Baráž začíná! Jihlavští hokejisté jí opět odstartují na ledě karlovarské Energie

28.03.2017 / Tomáš Lysý

Lomikare! Do roka budeme spolú stát před súdnú stolicí boží, hin se hukáže, hdo z nás – památná to věta, která byla dle lidové tradice vložena do úst Janu Sladkému Kozinovi, vůdci Chodů. Hodně podobná věta by se dala použít i na start letošní baráže o extraligu. Dukla Jihlava jí začíná stejně jako loni poslední březnové úterý a opět na ledě Energie Karlových Varů. Úvodní zápas dvanáctidílné prolínací soutěže je na programu v úterý 28. března 2017 od 18 hodin v moderní KV Areně.

Na baráž za 150 korun. Permanentka nabízí výraznou slevu

Dukla je znovu v baráži. O extraligu svede boj s Motorem, Pardubicemi a Karlovými Vary

Mým cílem je postoupit s Duklou do extraligy, říká útočník Josef Skořepa v offline rozhovoru

Soupeř: Karlovy Vary jdou po roce znovu do prolínací soutěže. Pomůže jim loňská barážová zkušenost?

Ticketportal, Live přenos

Na zápas HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava si můžete zajistit vstupenku přes prodejní síť Ticketportal – přímý odkaz zde. Fanoušci Dukly mají v KV Areně vyčleněn sektor 113, cena za vstupenku je přesně 90 Kč.
Zápas můžete po zaregistrování sledovat živým přenosem na portálu Hokejka TV. Další možností je sledovat zápas na TV Tipsport, kde musíte mít po registraci finanční obnos na uživatelském kontu nebo si vsadit tiket.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

5911 diváků – nejvyšší návštěva v play-off na Horáckém zimním stadionu od roku finále první ligy 2004 mezi Duklou a Berounem. Přesně tolik lidí se přišlo podívat na sedmý a rozhodující zápas semifinálové série Jihlava – Kladno. Jediný gól šedesátiminutového dramatu zaznamenal v polovině první třetiny útočník červenožlutých Richard Diviš, navíc při vlastním oslabení. Miroslav Svoboda v brance Dukly pochytal všech devětadvacet střel soupeře a stal se druhým významným stavebním kamenem výhry 1:0. Třetím důležitým bodem výhry byly fantastičtí jihlavští fanoušci, kteří vytvořili parádní a bouřlivou kulisu. Odměnou jim byla společná radost s hráči z postupu do baráže – opět po roce!

A opět po roce zavítá Dukla Jihlava na led Energie Karlových Varů k prvnímu barážovému zápasu. Stop a tečka, to je totiž asi jediná podobnost s loňskou prolínací soutěží. Oba týmy totiž příliš porovnávat nelze. Dukla totiž v loňských utkáních baráže proti Energii nemohla využít služeb šesti hráčů, kteří byli součástí úspěšné základní části i play-off. Důvod? Ona šestice mladých hokejistů totiž do Jihlavy přišla před sezonou nebo v jejím průběhu právě z Karlových Varů. Čím se liší tým z lázeňského města? Loni vstupoval do barážových vod z pozice jasně nejhoršího týmu celé Tipsport extraligy ledního hokeje.

Petr Šidlík o utkání proti Karlovým Varům, kde začínal letošní sezonu

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Letos je situace v táboře Energie jiná. Zatímco loni získal tým vyznávající zeleno-černou barevnou v základní části a šestikolovém play-out dohromady jen 48 bodů, nyní byl karlovarský bodový součet mnohem větší a zastavil se na čísle 64. Tato cifra sama o sobě na vyhnutí se nepředvídatelné baráži nestačila, ale pro mladý tým je to určitě povzbuzení. Tím spíše, že Karlovým Varům se druhá část základní části povedla výrazně lépe než první. Svěřenci trenéra Jana Tlačila sice získali v rozmezí 27. – 52. kola jen 27 bodů, ale pouze ve dvou případech prohráli o tři a více gólů a hned čtrnáct klání skončilo rozdílem jedné branky.

