Konec třetího zápasu jsme uhráli srdíčkem a prostě jsme nemohli dostat vyrovnávací gól, říká Daniel Šťastný

01.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Osmifinálová série NOEN extraligy staršího dorostu pokračovala na ledě Slavie, kam zajížděla Dukla s domácím vedením 2:0 na zápasy. Ačkoliv Pražané hned od začátku zápasu vedli, Jihlava ještě v první třetině otočila stav a od šestadvacáté minuty vyhrávala již 3:1. Tento stav svítil na ukazateli ještě sedm minut před koncem a gólman Daniel Šťastný během 173 minut inkasoval jen třikrát. I přes trošku dramatičtější závěr vyhrála Dukla 4:3 a postoupila mezi osm nejlepších týmů sezony. „Bylo to asi nejtěžší utkání ze všech tří. Slavia už neměla co ztratit, tak do toho šlapala naplno. Jsme rádi, že jsme zvládli postoupit už ve třech utkáních,“ je spokojený sedmnáctiletý gólman staršího dorostu. Nyní mají červenožlutí týden na odpočinek, čtvrtfinále startují doma 7. března.

Úvod třetího osmifinále byl hodně divoký. Jihlavští hokejisté již po třiceti vteřinách měli slibnou šanci, ale rychlý útok nevyužili a z obrátky se radovali domácí. Šlo o vůbec první - a zároveň i poslední – vedení Slavie v celé sérii. „Naši hráči nedali gól a vepředu propadli. Slavia se na nás řítila, vystřelila a její hráč byl s dorážkou před brankou úplně sám. Bylo to asi tím, že Slavia začala hned od začátku a my jsme asi nebyli na zápas úplně koncentrovaní,“ ohlíží se za první gólovou situací celého utkání Daniel Šťastný. Vedení ale Pražanům nevydrželo dlouho, v rozmezí jedenácté až šestnácté minuty otočil zápas dvěma góly nejproduktivnější hráč celé série Tomáš Vala.

Když před polovinou utkání zvyšoval Jakub Filip v přesilové hře na 3:1, byla Dukla na nejlepší cestě mezi osm nejlepších týmů staršího dorostu v této sezoně. Jihlavští hokejisté drželi otěže zápasu bezpečně ve svých rukou a Daniel Šťastný nadále deptal hráče soupeře. V prvním utkání jim z šestatřiceti střel povolil jen jeden gól, při druhém duelu se Slavia radovala ze čtyřiceti střel pouze jednou. A jediný inkasovaný gól držel i do třiapadesáté minuty. Poté si vybral jedinou slabší chvilku, když po jeho rozehrávce snížili červenobílí na 2:3. „To se moc nepovedlo. Dostal jsem puk za bránou a řvali na mě „hraj!“ Tak jsem kotouč vyhodil, slávista vystřelil a bohužel mi to propadlo mezi nohama.“ Jinak ale patřil k hlavním postupovým postavám všech tří duelů, při kterých chytil 94 střel z 99 při skvělé procentuální úspěšnosti 94,95% a průměru 1,67 inkasovaných branek. „Samozřejmě je lepší, když gólman chytá, když na něj jde hodně střel. Musím pořád dávat pozor,“ vysvětluje sedmnáctiletý brankář, jenž se v roce 2012 zúčastnil spolu s Jakubem Škarkem druhého ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy.

Videoohlasy s Danielem Šťastným


Radost Slavie Prha ze snížení na 2:3 trvala jen tři minuty. Sešívaní si v šestapadesáté minutě vzali oddechový čas, ovšem krátce po navázání hry inkasovali čtvrtý gól z hokejky obránce Lukáše Mareše. Jihlavský zadák si udělal ofenzívní výlet, prezentoval se úspěšnou dorážkou své vlastní střely. „Viděl jsem beka soupeře za bránou, jak to bude vyhazovat na mojí stranu. Sjel jsem si tam, vzal jsem puk a doufal jsem, že to nějak dám. Byla to střela a dorážka,“ usmívá se a stejně jako Daniel Šťastný říká, že šlo o velice těžký zápas. „Slavia neměla co ztratit, o nic jí nešlo. Pořádně to dohrávala. Počítali jsme s tím a dobře se s tím poprali,“ říká spokojeně.

