Extraligová příprava začíná. Jihlavští hokejisté jí zahájí v Olomouci

31.07.2017 / Věra Novotná, Tomáš Lysý

Blíží se to, na co každý jihlavský fanoušek netrpělivě čeká, totiž start Tipsport extraligy ledního hokeje, jejímž účastníkem budeme i my, tým HC Dukla Jihlava. První přípravné utkání sehrají svěřenci trenérů Petra Vlka a Františka Zemana na ledě celku HC Olomouc a úvodní buly bude na Zimním stadionu v Olomouci vhozeno v úterý 1.8.2017 od 17 hodin. Pokud u toho chcete být také, neměl by vám uniknout předprodej vstupenek, který lze realizovat online prostřednictvím sítě Ticketportal. Utkání bude již tradičně přenášeno na webu www.onlajny.com.

Sezona 2016/2017 v podání Dukly Jihlava

Alfa a Omega, přesně tak by se dal popsat začátek a konec minulého ročníku, v němž ještě Jihlavští bojovali ve WSM lize. V prvních pěti kolech se jim vůbec nedařilo podle představ a posbírali pouze 5 bodů. Jihlavské vedení však vhodně doplnilo kádr (Petr Šidlík, Anatolilj Protasenja, Šimon Szathmáry) a poslední výsledková krize přišla na konci listopadu, kdy tým padl pětkrát po sobě (byť ve čtyřech případech pouze o jeden gól). Ve druhé polovině základní části WSM Ligy prohrála Dukla z 26 zápasů pouze dvakrát, zvládla náročné play-off a především díky výborné partě v kabině, do které skvěle zapadli i Radek Hubáček s Tomášem Jiránkem, postupně kráčela do extraligové, a úspěšné, baráže.

Předtím si však v rámci play-off bojů WSM ligy snadno poradila s Frýdkem-Místkem poměrem 4:1 na zápasy. Pak ale přišel mnohem těžší oříšek v podobě Rytířů z Kladna a velmi napínavá série s úspěšným koncem pro Duklu. Ta sice po čtyřech utkáních vedla 3:1 a stačila jí jediná výhra k baráži, nakonec ale postupujícího určil až rozhodující sedmý duel, který nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 vyhrála Jihlava gólem kladenského odchovance Richarda Diviše.

Do baráže o extraligu vlétla Jihlava výborně a vyhrála prvních pět utkání. Šestý a sedmý zápas na ledě extraligových soupeřů z Pardubic a Karlových Varů sice Jihlavským nevyšel, ale zabrali v pravý čas. Připsali si tři výhry v řadě a kolo před koncem prolínací soutěže doma proti Karlovým Varům ubojovali potřebný postupový bod. Z dvanácti kol prohrála Jihlava jen čtyřikrát, stejným poměrem proti Pardubicím a Energii.

Změny v kádru Jihlavy

V souvislosti s postupem udělal jihlavský realizační tým velké množství změn. Kompletní přehled naleznete zde.

Brankoviště:
K talentovanému mladíčkovi Jakubu Škarkovi, který v sedmnácti letech má odehrané již dvě sezony za A-tým, a loňské hvězdě extraligy juniorů Janu Brožovi přibyli dva gólmani. Z Dukly do Dukly přišel norský gólman Lars Volden, který v minulém ročníku působil ve slovenské Dukle Trenčín. Úspěšnost jeho zákroků činila v devatenácti duelech 93,8% a měl výrazný podíl na trenčínské záchraně v extralize. Výbornou sezonu má za sebou v americké juniorce Josef Kořenář, který na začátku července nadchl na nováčkovském kempu organizaci San Jose Sharks a podepsal smlouvu. Dohodl se ale na návratu do Čech a z extraligové Jihlavy má dle webu hokejbenatky.cz vyřízeny střídavé starty do Benátek nad Jizerou. Jihlavské brankoviště naopak opouští opora loňské sezony Miroslav Svoboda. Již v průběhu baráže bylo jasné, že jeho novým působištěm bude Plzeň. Mentor mladších kolegů Lukáš Sáblík ukončil kariéru a v klubu pokračuje jako trenér gólmanů.

