvním místě tabulky a mnohdy dávají svým soupeřům dvouciferné příděly. Starší žáci A pod vedením trenéra Martina Pykala mají našlápnuto k velkému úspěchu – postupu na republikové mistrovství. Starší žáci B se úspěšně perou o první místo tabulky, navíc mají svěřenci Tomáše Dzurika jasně nejlepší rozdíl skóre. Kouč Martin Pykal má velkou radost i z mladších žáků C, jenž jsou napříč pěti tabulkami jasně nejlepší v celé republice, během patnácti zápasů ještě neprohráli při skóre 146:24. Své tabulce vévodí také Mladší žáci D trenéra Tomáše Dzurika, kteří v patnácti zápasech prohráli pouze jednou a jejich skóre je také všeříkající – 168:44. Slušně si vede také nově vzniklý tým mladších žáků E, který je pod vedením Zdeňka Celého na druhém místě tabulky.

Čtěte také: Parádní práce extraligové mládeže Dukly. Junioři, starší i mladší dorostenci patří k nejlepším týmům v republice

Starší žáci A, osmá třída – první místo v tabulce, boj o postup na mistrovství ČR

Nejstarší žákovská kategorie Dukly vstoupila o víkendu do druhé poloviny soutěže. Z pozice prvního týmu tabulky hostila doma třetí Kometu a soupeře přehrála jasně 7:2. Přiložila tak další díl k nyní již jasnému cíli – postup na mistrovství ČR, kam se dostanou pouze vítězové všech pěti skupin Ligy starších žáků. „Spokojenost je taková poloviční. Chtěli jsme hrát nahoře, na prvním či druhém místě, a tenhle cíl zatím plníme. Co se týče hry a projevu, je to takové střídavě oblačné. Střídáme lepší a horší zápasy, ale bavíme se tady o dětech a je asi normální, že tyhle výkony střídají. Když to v gobálu shrnu, tak spokojenost z větší části asi je. Jen doufám, že se budeme zlepšovat, navážeme na začátek sezony a postupně dokráčíme k cíli, který jsme si dali – první místo a postup na republikové mistrovství, kde bychom se chtěli poprat o co nejlepší úmístění,“ hodnotí dosavadní průběh sezony trenér Martin Pykal (na obrázku).

Právě postup na mistrovství ČR by byl obrovským úspěchem jihlavského mládežnického hokeje. Již před dvěma lety měla Jihlava našlápnuto na finálový turnaj pěti nejlepších mužstev republiky, ovšem v konečném účtování postup o kousíček utekl. Nyní má Dukla v tabulce náskok tří bodů na nejbližšího pronásledovatele z Přerova (ve všech kategoriích žáků se hraje dvoubodovým systémem a nastává dělba bodů při remíze po šedesáti minutách). „Cíl do další části je zůstat na prvním místě a poprat se o mistrovství republiky osmých tříd, což tady dlouhé roky nebylo. Pokud budou kluci mít formu, hrát, trénovat a plnit věci, co po nich chceme, mají šanci uspět a na Republiku se dostat,“ domnívá se kouč „osmáků.“

Může ho těšit i to, že se jeho svěřenci prosazují v extraligové kategorii mladšího dorostu. „Samozřejmě jako jejich trenér musím být spokojený. Jsem rád, že tihle kluci šanci dostávají. Byl bych rád, aby tu šanci dostali i jiní, protože máme hráče, kteří si šanci zaslouží. Když ne teď, tak určitě v další části sezony. Všechno záleží jen na nich a na tom, jak budou pracovat a jak se budou projevovat u mě v osmé třídě. A potažmo potom, když si je trenér mladšího dorostu vytáhne a jak se prosadí u něj. Tak jako Matouš Menšík nebo Mára Chvátal, kteří do týmu mladšího dorostu zapadli tak, že dneska odehrají zápasy naprosto v pohodě a zaslouženě šanci dostávají,“ uzavírá rozhovor Martin Pykal.

Nejproduktivnější hráč týmu: David Polodna, 14 zápasů, 23 bodů (10+13)
Nejlepší střelec týmu: Matouš Menšík, 7 zápasů, 11 gólů
Nejproduktivnější obránce: Marek Chvátal, 11 zápasů, 12 bodů (7+5)
Starší žáci A mají ve skupině nejvíce nastřílených gólů, naopak nejméně jich dostali.

