Deník Kuby a Pepy: Kdo zápas ještě neviděl, tak vzkazujeme, že jsme ubojovali postup

03.01.2018 / Tomáš Lysý

Třináctileté čekání skončilo. Český národní tým si na juniorském mistrovství světa naposledy zahrál o medaile zkraje roku 2005 v Grand Forks. Tehdy získala parta kolem trenéra Aloise Hadamczika bronzové medaile. Letos čekají národní tým ještě dva zápasy, v obrovském čtvrtfinálovém dramatu totiž svěřenci kouče Filipa Pešána skolili Finsko 4:3 v prodloužení. Hvězdou zápasu byl jihlavský gólman Josef Kořenář, jenž pochytal 51 zákroků soupeře. Deník Kuby a Pepy tak bude pokračovat až do samotného konce šampionátu juniorů.
Foto: Twitter Hokejový nároďák a Juniorský hokej

Grand Forks 2005. Je to až neuvěřitelná podobnost. Juniorští reprezentanti tehdy skončili na mistrovství světa ve své skupině na druhém místě. Do čtvrtfinále (vítěz skupin měl tehdy jisté přímo semifinále) šli mladí Češi proti Finsku a vyhráli 3:0. S Kanadou sice v semifinále padli, ale v bitvě o třetí místo skolili Ameriku v prodloužení. Na tehdejším šampionátu váleli hráči jako Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin, Sidney Crosby, Ryan Getzlaf, Corey Perry, Patrice Bergeron nebo Rostislav Olesz. Letos je zatím příběh podobný. Druhé místo ve skupině a po neskutečném dramatu čtvrtfinálová výhra na nájezdy nad kým? Ano, nad Finskem. Česká republika se v souboji o finále znovu postaví Kanadě...

Den čtrnáctý: Čtvrtfinálové prokletí zlomeno

Už od prvního dne nového roku směřovaly myšlenky národního týmu na čtvrtfinálovou bitvu proti Finsku. Řada hráčů chtěla soupeři oplatit loňské vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 18 let. Povedlo se. Ale popořádku. „Opět jsme hráli od 12 hodin. Ráno snídaně a pak už čtvrtfinále,“ sděluje Josef Kořenář a vypadá to, že polední začátky na turnaji národnímu týmu svědčí. V pravé poledne odstartovaném klání totiž postupně porazili Bělorusko, Švýcarsko a hlavně nyní ve čtvrtfinále Finsko. „Myslím, že není moc co psát. Asi to většina lidí viděla v televizi. Pro ty, co ne, tak jsme ubojovali postup do semifinále po 10 letech nebo nevím přesně, po kolika,“ směje se „Kořen“ a sděluje to, jako by se jednalo o rutinní denní věc.

Další jihlavský gólman Jakub Škarek kryl tentokrát svému kamarádovi záda ze střídačky, což kolikrát není na nervíky zcela ideální. Své by o tom mohl povídat Jiří Říha a jeho ohlasy bezprostředně po postupu Dukly do extraligy, kdy sděloval, že když v závěrečných sekundách nebyl na ledě, tak se na střídačce modlil. „Byl před námi důležitý zápas. Hráli jsme čtvrtfinále s Finskem, vyhráli jsme ho 4:3 po nájezdech a po dlouhé době se podařilo postoupit do semifinále. Byl jsem na střídačce daleko víc nervózní, než když chytám. Při prodloužení jsem měl asi tak tři infarkty a další při nájezdech,“ usmívá se „Kouba.“ „Pak už to byla euforie a jsem opravdu rád, že se nám povedlo postoupit. Byť nás třeba Finsko přestřílelo, tak jsme si postup zasloužili, byli jsme lepším týmem. Slavíme do půlnoci, zítra je nový den a připravíme se na semifinále,“ hlásí odhodlaně Kuba.