Obrana:
I v zadních řadách najdeme jak posily z domácí scény, tak z té zahraniční. K týmu se připojil produktivní švédský bek Erik de la Rose, jenž v sezoně 2016/2017 zaznamenal ve 40 zápasech 27 kanadských bodů (4+23). Dalším zástupcem severské země, konkrétně Norska, je i Nicolai Bryhnisveen. Z domácích českých klubů přišel do Jihlavy loni kladenský Petr Ulrych a jihlavský dres oblékne od nové sezony rovněž Jakub Suchánek, posila z Českých Budějovic. Další novou tváří v obraně je loňská třebíčská hvězda Jan Zdráhal. Na nových smlouvách se dohodli Petr Šidlík a Václav Půža. Citelnou ztrátou je ale odchod nejlépe střílejícího obránce WSM Ligy a jejího nejproduktivnějšího zadáka během základní části Jiřího Říhy, který zamířil za svým novým angažmá do Mladé Boleslavi. V Dukle dále nepokračují ani zadáci Vlastimil Bilčík, Jiří Dobrovolný, Filip Dundáček, Tomáš Kaláb a Šimon Szathmáry.

Útok:
Ani v útoku neváhala Jihlava sáhnout pro zahraniční hráče, spíše ale spoléhá na své osvědčené snajpry. Na první angažmá v českém klubu se může těšit Radovan Puliš, který do Dukly míří ze slovenského Zvolenu. V předešlých sezonách se v jeho dresu stal nejlepším střelcem slovenské extraligy. Na nové smlouvě se s klubem dohodli Adam Zeman, Tomáš Čachotský, Lukáš Anděl, Filip Seman, Josef Skořepa, Tomáš Jiránek a Radek Hubáček. Zajímavý bude přípravný duel pro Richarda Diviše, který do Dukly přišel v průběhu sezony 2014/2015 právě z Olomouce, kde předtím strávil tři roky. Nově se do týmu Jihlavy hlásí také ex-českobudějovický Lukáš Žálčík. V útoku nebudou dále červenožlutý dres oblékat David Březina, Patrik Danišovský, Michal Důras, Aleš Jergl a Lukáš Jícha.


Uplynulá sezona v podání Olomouce

Svěřenci trenéra Zdeňka Venery se v loňské sezoně nedokázali probít do play-off a v celkovém součtu skončili na desátém místě. Začátek sezony vypadal slibně, v měsíci říjnu ale Olomoučtí vyhráli jen tři duely z devíti a následně tuto bilanci nezvrátili ani v listopadu, kdy si připsali jen jediný soupeřův skalp. K nepovedeným výsledkům se poté přidaly i zdravotní problémy a Mora tak musela vše zachraňovat na poslední chvíli. „V posledním úseku se mužstvo parádně zmobilizovalo. I když jsme nebyli v plné sestavě, bylo to hodně improvizované, tým dokázal bojovat o play off až do posledního kola,“ řekl kouč Venera pro server hokej.cz. Ačkoliv do play-off Olomouc nakonec neproklouzla, o své setrvání mezi účastníky nejvyšší české hokejové soutěže se díky bodovému náskoku bát nemusela.

Změny v kádru Olomouce

Současná soupiska Olomouce se od té loňské mnoho neliší. Přestupovou bombou byl však příchod Lukáše Galvase, jenž doplní obranné řady po svém angažmá v Třinci. Dojde tak na souhru otce se synem, neboť v kádru Olomouckých působí jeho syn Jakub, jenž loni odehrál za Duklu jeden zápas. Na setrvání v klubu se dohodl také útočník Roman Vlach, který je ve Venerově týmu na hostování ze Zlína.

Na Hané však již nemohou počítat s bratry Mikúšovými a odchází také Tomáš Fořt, kterému skončilo hostování, a na přípravu se vrátil do Zlína. Nové angažmá si hledá rovněž útočník Jakub Matai. Obranné řady Olomouce opustil Pavel Skrbek, který bude v nadcházející sezoně oblékat dres Znojma, a fanoušci již také nebudou na ledě vídat Alexe Rašnera.