Tabulka Ligy starších žáků A skupiny Jihomoravské:


Starší žáci B, sedmá třída – první místo v tabulce

Ze souboje tří týmů z Vysočiny – Jihlavy, Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou – zatím vychází Dukla v Lize starších žáků B nejlépe. Všechny tři týmy mají v osmičlenné tabulce po patnácti zápasech zisk dvaadvaceti bodů, ovšem červenožlutí borci vedou díky jasně nejlepšímu rozdílu vstřelených a inkasovaných branek. „Postavení v tabulce je nad moje očekávání, jelikož loni klukům strašně pomáhali kluci silného ročníku 2005 a letos nastupujeme bez nich, což je citelná ztráta. Navíc někteří hráči chodí hrát za starší ročník 2003 a k tomu máme smůlu na zranění, která jsou letos na denním pořádku. Také pouze pět hráčů odehrálo všech 14 utkání! Po herní stránce je to jak na houpačce, kdy kluci dokáži předvádět parádní hokej a naopak někdy nám přestane “pracovat“ hlava a výkon ideální není. V globálu lze první polovinu brát jak nadprůměrnou, nicméně vím, že můžeme předvést ještě více a snad se nám také vyhnou další zranění,“ hodnotí dosavadní průběh soutěže trenér Tomáš Dzurik (na fotografii).

První místo v tabulce není rovnítkem k jasné spokojenosti. Proto má jihlavský kouč „sedmáků“ pro své svěřence jak slova chvály, tak slova pokárání. „Hráči zaslouží pochvalu za tréninkovou píli, kdy většina kluků pracuje ukázkově. Nespokojen jsem se školním prospěchem a chováním některých jedinců, ovšem společně pracujeme na zlepšení situace,“ prozrazuje Tomáš Dzurik a vzápětí doplňuje cíle do další části Ligy starších žáků B. „Cílem bude neustále posouvat kluky dál, samozřejmě co se týče dovedností, tak v jejich herním rozvíjení. Postavení v tabulce není směrodatné, kor v krajské soutěži, kde často záleží, jestli menší kluby hrají se starším týmem či stejně starým (do Ligy starších žáků B lze nasadit hráče ročníku narození 2003 a 2004 – pozn. aut.). Samozřejmě když budeme hrát o nejvyšší příčku, bude to pro kluky skvělá motivace do další práce,“ říká Tomáš Dzurik.

Nejproduktivnější hráč týmu: Šimon Báťa, 12 zápasů, 31 bodů (16+15)
Nejlepší střelec týmu: Šimon Báťa, 12 zápasů, 16 gólů
Nejproduktivnější obránce: Lukáš Číhal, 13 zápasů, 15 bodů (11+4) a Martin Hrrbek, 14 zápasů, 15 bodů (8+7)
Také starší žáci B mají ve skupině nejvíce nastřílených gólů, naopak nejméně jich dostali. Proto jsou dle rozdílu skóre první v tabulce.

Tabulka Ligy starších žáků B:


Mladší žáci C, šestá třída – tabulkově nejlepší tým své kategorie v celé ČR

Mladší žáci C jsou při troše nadsázky obávaným červenožlutým drakem, který nelikviduje své soupeře dštěním síry a plamenů, ale střílením gólů. Dominance, se kterou šesťáci vládnou Lize mladších žáků C, je až k neuvěření. Patnáct zápasů, patnáct výher a osm dvouciferných vítězství při skóre 146:24. Dukla Jihlava je nejlepším týmem v celé Lize mladších žáků napříč všemi skupinami, žádný jiný tým není v této soutěži v České republice tak dominantní. „Tady je hodnocení asi snadné. Ročník 2005 a tihle kluci prokazují, že právem patří k nejlepším nejenom ve skupině, ale možná v celé republice. Těží z toho, že v loňské sezoně jsem asi sedm kluků pravidelně hrál s ročníkem 2004 (tzn. loni hráli někteří páťáci se šesťáky – pozn. aut.), což jim určitě pomohlo. Ale nebyli tam do počtu, byli tam víceméně zaslouženě a dneska to zase nějakým způsobem vrací v tom, že zkušenosti z této soutěže mají,“ povídá trenér Martin Pykal (na obrázku) a ještě více poťešující jsou jeho slova, že trénovat takové hráče je radostí. „Navíc jsou to kluci, kteří se chtějí zlepšovat a mají z hokeje radost, což je u těchto dětí nejzákladnější. Není to jen o drilu a o tréninku, ale kluci se tím vyloženě baví a pomáhá to v jejich dalším rozvoji a růstu. Trénovat takové hráče je pro trenéra radost. Ukazují to během sezony a vesměs žádný soupeř nám zatím nekladl větší odpor,“ doplňuje trenér jihlavské šesté třídy.

I přes jasnou suverenitu jihlavských šesťáků trenér Martin Pykal ví, že prioritou je, aby se hráči pořád zlepšovali a později se chytili i ve starších – extraligových – kategoriích mládeže Dukly. „Mně až tak nejde o konečný výsledek, ale o předváděnou hru a o to, aby hráči přenášeli věci z tréninku do utkání. Naším cílem není vyhrávat v šestých třídách, ale aby se kluci prosazovali poté ve vyšších kategoriích, v dorostu a výše. Radost z výsledků máme, avšak není to o tom, že jsme spokojení a stačí to. Chceme se dále zlepšovat a dále na všem pracovat. Vidíme nedostatky a spoustu věcí. Pořád jsou to děti, učí se a učit se ještě dlouho budou. Jak jsem říkal u starších žáků, tak i u mladších žáků záleží na tom, jak budou dále pracovat, jak se budou chtít zlepšovat a co tomu budou schopní obětovat. Já budu jen rád, když jim to půjde tak jako doteď a moc jim to přeju. Je radost s takovými kluky pracovat,“ doplňuje a vzápětí chválí své svěřence.

