Dukla ztratila naději v prostřední části

15.01.2005 / Eva Streichsbierová

Ani na potřetí se jihlavským hokejistům nepodařilo obrat o body jednoho z největších favoritů extraligy, pražskou Spartu. Jejich páteční vystoupení však bylo ze všech dosavadních pokusů nejvydařenější. Na ledě T-mobile Arény podala Dukla především v první a poslední třetině velmi kvalitní výkon a konečně prolomila proti Spartě i střelecké prokletí.

Dukla začala bez respektu a silnému protivníkovi byla více než rovnocenným partnerem. Vyloženější šance si ale přeci jen vypracovávali spíše Sparťané. Akcie žlutočerveného týmu však pevně držel gólman Edgars Masalskis. „Je to výborný brankář, rychle sem zapadl. Najednou jsme zjistili, že za sebou máme pevnou oporu, která nedostane zbytečný gól a to se pak hraje mnohem lépe,“ vysekl poklonu svému spoluhráči jeden z útočníků Ivan Padělek.
Pro třicetiletého forvarda byl zápas na Spartě možná poslední, který odehrál v dresu svého mateřského klubu. Jeho současný zaměstnavatel, Vítkovice, mu totiž povolil hostování zatím pouze do 15. ledna. „Ještě vůbec nic nevím. Byl bych ale rád, kdyby rozhodnutí padlo co nejdřív, ať už mám konečně trochu klidu,“ přeje si starší ze synů jihlavského jednatele. „Já jsem vždycky ten poslední co se něco dozví, na můj názor se nikdo neptá, jsem vlastně jenom majetek nějakého klubu a musím se podřídit tomu, co určí vedení. Nezbývá mi než čekat.“

Po bezbrankové první třetině přišel v prostřední části rychlý gól. Po 57 vteřinách se v přesilovce trefil obránce Karel Pilař a Sparta vedla 1:0. O tři a půl minuty zasadil Jihlavě druhou ránu David Výborný a necelou minutu před koncem přidal třetí branku domácího týmu Josef Řezníček. „Těch gólů bylo zbytečně moc. Měli jsem to udržet na jednom, aby se s tím dalo ještě něco dělat,“ litoval po zápase nevydařené druhé třetiny útočník Pavel Vostřák. Právě on se nakonec stal, stejně jako v neděli ve Vsetíně, jediným úspěšným střelcem Dukly. Ve 49. minutě dostal přesnou přihrávku od Tomáše Ficence a v přímém souboji s brankářem Petrem Břízou uspěl na výbornou. Počkal až půjde domácí gólman k zemi a pak mu poslal puk pod horní tyčku. „Chtěl jsem to tak udělat a povedlo se to. I když určitě v tom byl i kus štěstí,“ říká autor zatím jediného jihlavského úspěchu v letošních soubojích se Spartou.

Na stavu 3:1 už se potom až do konce nic nezměnilo a Dukla tak i potřetí v letošní sezóně odcházela z ledu s prázdnou. „Myslím, že jsme hráli dobře. Tedy až na druhou třetinu, kdy jsme trochu ztratili koncentraci a to rozhodlo. Každopádně výsledek 3:1 na Spartě určitě není špatný,“ byl přesvědčen obránce Dušan Devečka. Ani on přitom nezapomněl pochválit brankáře Masalskise. „Chytá skvěle. Navíc už se začíná učit česky, takže si i zakřičí co kde bude hrát, kam si pojede pro puk, nebo kam chce abychom pro něj zajeli my. Ale ani jeho angličtina nedělala většině z nás problémy. Takže komunikace funguje výborně a nezbývá než si přát aby to tak vydrželo co nejdéle.“