Jedeme do Brna s cílem vyhrát, hlásí junior David Váňa. Kluci se neskutečným způsobem vrátili do série, říká trenér Viktor Ujčík

15.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Nepříznivý stav série 1:3 na zápasy a kritických prvních dvacet minut pátého zápasu v Brně. Jihlavská junkorka v DRFG Aréně prohrávala po první třetině čtyřbrankovým rozdílem a byla na pokraji vyřazení. „Nebudeme si nic nalhávat, vstali jsme z mrtvých. Kluci se neskutečným způsobem vrátili do série a zasloužili by si jí zakončit tak, abychom z toho měli všichni radost,“ sděluje trenér Viktor Ujčík. Dukla totiž pátý zápas otočila, vyhrála 5:4 v prodloužení. V šesté bitvě doma přejela Kometu 5:2 a vynutila si rozhodující sedmý zápas, jenž se hraje ve čtvrtek 16. března od 18 hodin v Brně. „Jedeme tam s cílem vyhrát, vlétnout na ně a postoupit do semifinále,“ povídá obránce David Váňa, za čím si tým půjde.

Asi nelze vyjádřit trefněji situaci po prvních dvaceti minutách pátého zápasu na ledě Komety Brno, kde Dukla prohrávala 0:4 při stavu 1:3 na zápasy. Hráči z metropole jižní Moravy si šli za postupem do semifinále. Jenže chyba lávky. Přesněji – parádní práce a charakter juniorů. „Nebudeme si nic nalhávat, vstali jsme z mrtvých. Za toho stavu nám v Brně po první třetině asi moc lidí nevěřilo, že bychom se z toho dokázali dostat. Kluci se ale neskutečným způsobem vrátili do série a zasloužili by si jí zakončit tak, abychom z toho měli všichni radost,“ chválí své svěřence Viktor Ujčík, asistent trenéra Patrika Augusty u jihlavské juniorky. Dukla otočila nepříznivý vývoj, vyhrála 5:4 v prodloužení a vynutila si další pokračování na domácím ledě.

Šestou bitvu zvládli jihlavští hráči také parádně. V první třetině je podržel celou sérii výborně chytající gólman Jan Brož (92,65% úspěšnost zákrokú), jenž prakticky jak na běžícím pásu deptá brněnské hráče. Byť byl poměr střel 3:13 v neprospěch Dukly, vedli červenožlutí 1:0. A výborná produktivita pokračovala. Po dvou dějstvích byla Kometa střelecky aktivnější v poměru 27:13, ovšem průběžný výsledek byl jasný – 5:0 pro Jihlavu, která i přes menší potíže v závěrečných dvaceti minutách vyhrála 5:2. „První třetina se nám úplně nepovedla. Byli jsme takový roztřesení, báli jsme se. Naštěstí tam padl alespoň jeden gól, že mě Mejzla (Tomáš Mejzlík – pozn. aut.) trefil. Od druhé třetiny jsme na Kometu nastoupili, vyhráli jsme jí 4:0 a bylo po zápase. I když jsme si to zase zkomplikovali ve třetí třetině, jak to umíme. Ale naštěstí jsme to zvládli a vrátili sérii zpátky do Brna,“ pochvaluje si obránce David Váňa.

Zadák, který již naskočil i za A-tým, dal dva góly a vždy po přihrávkách útočníka Tomáše Mejzlíka. Ten byl dalším strůjcem vítězství, protože přesně přihrál i na čtvrtou trefu v utkání dvougólového Davida Čermáka a přesný pas „Mejzly“ nesla podpis i u páté trefy Aleše Heinricha. První jihlavská formace Mejzlík, Čermák, Heinrich řádí. Spolu s obranným duem Ladislav Pospíchal, David Váňa nasbírala celá pětice v šesti zápasech neskutečných 46 bodů (18+28). Poslední jmenovaný ale chválí celý tým. „Je to zásluha i zbylých dvou lajn, které v pátém utkání skvěle bránily. Kluci také měli šance, ale nedali je, to se prostě stane,“ prohodí „Vaňous“ a potvrzuje, že slova o dobré partě jsou opodstatněná.

Přichází tak čtvrtfinálový vrchol – sedmý zápas play-off. Jeho úvodní buly bude vhozeno ve čtvrtek 16. března v DRFG Areně přesně v 18:00. Výhoda domácího prostředí ale, jak se ukázalo, v této sérii až tak moc neznamená. Úvodní dva zápasy doma vyhrála Kometa až na nájezdy, ve třetím klání na brněnském ledě přišla již zmiňovaná nevídaná otočka Dukly a červenožlutá výhra v prodloužení. Brno naopak v Jihlavě nejprve padlo v prodloužení, poté vyhrálo po šedesáti minutách a v šestém zápase odešlo jasně poraženo. „Nedovedeme to, co se stalo u nás v pátém zápase, kdy Jihlava otočila z 0:4 na 5:4,“ povzdechl si trenér Brna Pavel Pazourek, že jeho tým pouze snížil z 0:5 na 2:5. Možná psychická výhoda je tak nyní zřejmě na jihlavské straně. Dukla vstala z mrtvých a rázem je stav série srovnán na 3:3. „Myslím si, že Brno je každopádně pod větším tlakem. Ale chtějí vyhrát a my taky. Šance jsou padesát na padesát. Doufáme, že na naší straně je psychika,“ věří trenér Viktor Ujčík. Slova Davida Váni po šestém utkání jsou naprosto jednoznačná a zřejmá. „Jedeme tam s cílem vyhrát, vlétnout na ně a postoupit do semifinále. Nic víc nechceme,“ zní bojovná řeč mladého zadáka jihlavských juniorů.


Videoohlasy s Davidem Váňou

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla