Prodloužení nám letos vyšlo už vícekrát, ale nechci to zakřiknout, povídá Tomáš Čachotský

05.04.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Při rozhovorech po utkání v Českých Budějovicích se na tvářích dvou zpovídaných jihlavských hráčů několikrát vyskytl úsměv. Nebylo se čemu divit. Dukla totiž vyhrála i čtvrté utkání baráže, když po domácí výhře proti Motoru 2:1 na nájezdy zdolala stejného soupeře na jeho stadionu znovu 2:1, tentokrát však v prodloužení. „Pokud se v prodloužení stane nějaká menší chyba, zavání to šancí nebo gólem. Nám se to zatím daří a jsme za to rádi,“ říká kapitán týmu Tomáš Čachotský, jenž prodloužení rozhodl a vsítil tak svůj dvoustý gól za Duklu. „Čagy je velká legenda Jihlavy. Není to jeho poslední gól za Duklu, myslím si, že jich dá ještě klidně sto,“ hlásí ke svému spoluhráči s úsměvem útočník Josef Skořepa.

První třetina – poměr střel 15:3 ve prospěch Motoru České Budějovice. A také zasloužení vedení Jihočechů 1:0. Bylo jasné, že o první přestávce nebyl v jihlavské šatně úplný klid a Dukla mohla být ráda, že prohrávala jen o jednu branku. „Motor byl první třetinu lepší. Vstoupili jsme do zápasu špatně, byli jsme zakřiknutí, měli jsme málo pohybu, nebyli důrazní. Z toho vyplynul tlak a následný gól soupeře,“ rekapituluje nezdařenou úvodní dvacetiminutovku Tomáš Čachotský. „Oni jí zaslouženě vyhráli. V kabině jsme si k tomu něco řekli. Zlepšili jsme se, měli jsme lepší pohyb a minimálně jsme hru vyrovnali,“ domnívá se hráč s velkým C na jihlavském dresu a statistika mu znovu dává za pravdu – Dukla ve druhé části přestřílela Motor 17:9.

Hokej.cz: Videosestřih ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava 1:2 pr.

Jihlava je stále neporažena, v Budějovicích uspěla v prodloužení

Srovnat se hostům podařilo ve třetím dějství, když Josef Skořepa v sedmačtyřicáté minutě vyhrál buly na Vlastimila Bilčíka, zaclonil gólmanovi a střela jihlavského zadáka se třepetala v síti. Poté měly oba týmy na holích rozhodnutí. Jihlavští si vytvořili šanci v posledním oslabení i krátce po jeho skončení, kdy se dvakrát na Petra Kváču řítil Tomáš Jiránek. Na druhé straně deset vteřin před koncem zblízka v jasné pozici minul domácí Miloslav Čermák. Bitva tak šla do prodloužení a ta jdou Dukle na jedničku. V probíhající sezoně ovládli červenožlutí již patnácté prodloužení ze sedmnácti (z toho třikrát proti Motoru) a navrch přidali další čtyři výhry na nájezdy. „Hlavně bych to nechtěl zakřiknout. Je pravda, že nám prodloužení už víckrát vyšlo. Je to tři na tři, daleko více prostoru, člověk má daleko více času. Zatím se nám to daří,“ je spokojený kapitán týmu.


Právě jihlavský kapitán rozhodl po třiceti vteřinách hry nad rámec základního času o extra bodu pro Duklu. A že to byla vskutku povedená akce. „Jirka Říha parádně vytáhl puk a zavezl ho až k nim do třetiny. Tam to zbrzdil. Hráči soupeře se dostali do stoje a parádně mi to přenechal. Já byl v jízdě a beci to pak měli těžké. Já do nich vjížděl a oni víceméně stáli. Zkusil jsem to zaseknout na prostředek, hned vystřelit nahoru a povedlo se. Jsem za to rád, máme dva body, takže super,“ říká Tomáš Čachotský o rozhodujícím gólu, který byl jeho dvoustým za Duklu Jihlava.

Videoohlasy s Tomášem Čachotským


Jubilejní trefa samozřejmě nemohla uniknout ani jihlavské kabině. Dvoustý gól, to je vítaná příležitost ke zvětšení objemu pokladničky v A-týmu. „Podle mě mu zatopí hlavně Jirka Dobrovolný (pokladník týmu – pozn. red.). Čagy je velká legenda Jihlavy. Není to jeho poslední gól za Duklu a myslím si, že jich dá klidně ještě sto,“ směje se Josef Skořepa, který celou akci před rozhodujícím gólem rozjel, když přihrál na Jiřího Říhu.

Jinak se ale zkušený forvard a ikona benáteckého hokeje ztotožňuje s hodnocením zápasu, které již zaznělo z úst Tomáše Čachotského. Jestliže Jihlava v minulém utkání vůbec poprvé v probíhající sezoně s Motorem prohrávala, tak nyní poprvé prohrávala i v Budvar aréně. „První třetina se nám vůbec nepovedla. Trošku jsme na sebe v kabině zvýšili hlas, abychom začali hrát to svoje. Od druhé třetiny jsme to začali hrát a díky bohu, že jsme zápas takhle otočili. Jako vždycky,“ usmívá se Josef Skořepa nad patnáctým vítězným prodloužením v sezoně.

Videoohlasy s Josefem Skořepou

Autoři videa: Tomáš Čachotský, Zdeněk Drla


Tisková konference: František Zeman (HC Dukla Jihlava) a Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice)

Autor videa: YouTube ČEZ Motor České Budějovice


Autor videa: Ondřej Šuhaj
Voiceover: Marek Točík