Videoohlasy s Lukášem Marešem


Dukla se tak po čtyřech letech raduje z postupu přes první kolo play-off. Naposled tomu tak bylo v roce 2013, kdy parta kolem kapitána Jana Mandáta pod vedením trenéra Františka Zemana skončila těsně před branami finále a brala bronzové medaile. V dalších třech letech vypadla Jihlava vždy v osmifinále – proti Plzni, poté proti Liberci a loni skončila na Chomutovu. V sezoně 2016/2017 se tak jihlavský starší dorost raduje z postupu mezi osm nejlepších týmů republiky. „Dostali jsme soupeře, kterého jsme si přáli, a to nám hodně pomohlo. Nicméně série nebyla vůbec jednoduchá. Slavia bojovala, výborně bruslila, hrála urputně a nám hodně pomohl gólman Daniel Šťastný. Hráli jsme produktivnější hokej,“ hodnotí celé osmifinále trenér Štěpán Moravec a z jeho řeči je zřejmé, že udělat poslední krok je vždy nejtěžší. „Třetí utkání bylo hrozně těžké. Hráli jsme venku a první třetinu jsme byli ještě v autobuse. Pak jsme se trošku rozehráli a zaslouženě po třech zápasech jdeme dále,“ usmívá se kouč staršího dorostu.

Jasné je, že Dukla díky třetímu místu v A-nadstavbě začne čtvrtfinále play-off na domácím ledě, a to v úterý 7. března 2017. Svého protivníka ještě neví, po základní části první Pardubice a druhé Brno totiž své série ještě hrají. Nejvíce to vypadá, že Dukla nastoupí proti Karlovým Varům, tedy týmu, který jí v roce 2013 vyřadil v semifinále. Dalším možným soupeřem jsou starší dorostenci Hradce Králové (v případě, že Vítkovice vyřadí v osmifinále Plzeň). Jasno bude nejpozději v sobotu 4. března. Ať už Jihlava chytne kohokoliv, trenér Štěpán Moravec má jasno o tom, co bude na dalšího soupeře platit. „Bojovnost, nasazení a obětavost. V play-off se nehraje na hezký hokej. Musíme hrát účelně a jednoduše. Každý zápas teď bude jiný a pokud dostaneme Karlovy Vary, nemůžeme se ohlížet na předchozí zápasy, co jsme s nimi odehráli. Play-off je úplně jiná liga,“ hlásí kouč jihlavského staršího dorostu.

Videoohlasy s trenérem Štěpánem Moravcem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih 3. osmifinále play-off NOEN extraligy staršího dorostu Slavia – Dukla 3:4

Autor videa: Tomáš Lysý


Rozpis čtvrtfinále NOEN extraligy staršího dorostu:

V případě postupu Plzně (stav série Plzeň - Vítkovice 2:2)
HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec
HC Kometa Brno - Mountfield Hradec Králové
HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary
HC Plzeň - Piráti Chomutov

V případě postupu Vítkovic (stav série Plzeň - Vítkovice 2:2)
HC Dynamo Pardubice - HC Vítkovice Steel
HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec
HC Dukla Jihlava - Mountfield Hradec Králové
Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary


Termíny:
1. zápas: úterý 7. března 2017, 2. zápas: čtvrtek 9. března 2017, 3. zápas: sobota 11. března 2017.

Čtvrtfinále se hraje na dva vítězné zápasy, první a případný rozhodující třetí zápas se hraje na ledě lépe postaveného celku po nadstavbové části.