Budeme se prezentovat bojovným hokejem. Nedáme nikomu nic zadarmo, říká Tomáš Jiránek

09.09.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Při utkání Dukly s Mladou Boleslaví by se našlo několik aktérů, pro které měl zápas speciální nádech. Tomáš Jiránek s Jiřím Rysem na jihlavské straně, Patrik Augusta, Viktor Ujčík, Jiří Říha nebo Ondřej Najman na straně druhé. Všichni jsou ve svých kariérách neodmyslitelně spjatí s klubem, který byl v prvním extraligovém kole sezony 2017/2018 jejich soupeřem. „Kluci mě honili celý den, abych něco vypsal. S Jirkou Rysem uděláme nějakou svačinku, aby byli spokojení,“ usmívá se střelec vítězného gólu na 4:3 Tomáš Jiránek, jinak odchovanec mladoboleslavského hokeje.

Jízdní řád Tipsport extraligy ledního hokeje snad ani nemohl napsat lepší scénář pro první kolo. Zápas Dukla Jihlava – Mladá Boleslav. Po jihlavské postupové sezoně odešel do Bruslařského klubu Jiří Říha, jeden z hlavních strůjců postupu Dukly do extraligy. Změnu doznal i realizační tým „Bolky.“ Ta si přivedla úspěšné trenéry jihlavských mládežnických týmů a duklácké odchovance Patrika Augustu s Viktorem Ujčíkem, kteří spolu loni vedli jihlavskou juniorku a oba v minulosti působili jako asistenti trenérů A-týmu Dukly. Ve čtvrté formaci navíc nastoupil Ondřej Najman, další odchovanec Dukly, jehož bratr nyní hraje za jihlavské starší dorostence.

Také na domácí straně bylo o motivaci postaráno. U dvou útočníků – Tomáše Jiránka a Jiřího Ryse. Oba dva prošli mládežnickými celky i A-týmem Mladé Boleslavi, nyní ale působí v Jihlavě. První uvedený od konce letošního ledna, druhý přišel do kádru krátce před startem nové sezony. „Ze začátku jsem byl trošku nervozní, ale pak to opadlo a už to bylo dobré,“ ohlíží se za utkáním proti ještě nedávno svým. Za Áčko Mladé Boleslavi odehrál 150 zápasů, jeho spoluhráč z útoku Jiří Rys o 42 utkání méně. „Kluci mě honí celý den, abych něco vypsal. Uděláme s Jirkou Rysem nějakou svačinku, aby byli spokojení,“ žertuje vysoký útočník.

První zápas nové extraligové sezony měl grády. Bylo se na co dívat a šlo jasně poznat, že nejvyšší česká hokejová soutěž je samozřejmě kvalitativně výše než první liga, kterou Dukla posledních dvanáct let hrála. Nejedno oko diváka zaplesalo při hezkých akcích, jako byl třeba vítězný gól Tomáše Jiránka. „Hlína (Michal Hlinka – pozn. aut.) vyvážel puk ze třetiny. Přenechal mi ho a já mu za modrou čárou nahrával přes Orsiho (Jakub Orsava – pozn. aut.). Našel mě krásnou otočkou a já to tam šťastně dal. Věděl jsem, že budu střílet nahoru a povedlo se,“ rekapituluje svojí vítěznou trefu „Jiras,“ který chválí výbornou atmosféru na Horáckém zimním stadionu. „Užili jsme si jí. Doufám, že diváci taky, snad budou chodit dál v takovém hojném počtu. A doufám, že by budeme předvádět hokej, aby je to bavilo,“ sděluje ve videoohlasech.

VIDEOOHLASY S TOMÁŠEM JIRÁNKEM


Jednadevadesát zápasů v dresu libereckých Bílých Tygrů čekal na první extraligovou trefu. Zaznamenal jí až v klubu, se kterým v uplynulé sezoně postoupil do extraligy. Řeč je o Davidu Kajínkovi, který v utkání Jihlava – Mladá Boleslav vracel červenožlutým barvám vedení a v polovině třetí třetiny rozjásal domácí fanoušky gólem na 3:2. „Skořice (Josef Skořepa – pozn. aut.) dobře vyhrál buly, já jsem puk odtáhl na střed a vystřelil jsem. Šlo to do skrumáže a ani nevím, kdo ten gól dal. Uvidíme,“ vzpomíná si na svojí branku, jejíž platnost musel posvětit až videorozhodčí. Hned v prvním kole proto našel využití systém devíti kamer. Horácký zimní stadion disponuje v tomto ohledu v českých hokejových halách nejmodernějším zařízením, ostatní kluby na něj přejdou až od další sezony.

Také devětadvacetiletý obránce si pochvaluje vstup do nové sezony. Ačkoliv Dukle chyběly k třem bodům necelé tři minuty, i tak „Kája“ dva body bere. „Chtěli jsme vstoupit do sezony dobře, což se povedlo, a jsme moc rádi, že jsme urvali dva body doma,“ hlásí 189 centimetrů vysoký zadák, který si – stejně jako další jihlavští hráči – pochvaloval diváckou kulisu, jenž na Horáckém zimním stadionu panovala.

VIDEOOHLASY S DAVIDEM KAJÍNKEM


TRENÉŘI: PATRIK AUGUSTA (BK MLADÁ BOLESLAV) A PETR VLK (HC DUKLA JIHLAVA)

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


SESTŘIH ZÁPASU: HC DUKLA JIHLAVA – BK MLADÁ BOLESLAV 4:3 pr.

Sestřih zápasu na hokejkaTV

Autor videa: HZStv1