Jaké to vůbec pro trenéra je, když jeho hráči mnohdy rozhodnou zápas už po první třetině a po čtyřiceti minutách se blíží potupných deset gólů v soupeřově síti? „Jak říkám, neřešíme až tak konečný výsledek, ale předváděnou hru. Pro kluky neustále vymýšlíme nějakou motivaci i za rozhodnutého stavu,“ usmívá se trenér a ihned nechává nahlédnout pod pomyslnou pokličku. „Každou třetinu se jim snažíme stanovit nějaké skóre nebo nějaký cíl, který chceme, aby splnili. Aby kluci pořád měli touhu se zlepšovat a touhu proč hrát. Aby tam pořád byl nějaký cíl, za kterým by měli jít. Ať už rozdíl ve skóre nebo nějaké jiné cíle. Není to o tom, že v zápase vedeme třeba 8:0 a tím to pro nás končí,“ uzavírá rozhovor Martin Pykal.

Nejproduktivnější hráč týmu: Hynek Peš, 14 zápasů, 49 bodů (25+24)
Nejlepší střelec týmu: Andrej Fábry, 14 zápasů, 27 gólů
Nejproduktivnější obránce: Vojtěch Port, 14 zápasů, 19 bodů (8+11)
Mladší žáci C suverénně vévodí nejen své skupině, ale jako jediní v této kategorii v celé republice neztratili ani bod.

Tabulka Ligy mladších žáků C:


Mladší žáci D, pátá třída - 1. místo v tabulce

Tři starší žákovské kategorie doplňují na prvním místě i jihlavští pátáci. Ti se svými výsledky téměř přibližují suverénní šesté třídě. V Lize mladších žáků D během patnácti utkání okusili pouze jedenkrát hořkost porážky a s 28 body při skóre 168:44 jasně vedou tabulku. „Kluci se posouvají co se hry i dovedností týče, z čehož mám obrovskou radost. Začátkem soutěže jsme vyhrávali, ovšem nebyly to příliš pohledné zápasy, nyní se kluci lépe prosazují jak individuálně, tak kombinačně. Většinu posledních utkání jsme hráli výborně, vyzdvihnout musím zápasy v Havlíčkově Brodě, Chotěboři či doma se Žďárem nad Sázavou. Letošní sezóna je v polovině, kluky čeká ještě spousta práce, nicméně uplynulá část sezóny mě velice těší!,“ nezakrývá oprávněnou spokojenost trenér Tomáš Dzurik (na snímku).

Také kouč úspěšného týmu dokáže najít věci, které ho doposud hodně těší a na druhou stranu vyjmenovat to, co by ještě chtělo zdokonalit. „Jsem spokojen se zlepšujícím se tréninkovým nasazení a zápalem a stoupající tendencí individuálních výkonů hráčů, z čehož poté plyne často výborný kolektivní výkon. Zlepšit by to chtělo zarputilost. Jsme až nezdravě hodní a “free“,“ směje se Tomáš Dzurik, který vzápětí doplňuje i cíl do druhé poloviny sezony. „Byl bych rád, aby tréninky i zápasy kluky co nejvíce bavily a neustále se výkonnostně posouvali jako nyní. Když tomu budou dávat pořád sto procent, tak jsem přesvědčen, že budou nadále jako rudá mašina,“ směje se opět jihlavský kouč.

Nejproduktivnější hráč týmu: Matěj Vojáček, 14 zápasů, 40 bodů (32+8)
Nejlepší střelec týmu: Matěj Vojáček, 14 zápasů, 32 gólů
Nejproduktivnější obránce: Martin Dvořák, 29 zápasů, 13 bodů (18+11)
Mladší žáci D v dosavadních patnácti zápasech rozvlnili soupeřovu síť hned 168 krát, což dává průměr více jak 11 gólů na zápas.

Tabulka Ligy mladších žáků D:


Mladší žáci E, pátá třída - druhé místo v tabulce

Neméně dobře se daří také nově vzniklé žákovské kategorii, mladším žákům E. Za tým hrají hokejisté roku narození 2005 a 2006, jde vlastně o druhý tým páťáků Dukly. V dosavadních osmi zápasech si svěřenci trenéra Zdeňka Celého připsali pouze dvě porážky a jako jediní dokázali výsledkově trošku potrápit suverénní Skuteč, která ještě neztratila ani bod.

Nejproduktivnější hráč týmu: Sebastián Celý, 6 zápasů, 18 bodů (14+4)
Nejlepší střelec týmu: Sebastián Celý, 6 zápasů, 14 gólů
Nejproduktivnější obránce: Sebastián Celý, 6 zápasů, 18 bodů (14+4)

Tabulka Ligy mladších žáků E: