Prolomí Dukla bodové strádání? Poslední zápas před Vánoci sehraje v Pardubicích

21.12.2017 / Tomáš Kalas

Podruhé a naposledy v základní části Tipsport Extraligy ledního hokeje zavítá jihlavská Dukla do Pardubic. Dva dny před Štědrým dnem, tedy 22. prosince 2017 se na ledové ploše u levého břehu Labe bude prohánět domácí HC Dynamo Pardubice, které bude hostit hráče s ježkem na hrudi z Jihlavy. Utkání začíná v 18:00, na stadionu nebude chybět početná enkláva hostujících fanoušků, kteří využili buď nabídky výjezdu Spolku Fanoušků HCD, nebo se do východních Čech dostanou auty.

Po reprezentační přestávce jedou jihlavští hokejisté také směr venkovní zápas. A to po nevydařeném domácím střetnutí, kdy ve středu před Vánoci podlehli doma Zlínu 1:2. Od prvních minut bylo vidět, že hra bude opatrná a moc gólů padat nebude, což se také potvrdilo. Jihlavští hokejisté sice na první gól soupeře reagovali, ale odpovědět na druhou trefu Zlína už nedokázali. Za domácí kabinu hodnotil utkání obránce Jakub Suchánek, táborský rodák žehral na produktivitu, Jihlava totiž přestřílela Zlín 38:19. „Střel jsme měli dost a škoda, že tam něco nepadlo.“ Možnost nápravy budou mít jihlavští hokejisté na ledě Pardubic, kde v prvním vzájemném utkání dorovnali z 1:4 na 4:4 a nakonec vstřelili venku rovných pět branek. Slušná střelecká potence na soupeřově ledu tehdy body nepřinesla, červenožlutí inkasovali totiž sedmkrát.

HC Dynamo Pardubice

Během loňské tristní sezony, kdy svoji příslušnost zachránilo Dynamo až v baráži, navíc v posledním kole právě proti Dukle, došlo v klubu k několika zásadním změnám. Většinový podíl od podnikatele Šmídberského převzalo město, téměř okamžitě se od týmu musel pakovat trenér a generální manažer v jednom, Pavel Rohlík, na hráčské lavici ho nahradil zkušený Miloš Holaň, v kanceláři poté uznávaný gólman Dušan Salfický.
Dynamo se rozhodlo v letní pauze jít cestou try-outu, tedy vyzkoušet několik hráčů najednou a poté vybrat pouze pár, kteří podepíší smlouvu. Do nové sezony tak vstoupilo například s francouzskou dvojící hráčů, Jordanna Perreta doplnil velezkušený Sacha Treille, do týmu se dostal třeba i ruský útočník Boyko, či Kanaďan Quenneville, který ale již v průběhu sezony Pardubice opustil.

I přesto ale tým z východu Čech nenaplňuje očekávání fanoušků a pohybuje se na hraně desítky. Od posledního vzájemného utkání proti Jihlavě na počátku listopadu ale povstal jako bájný Fénix a ze sedmi zápasů šestkrát bodoval, dokázal například obrat Kometu na jejím ledě o dva body, Třinec venku o bod a na domácím ledě ve velmi vypjatém derby, zejména díky návratu Petra Koukala v hradeckém dresu na led, přetlačit sousední Hradec Králové 3:2. V prosinci jakoby se ale otočily karty a Dynamo si odvezlo body pouze dvakrát z pěti utkání. Doma porazilo Chomutov 5:2 a na ledě Boleslavi vyválčila bod po prohře 2:3 v prodloužení. Především pak díky výše zmíněné sérii jsou nyní Dynamáci desátí s 39 body, díky nejlepšímu skóre vévodí trojici se stejným počtem bodů, pod nimi je Chomutov a Liberec. Naopak Pardubice ztrácí bod na Spartu a dva na Mladou Boleslav.

Soupiska Dynama
Realizační tým Dynama

Téma: Ondřej Kacetl a Lars Volden

Když v minulé sezoně potřebovalo Dynamo hráčský impuls, volba padla na hradeckého gólmana Ondřeje Kacetla, který byl ve stínu famózně chytajícího Rybára minulý ročník. Kacetl tak do Pardubic přišel jako výpomoc a odchytal zde sedm zápasů, ve kterých měl procento úspěšnosti 92,62 % a stal se miláčkem fanoušků. Během letní přestávky Tesla rozžhavila dráty a jednala o trvalém přestupu Kacetla do Pardubic. To se i povedlo a Kacetl od této sezony strážil bránu Dynama jako jednička. Neměl to ale jednoduché, v zápasech se mu nedařilo a snášela se na něj kritika. Nakopl ho zřejmě pokus trenérského štábu s mladým brankářem Kloučkem, který se okamžitě stal terčem zájmu médií a týmů, hlavně díky jeho soustředěným výkonům. Kacetl se do brány nakonec vrátil a dařilo se mu, dvakrát za sebou byl vyhlášen Hráčem utkání a z 20 zápasů má procentuální úspěšnost 91,11 %.

