První domácí přípravný zápas přichází. Na Horáckém zimním stadionu nastoupí dva nejlepší týmy naší hokejové historie

07.08.2017 / Tomáš Lysý

Podobně jako v minulé sezoně, také letos odehraje Dukla v přípravném období šest zápasů. Úvodní z nich má za sebou, prvního srpna podlehla v Olomouci těsně 1:2. Nyní čeká jihlavské hokejisty další duel, ve kterém do Jihlavy zavítá úřadující český mistr - HC Kometa Brno. Atraktivní duel začíná na Horáckém zimním stadionu v úterý 8.8.2017 přesně v 18 hodin a vzhledem k rekonstrukci a úpravě stadionu platí následná organizační opatření. Vstupenky si můžete zajistit již nyní v síti Ticketportal, v den utkání bude otevřena pokladna u vstupu G (proti VŠPJ) od 16:30 hodin.

Dvanáct. Číslo, které v uplynulé sezoně zůstane zapsáno zlatým písmem v historii obou klubů. Dukla Jihlava, dvanáctinásobný mistr domácí hokejové historie, ukončila v jubilejním šedesátém ročníku od svého vzniku dlouhé čekání na opětovný návrat do extraligy, které trvalo dvanáct let. Celou Duklu zalila 21. dubna po osmé hodině večerní obrovská vlna euforie. Takřka stejně velká radost, odstartovaná o dva dny dříve, vypukla o devadesát kilometrů východněji v Brně. Kometa totiž v extraligovém finále nedala tehdejšímu obhájci z Liberce žádnou šanci a po výhře 4:0 na zápasy se radovala z dvanáctého mistrovského titulu. Tím v počtu prvenství dorovnala právě jihlavskou Duklu.

Od té doby utekly tři a půl měsíce a kádr Dukly zaznamenal mnoho změn. V úspěšném postupovém kádru již nepokračuje třináct hokejistů (konec smlouvy, konec kariéry, návrat z hostování, přestup) a asistent trenéra Viktor Ujčík. Do Jihlavy naopak přišlo jedenáct nových hráčů (dva gólmani, čtyři obránci a pět útočníků) a několik dalších plejerů prodloužilo stávající kontrakty. V prvním přípravném utkání na ledě Olomouce naskočilo v jihlavské sestavě jednadvacet hráčů, z nichž desítka si odbyla „červenožlutou“ premiéru. Z poloviny nový tým podal slušný výkon a trenér Petr Vlk mohl zápas i přes těsnou prohru 1:2 hodnotit pozitivně.

Čtěte také

Organizační opatření pro přípravný zápas HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno

Během domácích přátelských utkání Dukly bude možné koupit nové produkty z Fanshopu


HC Kometa Brno

V průběhu sezony to nevypadalo, že by Brňané mířili za vyrovnáním historického jihlavského rekordu v počtu titulů. Kometa se totiž v jednu chvíli pohybovala na hraně předkola do play-off a v rozmezí 35. – 44. kola si z deseti zápasů připsala pouze sedm bodů. Tři zápasy před koncem základní části nebylo Kometě zcela dobře, jelikož podlehla na Spartě 0:4 a doma padla s Třincem 2:5. Ovšem svěřenci Libora Zábranského zabrali v pravý čas a po výborném taktickém výkonu si v padesátém extraligovém klání přivezli z Liberce výhru 2:1, čímž si zajistili přímý postup do čtvrtfinále.

V něm začala velká komeťácká jízda. V úvodním klání ve čtvrtfinále Sparta vedla po první třetině 2:0, jenž zápas nezvládla a padla 2:3. Stejný výsledek se urodil i ve druhém utkání, ovšem v prodloužení. Vítězné prodloužení zažila Kometa také v prvním domácím utkání, kdy otočila z 1:3 na konečných 4:3. Psychicky zlomená Sparta už nestačila zareagovat a po výhře 4:1 šlo Brno do semifinále v nejkratším možném termínu – 4:0 na zápasy.

Dle výsledků čekal Kometu v semifinále nejtěžší soupeř – Mountfield Hradec Králové. Úvodní duel na ledě soupeře vyhrálo Brno 2:0, poté Královehradečtí zvítězili 3:0. Ve třetím utkání Brňané deklasovali soupeře 8:0, jenže v pokračování semifinálové série nedokázali vsítit ani branku a Mountfield vyhrál 1:0 na nájezdy. Stěžejní pátý zápas v Hradci Králové vyhrála Kometa 3:1 a přivezla si domů mečbol, jenž proměnila – 2:1 v prodloužení.