Karlovarští si navíc zlepšili náladu v šestikolovém zápolení o umístění. Na jednu stranu by se dalo říct, že tato část Tipsport extraligy ledního hokeje rovnala se nucené povinnosti, jelikož o dvou barážových účastnících z řad extraligistů bylo jasné dlouho dopředu. Na druhou stranu, pět vítězství Energie při skóre 31:17 určitě není jen plácnutím do větru. Přesto se před ostrým startem baráže najdou i negativa. Poslední soutěží zápas sehrály Varští přesně před týdnem – 21. března 2017 – a dlouhá pauza by mohla být znát. Dalším otazníkem je divácká kulisa. Z kvarteta České Budějovice, Jihlava, Karlovy Vary a Pardubice budou mít Energetici zřejmě nejmenší diváckou podporu. Tak jako tak, ukáže se na ledě. Bitva o dvě volné vstupenky pro extraligový ročník 2017/2018 právě startuje...


Poslední vzájemný soutěžní zápas:

11. kolo baráže 2017: HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary 2:6
Ve druhém domácím klání Dukly proti Energii padlo v první třetině tolik gólů, jako před dvěma týdny v Jihlavě za celý zápas. Na vedoucí gól Jakuba Svobody rychle odpověděl Josef Skořepa, aby ve třinácté minutě šly Karlovy Vary znovu do vedení. Ve čtyřiadvacáté minutě se hosté prosadili během devětačtyřiceti vteřin hned dvakrát a směřovali za záchranou, tím spíš, že těsně před polovinou zápasu přidali pátý gól. Do třetí třetiny vstoupili znovu lépe hosté a prosadili se již pošesté, krátce poté využil dvojnásobnou přesilovku Dukly ke snížení Tomáš Kaláb. Ve zbylém průběhu utkání se již skóre neměnilo. Jihlava tak podlehla Karlovým Varům 2:6, které slaví extraligovou záchranu.

Branky a nahrávky: 7. Skořepa (Důras), 44. Kaláb (Diviš, Důras) – 6. Svoboda (Rachůnek), 13. Koblasa (Kůs), 24. Skuhravý (Vachovec), 24. Marosz (Rachůnek), 30. Huna (Marosz, Gulaši), 42. Svoboda (Kůs, Skuhravý). Rozhodčí: Hodek, Pešina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1624. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:6, 2:6. Třetiny: 1:2, 0:3, 1:1.

HC Dukla Jihlava: Škarek – Zadražil, Dobrovolný, Štebih, Kaláb, Bilčík, Grebenyuk, Parýzek – Důras, Skořepa, Jergl – Mrňa, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Prokš – Malec, Melenovský, Anděl
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Redlihs, Gulaši, Dvořák, Bičánek, Sičák, M. Rohan, Weinhold, Tomeček – Huna, Skuhravý, Vachovec – Haščák, Kůs, Koblasa – Svoboda, Marosz, Rachůnek – Gorčík, T. Rohan.


MARNÉ DOTAHOVÁNÍ SOUPEŘE. V loňském úvodním zápase baráže vstřelila Energie svému soupeři během prvních devíti minut hned tři branky. Hned poté snížil Jan Kolář a stejný jihlavský útočník vsítil na konci druhého dějství kontaktní gól. Karlovarští ale žádné drama nepřipustili, krátce po začátku třetí třetiny přidali další dvě trefy a nakonec vyhráli poměrem 6:3. Foto: Jan Čech/hokejkv.cz


1. kolo baráže o extraligu, úterý 28. března 2017:

HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Dynamo Pardubice – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)

2. kolo baráže o extraligu, pátek 31. března 2017:

HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary (17:30)

3. kolo baráže o extraligu, neděle 2. dubna 2017:

HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice (18:00)