Zkušený norský reprezentant Volden přišel v letní pauze jako doplnění brankařských stavů po Svobodovi, který odešel do Plzně. Spolu se Škarkem tak utvořili dvojici pro tuto sezonu, Škarek si zachytal více v první polovině extraligy, Volden zatím více prostoru dostává v druhé části a rozhodně bude dostávat možnost ještě více, neb Škarek se účastní mistrovství světa juniorů v Buffalu a norský gólman se tak bude prát o místo jedničky s Karlem Vejmelkou, výpomocí z brněnské Komety. Volden působí v bráně velmi jistě, na domácím ledě neinkasoval 132 minut a 15 vteřin a má odstup v úspěšnosti necelé procento od svého soka Kacetla, 90,18 %.

Statistické okénko do dnešního utkání

Poslední vzájemné utkání

Tipsport Extraliga ledního hokeje 2017/2018, 19. kolo, pátek 3. listopadu
HC Dukla Jihlava - HC Dynamo Pardubice 2:3 po samostatných nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0, 0:1)


Branky a nahrávky: 36. Skořepa (de la Rose, Bryhnisveen), 51. Skořepa (de la Rose) – 12. Rolinek (Tomášek, P. Sýkora), 59. Trončinský (P. Sýkora, Beran), rozh. náj. Tomášek. Rozhodčí: Hejduk, Kika – Brejcha, Klouček. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5504. Střely na branku: 25:28. Zblokované střely: 10:11. Hity: 3:6. Vhazování: 36:37. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.
HC Dukla Jihlava: Škarek – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Šidlík, Ulrych, Bryhnisveen, Váňa – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Zeman, Seman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Rys, Hubáček, Diviš
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Wishart, Cardwell, Mojžíš, Ščotka, Trončinský, Holland – Rolinek, Marosz, J. Sýkora – Treille, Tomášek, P. Sýkora – Starý, Poulíček, Beran – Kaut, Bojko, Perret – Vondráček

Před početnou návštěvou 5504 diváků byl k vidění bojovný hokej, Jihlava prohrávala od 12. minuty, skóre ale díky dvěma gólům Skořepy otočila. Dynamo srovnalo až minutu před koncem z hole Trončínského. Utkání šlo tak do nájezdů, kde rozhodl hostující Tomášek a dva body putovaly do Pardubic. Foto: Tomáš Lysý.

Následující zápasy Dukly Jihlava

Pátek 22.12.2017, 18:00: HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Neděle 26.12.2017, 15:10: HC Kometa Brno – HC Dukla Jihlava - lístky do sektoru hostí byly prodány Spolku fanoušků HCD, více zde
Čtvrtek 28.12.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Vítkovice Ridera - vstupenky zde.

32. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 22.12.2017

HC Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec (17:00)
BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň (17:20, ČT Sport)
Aukro Berani Zlín - HC Verva Litvínov (17:30)
Piráti Chomutov - HC Vítkovice Ridera (17:30)
HC Dynamo Pardubice - HC Dukla Jihlava (18:00)
Mountfield HK - HC Olomouc (18:00)
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno (18:30)

33. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, úterý 26.12.2017

HC Kometa Brno - HC Dukla Jihlava (15:10, ČT Sport)
HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec (15:30)
Bílí Tygři Liberec - Piráti Chomutov (16:00)
HC Vítkovice Ridera - BK Mladá Boleslav (16:00)
HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice (16:30)
HC Olomouc - Aukro Berani Zlín (17:00)
Dohrávka: HC Sparta Praha - Mountfield HK (úterý 16. ledna, 18:30)

34. kolo Tipsport Extraligy, čtvrtek 28.12.2017

Předehrávka: Aukro Berani Zlín - Mountfield HK 2:3 po prodl.
HC Oceláři Třinec - HC Olomouc (17:00)
BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov (17:30)
Piráti Chomutov - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Vítkovice Ridera (17:30)
HC Dynamo Pardubice - HC Kometa Brno (18:00)
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec (19:00, ČT Sport)

TABULKA TELH PO NEÚPLNÉM 31. KOLE