Aktuální soupiska Olomouce:
Brankáři: Martin Falter, Miroslav Konrád
Obránci: Jakub Galvas, Lukáš Galvas, Tomáš Houdek, Jan Jaroměřský, Jiří Ondrůšek, Ludvík Rutar, Lukáš Spurný, Robin Staněk, David Škůrek, Martin Vyrůbalík
Útočníci: Vilém Burian, Jan Eberle, Jakub Herman, Miroslav Holec, Aleš Jergl, Jan Knotek, Marek Laš, Rok Macuh, David Ostřížek, Roman Rác, Jiří Řípa, František Skladaný, Petr Strapáč, Kevin Sundher, Roman Vlach


Loňský vzájemný zápas a společná jména

V prvním přípravném utkání loňské sezony hrála Dukla rovněž proti Olomouci. V rámci Dukla Cupu však prohrála 0:6. Za Olomouc tehdy nastoupili, coby odchovanci Dukly, Adam Zeman a Anatolij Protasenja. Zeman před sezonou 2015/2016 odešel do Olomouce a vrátil se v polovině přípravy na sezonu 2016/2017. V Jihlavě patřil k výrazným postupovým tahounům, byl nejlepším jihlavským střelcem v play-off a nejproduktivnějším červenožlutým mužem v baráži. Během 62 zápasů nasbíral 49 bodů. Protasenju vyzkoušela Olomouc v přípravě 2016/2017 a 23.9. se vrátil zpět do Dukly, aby hned začal naplňovat svoje kanonýrské schopnosti. Ve třiceti dvou zápasech dal 14 branek, ovšem v prvním čtvrtfinále proti Frýdku-Místku ho do konce sezony vyřadilo zranění. Dobrá duše jihlavské kabiny Richard Diviš již byla jmenována výše.

Také v kádru Olomouce je několik hráčů, kteří jsou dlouhodobě či krátkodobě spojeni s Duklou. V Jihlavě se nakrátko mihli Jakub Galvas (loni v Jihlavě jeden zápas, ve kterém se však zranil), David Škůrek i Robin Staněk. Před několika lety v Jihlavě působil i její odchovanec Jiří Řípa a předešlé dvě a půl sezony strávil v Dukle Aleš Jergl, který loni přispěl k postupu 34 body v 66 utkáních.

LONI VYSOKÁ PORÁŽKA. Poslední duel mezi Duklou a Olomoucí se datuje k 2.8.2016, kdy jihlavští hokejisté doma v rámci Dukla Cupu prohráli s Hanáky 0:6. Pro červenožluté to tehdy bylo vůbec první utkání přípravy, ve kterém zkoušeli i nové tváře v kádru a mladé hokejisty. Z kádru, který nakonec Tomáš Čachotský (vlevo) jako kapitán dovedl do extraligy, do tohoto zápasu nastoupilo jen 12 hráčů z jednadvaceti. Foto: Tomáš Buksa


Vstupenky na přípravu a prodej permanentek během přípravných utkání

Další přípravný zápas odehraje Dukla Jihlava v úterý 8.8.2017, kdy na domácím ledě přivítá od 18 hodin úřadujícího extraligového mistra Kometu Brno. Na toto utkání se očekává velký divácký zájem, proto je možné využít koupi vstupenek přes Ticketportal, kde se dají rezervovat/koupit také lístky na domácí přípravu Dukly proti Olomouci a Zlínu.

Cena vstupného: Dospělí na sezení: 80 Kč
Dítě do 130 cm na sezení: 80 Kč
Dospělí na stání: 70 Kč
Dítě do 130 cm na stání: 20 Kč

Během domácích přípravných utkání Dukly jdou zakoupit permanentky na sezonu 2017/2018. Ty budou v předprodeji v den domácího přípravného utkání na Infocentru Horáckého zimního stadionu vždy od 16 hodin do zahájení 3. třetiny utkání.


Úterý 8.8.2017, 16:00 - začátek 3. třetiny (Dukla - Kometa)
Úterý 22.8.2017, 16:00 - začátek 3. třetiny (Dukla - Olomouc)
Úterý 29.8.2017, 16:00 - začátek 3. třetiny (Dukla - Zlín)