Druhý těžký zápas ve třech dnech. Dukla cestuje na led vedoucí Plzně

01.10.2017 / Tomáš Lysý

Před třiadvaceti dny odstartoval nový ročník Tipsport extraligy ledního hokeje, nyní je na programu již jeho deváté kolo. Po dokonalém obratu ve třetí třetině, kdy Dukla otočila utkání s Vítkovicemi z 1:2 na 4:2, čeká svěřence trenéra Petra Vlka další pořádný oříšek. Ten se jmenuje HC Škoda Plzeň a jedná se o aktuálního lídra extraligové tabulky, který si tento dílčí primát zajistil vítězstvím v posledním kole na ledě Chomutova. Kvůli termínové kolizi s fotbalovou Viktorií začíná zápas v neděli 1.10.2017 od 17:30 hodin a sledovat ho můžete prostřednictvím TV Tipsport, HokejkaTV nebo u textového onlajnu.

Zápas, který psychicky hodně pomůže. Po minulém týdnu a dvou venkovních porážkách hrála Dukla před domácími fanoušky o zvýšení sebevědomí. Na její led přijely Vítkovice a rozhodně se bylo na co dívat. Jihlavští hokejisté byli v první třetině aktivnější, ale bez gólového zúročení. To se povedlo v pětadvacáté minutě, když se poprvé v červenožlutých barvách trefil Michal Hlinka, jenže Vítkovičtí v závěru třetiny otočili stav na 1:2. Domácí se ale nevzdali a, podobně jako proti Zlínu, ovládli třetí třetinu poměrem 3:0, takže doma znovu brali tři důležité extraligové body. Do Plzně tak cestují jako aktuálně osmý tým extraligové tabulky. „Nechám se překvapit, co nám trenéři řeknou, jak máme hrát,“ hlásil na pozápasových ohlasech útočník Michal Hlinka.

HC Škoda Plzeň

Asi bude rozhodně co povídat. Plzeňští totiž zatím procházejí extraligou velice zdařile. Nejen v domácích zápasech, kdy svým soupeřům nadělili už dvakrát desítku – nejprve Olomouci 10:0, poté Pardubicím 10:2. Škodovce se daří i venku a poslední bitva toho jest důkazem. V souboji o první příčku tabulky totiž zaskočili chomutovské Piráty na jejich ledě 4:1. Sečteno a podtrženo, čísla hovoří jasně. Plzeň získala v osmi zápasech dohromady osmnáct bodů, stejně jako druhá Kometa, ovšem s výrazně lepším skóre. 41 nastřílených branek je o třináct více než právě další nejlépe střílející celky Kometa s Třincem. Naopak osmnáct obdržených tref znamená po Chomutovu a Vítkovicím třetí nejlepší obranu.

Jakub Škarek, Miroslav Svoboda a bratří Kubalíkové

Pevné defenzívě výrazně přispívají i gólmani. Tento post je z hlediska atraktivity zápasu velice zajímavý, neboť na sebe mohou narazit dva dobří kamarádi z loňské sezony, jenž bude v análech Dukly zapsána zlatým písmem. V uplynulé sezoně se totiž v jihlavské svatyni pravidelně střídal Jakub Škarek s Miroslavem Svobodou a dva mladí parťáci vytvořili výborný tandem, jenž pomohl Jihlavě na cestě zpět mezi elitu. Miroslav Svoboda byl statisticky nejlepším gólmanem WSM Ligy a své kvality ukázal i v baráži, kde se zapsal mezi hlavní postupové pilíře (při účasti Jakuba Škarka na MS U-18 odchytal výraznější porci zápasů než jeho mladší kolega). Však se také Horáckým zimním stadionem často linul chytlavý pokřik Míra Svoboda, Mííííra Svoboda a ten při svém posledním rozhovoru pro web Dukly děkoval za šanci chytat právě v Jihlavě. Práva na šikovného gólmana totiž patřila Třinci, odkud v Jihlavě hostoval, a již v průběhu baráže vyšlo najevo, že odchovanec vsetínského hokeje bude v další sezoně hájit plzeňskou branku.

Tím však atraktivita zápasu nehasne, právě naopak. Jedním z tahounů plzeňského kádru je Dominik Kubalík, s devíti brankami aktuálně nejlepší střelec české nejvyšší hokejové soutěže. Na opačné straně barikády bude v neděli jeho starší bratr Tomáš Kubalík, jehož angažmá oznámila Dukla před dvěma týdny. Oba bratři při sobě drží a bezmezně si věří, jak přiznal mladší Dominik v jednom z rozhovorů. A byl to právě mladší z bratrské dvojice, se kterým Tomáš probíral svůj příchod do Jihlavy. Potřebujete snad ještě další lákadla k tomu, abyste vyrazili směr Plzeň osobně nebo si přenos ze zápasu pustili na internetu?

Soupiska HC Škoda Plzeň
Realizační tým HC Škoda Plzeň

Poslední vzájemný zápas

Extraliga 2004/2005:
44. kolo: HC Plzeň – HC Dukla Jihlava 6:2

Branky a nahrávky: 10. Adamský (Kudrna), 13. Marshall (Martin Straka), 35. Matějovský (Adamský), 36. Martin Straka (Duda), 51. Moravec (Cartelli), 60. Martin Straka (Duda) - 20. Kaděra (Říha, Klimt), 41. Klimt (Hlouch, Zajac). Rozhodčí: Nečas - Bláha, Kareš. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5897. Střely na branku: 43:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 6:2.

HC Plzeň: Pejchar - Marshall, Trnka, Cartelli, Jindřich, Procházka, Výtisk - Duda, Martin Straka, Andrašovský - Moravec, Michal Straka, Pospíšil - Adamský, Kudrna, Matějovský
HC Dukla Jihlava:: Masalskis - Zajac, Ficenc, Devečka, Malena, Dobrovolný, Punčochář - Vostřák, Hlouch, Klimt - Padělek, Vala, Altrichter - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Kaděra, Říha, Rytnauer - od 50. navíc Dolana, Havel

V loňské sezoně vytvořil s Jakubem Škarkem parádní gólmanskou dvojici. Řeč je o Miroslavu Svobodovi, který se během uplynulého ročníku vyznal, že práce s brankáři je v Dukle na vysoké úrovni. Nyní může dojít na souboj dvou loňských parťáků, ale jasno bude až krátce před zápasem, kdy budou zveřejněny sestavy obou týmů. Foto: Tomáš Buksa

Následující zápasy Dukly Jihlava:

Pátek 6.10.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov
Neděle 8.10.2017, 16:00: Bílí Tygři Liberec - HC Dukla Jihlava

9. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, neděle 1.10.2017:

HC Kometa Brno - HC Vítkovice Ridera (17:00)
Mountfield Hradec Králové - BK Mladá Boleslav (17:00)
HC Olomouc - HC Sparta Praha (17:00)
Aukro Berani Zlín - HC Oceláři Třinec (17:00)
HC Škoda Plzeň - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov (17:30)
Bílí Tygři Liberec - HC Dynamo Pardubice (17:40)

10. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, pátek 6.10.2017:

HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha (17:00)
BK Mladá Boleslav - Aukro Berani Zlín (17:20)
HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov (17:30)
Piráti Chomutov - Mountfield HK (17:30)
HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc (18:00)
HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec (18:00)

TABULKA TELH 2017/2018 PO OSMÉM KOLE: