Po týdnu opět doma. Jihlava nastoupí proti Pardubicím v utkání, které může o vývoji baráže hodně napovědět

13.04.2017 / Tomáš Lysý

Pouze jedenkrát v celé letošní baráži čekal jihlavské hokejisty venkovní dvojzápas – v šestém kole na ledě Pardubic a o kolo později v Karlových Varech. Jedenáctibodový zisk v nich červenožlutí nerozšířili, ovšem nyní mají mnohem větší příležitost, čekají je totiž dvě utkání před domácími fanoušky. První z nich sehraje Dukla Jihlava proti Dynamu Pardubice, kterému bude chtít vrátit minulou porážku. Zápas začíná na Horáckém zimním stadionu v pátek 14. dubna 2017 přesně v 17:30 hodin. V témže čase odstartuje i duel mezi Motorem České Budějovice a Karlovými Vary. Oba týmy, které do baráže postoupily z WSM Ligy, mají jedenáct bodů a před extraligovými soupeři náskok jednoho bodu. Podaří se jim rozestup zvýšit? Jasno bude v pátek večer.

Mým cílem je postoupit s Duklou do extraligy, říká útočník Josef Skořepa v offline rozhovoru

Proti Pardubicím začneme znovu jako jeden tým, jeden mančaft, jedna parta, hlásí odhodlaně kapitán Tomáš Čachotský

Autor videa: Ondřej Šuhaj
Voiceover: MT audio


Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Zápas můžete po zaregistrování sledovat živým přenosem na portálu Hokejka TV. Další možností je sledovat zápas na TV Tipsport, kde musíte mít po registraci finanční obnos na uživatelském kontu nebo si vsadit tiket.
Zápas můžete po zaregistrování sledovat živým přenosem na portálu onlajnu.

Po sedmi kolech se začíná prakticky od znova, pokud si lze slovo prakticky spojit s rozdílem jednoho bodu. Přesně to je ztráta, která v baráži dělí tým na nepostupových pozicích (tedy třetí a čtvrté místo) oproti místům zaručujícím postup do extraligy (první dvě umístění). Jihlavští hokejisté, kteří vedou tabulku baráže od prvního kola, se udrželi na jejím prvním místě i po posledním zápase, který jim nevyšel. V Karlových Varech totiž Dukla prohrála 0:3. Energie vstřelila úvodní a nakonec vítěznou branku během první třetiny, v jejímž závěru odstoupil pro otřes mozku jihlavský obránce Vlastimil Bilčík. Prostřední dějství orámovali domácí dalšími dvěma brankami a utkání pohodlně dovedli k tříbodovému zisku. Aktuálně jich mají karlovarští hokejisté deset a patří jim třetí pozice.

Zatímco Karlovarští mohli předešlé kolo označit jako úspěšné, Pardubice na tom byly přesně opačně. Nejbližší jihlavský soupeř vyšel v posledním utkání po dvou vítězstvích naprázdno, když doma podlehl Motoru. Jihočeši se ujali v první třetině vedení, aby Dynamo v prostředním dějství srovnalo stav. České Budějovice ale rozhodly ve dvaačtyřicáté minutě o svých třech bodech, když vstřelily dva góly, a Pardubičtí stačili už pouze snížit na konečných 2:3. Svěřenci trenérů Miloše Holáně, Otakara Janeckého a Pavla Marka tak mají – stejně jako Energie – deset bodů, zatímco Motor díky vítězství dotáhl Jihlavu, oba celky získaly jedenáct bodů.

V osmém kole bude hrát Dukla i Motor před vlastními fanoušky. Pro České Budějovice to zatím výhoda příliš není, z kvarteta barážistů jsou jediným celkem, který doma ještě nevyhrál. Jihlava naopak využívá podporu domácího prostřední náležitě – ačkoliv všechny tři její zápasy na Horáckém zimním stadionu skončily v základní hrací době nerozhodně, následné prodloužení nebo nájezdy Dukla vždy zvládla a naopak je jediným doma neporaženým celkem. Pokud si červenožlutí domácí vítěznou bilanci udrží, může to hodně napovědět, jelikož z pěti zbývajících zápasů hrají třikrát doma.