Úvodní dva finálové zápasy hodně připomínaly komeťácké čtvrtfinále. Brno si z ledu Liberce dovezlo dvě výhry – 4:3 a 4:3 po prodloužení. Celá jihomoravská metropole byla na nohou, když Kometa doma zvítězila 3:0 a měla k dispozici čtyři mistrovské mečboly. Využila hned první – doma nedala Bílým Tygrům žádnou šanci a vyhrála 5:2. Obrovské oslavy tak mohly odstartovat, a že tedy byly velkolepé, Brno totiž získalo titul po dlouhých jednapadesáti letech.

Jednou ze stěžejních otázek mistrovského kádru bylo, zda zůstane opora Martin Erat. Podařilo se, hokejista s více jak 900 starty v NHL si odpočinul, vše promyslel s rodinou a nakonec stráví i další sezonu v Kometě. V kolonce odchodů zatím svítí jména Jozef Kováčik, Peter Trška, Tomáš Vondráček (Pardubice), Rostislav Šnajnar (Znojmo) a Marek Kvapil (Chabarovsk). Návrat do týmu naopak oznámili Tomáš Dujsík (hostování Karlovy Vary), Tomáš Svoboda (hostování Plzeň) a Lukáš Nahodil, který přišel z Pardubic. Vypadá to, že v týmu zůstane i supertalent českého hokeje Martin Nečas, kterého jako 12. v pořadí draftovala Carolina Hurricanes.

Zatímco pro Duklu půjde teprve o druhé přípravné utkání, Kometa má v předsezonním období o jeden odehraný zápas více. První srpnový den nejprve vyhrála v Třebíči 3:2 na nájezdy (dvakrát se trefil Adam Horký, rozhodující nájezd zapsal Vojtěch Střondala) a o dva dny později přemohla účastníka KHL Slovan Bratislava výhrou 3:0 (Tomáš Havránek, Tomáš Svoboda, Martin Dočekal; čisté konto Marek Čiliak).


Poslední vzájemný zápas

Oba týmy se v mistrovském utkání naposledy utkaly v sezoně 2008/2009, kdy Kometa ještě před extraligovým odkupem hrála první ligu (a nakonec padla ve finále s Ústím 2:4 na zápasy). Utkání dvou tradičních rivalů tehdy sledovalo 7038 diváků, před kterými Brno slavilo těsnou výhru 3:2. Z tehdejších sestav nezůstal v současných kádrech ani jeden hokejista.

27. kolo první ligy 2008/2009: Kometa – Dukla 3:2

Branky a nahrávky: 12. Haluza (Vondráček, Polodna), 26. Brabenec (Haluza), 49. Padělek (Klimt, Sedlák) - 39. Bakus (Hodek), 50. Ficenc (Rytnauer, Dolníček). Rozhodčí: Smeták - Barteček, Koliba. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7038. Střely na branku: 44:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2. Třetiny: 1:0, 1:1, 1:1.

Kometa Brno:Hylák - Křetínský, Houdek, Zubíček, Protivný, Kántor, Lhotský, Morava, David - Černý, Švagrovský, Brabenec - Klimt, Padělek, Sedlák - Vondráček, Barus, Mikšan - Haluza, Kostourek, Polodna

Dukla Jihlava: Řehoř - Staněk, Malena, Ficenc, Posmyk, Štrach, Andersons - Kotlík, Bakus, Hodek - Hanzal, Dolníček, Rytnauer - Krupka, Hradecký, Suk - Dvořák, Polcar, Vysloužil

Poslední zápas Komety Brno na Horáckém zimním stadionu se datuje do 11. října 2008. Brňané se během dvaatřiceti minut dostali do vedení 4:0 a Dukla už dokázala pouze snížit na konečných 2:4, když se po dvou přihrávkách Oldřicha Bakuse trefil Daniel Hodek. Utkání tehdy sledovalo bezmála pět tisícovek diváků. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava


Následující přípravné zápasy Dukly Jihlava

Úterý 8.8.2017, 18:00: HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno
Čtvrtek 17.8.2017, 18:00: HC Kometa Brno – HC Dukla Jihlava
Úterý 22.8.2017, 18:00: HC Dukla Jihlava – HC Olomouc
Čtvrtek 24.8.2017, 18:00: Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava
Úterý 29.8.2017, 18:00: HC Dukla Jihlava – Aukro Berani Zlín


Prodej permanentek

Během domácích přípravných zápasů Dukly Jihlava se budou na Infocentru Horáckého zimního stadionu prodávat permanentní vstupenky na základní část extraligy 2017/2018, a to vždy od 16 hodin do začátku třetí třetiny daného zápasu.