Jelikož je baráž extraligovou soutěží, mohou se fanoušci vyžívat v rozšířených statistikách, které během WSM Ligy nenajdou. Jednou z nich je fanoušky oblíbený a vyhledávaný Radegast Index – soutěž hokejových bojovníků, která eviduje zblokované střely soupeře, bloky nebo hity soupeřova hráče a účast na ledě při vstřelených a obdržených brankách. O druhé místo se v tomto hodnocení dělí jihlavský zadák Vlastimil Bilčík s pardubickými obránci Nicholasem Charlesem Schausem a Petrem Čáslavou - všichni tři mají 26 bodů, o šestnáct méně než vedoucí Tomáš Harant z Karlových Varů.

Zajímavá je i procentuální úspěšnost střelby. Českobudějovický Tomáš Vak má u sebe zapsanou rovnou stovku, jelikož jeho jediná střela ze čtyř zápasů skončila gólem. Z hráčů, kteří odehráli všech sedm zápasů, jsou nejvýše zástupci Dukly a Dynama. Jihlavští beci Tomáš Kaláb a Vlastimil Bilčík mají úspěšnost střelby ve výši 28,57% (dva góly ze sedmi střel), hned za nimi je pardubický Tomáš Rolinek s 26,67% (čtyři přesné trefy z patnácti pokusů). Pakliže někoho zajímá průměrný a celkový čas na ledě, opět najde na vrcholu zástupce dvou soupeřů z osmého kola baráže. Nejvíce minut v prolínací soutěži doposud odehrál Jiří Říha – 185:06 minut (průměr na zápas 26:27 minuty), druhý je pardubický Nicholas Charles Schaus s celkovým součtem 182:51 minut (průměr 26:07 minut na zápas).

Hodně sledovaná je i statistika vyhraných vhazování. Patrně nikoho nepřekvapí, že celé baráži vládne v tomto ohledu karlovarský útočník Václav Skuhravý, jenž už zapsal 87 vyhraných buly ze 139 (úspěšnost 62,59%). Na čtvrtém místě je pardubický forvard David Tomášek, který byl úspěšný na 70 buly ze 108 a má tak největší procentuální úspěšnost – 64,81% (v tomto ohledu byli vybráni hráči, co šli na více jak 30 vhazování). Pátou pozici dle počtu vyhraných buly zaujímá jihlavský forvard Josef Skořepa, který byl lepší než hráč soupeře v 64 vhazování ze 128 a má tak padesátiprocentní úspěšnost. Hned za ním je jeho parťák Radek Hubáček (57 vyhraných buly ze 119 při úspěšnosti 47,9%). Více statistik – nejen hráčských, ale i týmových – můžete najít na www.hokej.cz.


VYPRODANÝ JIHLAVSKÝ STADION. Po vítězství v prvním kole baráže na ledě Karlových Varů vyslovil útočník Dukly Radek Hubáček k nadcházejícímu zápasu jednoznačné přání. „Doufám, že bude plnej statek,“ prohodil v šatně po zatím jediném tříbodovém jihlavském mači. Plno opravdu bylo, do ochozů Horáckého zimního stadionu si na zápas Jihlava – Pardubice našlo cestu 6200 diváků, stejně jako dva dny poté proti Motoru. Fanoušci nenechali svůj tým ve štychu ani proti Energii, výhru 3:2 na nájezdy sledovalo 5513 návštěvníků. Jihlavští hokejisté budou na podporu z hlediště spoléhat i tentokrát. Foto: Tomáš Buksa


8. kolo baráže o extraligu, pátek 14. dubna 2017:

HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice (17:30)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Energie Karlovy Vary (17:30)

9. kolo baráže o extraligu, neděle 16. dubna 2017:

HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice (15:30)
HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)

10. kolo baráže o extraligu, úterý 18. dubna 2017:

ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary (18:00)


Tabulka baráže o extraligu 2017 po 7. kole: