Vánoční rolnička 2017 – soutěž v krasobruslení v BK Havlíčkův Brod

03.01.2018 / Linda Haferníková

V sobotu 9. prosince 2017 se uskutečnila v Havlíčkově Brodě soutěž v krasobruslení. Po 25 letech se podařilo zorganizovat v havlíčkobrodské Kotlině krasobruslařské závody, ke startu se dostavilo více než 90 děvčátek, z Havlíčkova Brodu, Jihlavy, Telče, Ledče n/S, Chotěboře a Jindřichova Hradce.

Na úvod soutěže nastoupily všechny závodnice na ledovou plochu a vyslechly projev organizátora. Poté se odehrála na plátně videoprojekce z nedávno pořádaného Mistrovství České republiky v synchronizovaném bruslení, které pořádal náš klub Dukla Jihlava – mládež, z.s. právě v místě havlíčkobrodské Kotliny. Atmosféra tak byla velmi slavnostní.

Pozvání na slavnostní zahájení přijaly tři závodní týmy synchronizovaného bruslení z Jihlavy: Ice Flowwers, Gemini a Tempo. Předvedly své soutěžní programy a sklidily obdivný potlesk diváků i připravených rozhodčích.

Soutěž Vánoční rolnička 2017 byla uspořádána pro kategorie jednotlivců. „V Jihlavě se věnujeme synchronizovanému bruslení, děti se snažíme soustřeďovat ve sportovních třídách ZŠ Seifertova, jedině tak dokážeme sestavit efektivní tréninkový plán. Výsledky se dostavují, po pěti letech fungování máme v oddíle velmi kvalitní bruslařky. Každé dítě u nás má šanci trénovat jak v týmu, tak individuálně. Může si vybrat, zda si nacvičí na předvedení sestavu předepsaných prvků anebo choreografii volné jízdy. S takto bruslařsky vybavenými dětmi se velmi dobře pracuje na programech synchronizovaného bruslení,“ řekla Linda Haferníková, trenérka mladšího žactva v Jihlavě.

Jako první se předvedly nejmladší závodnice v kategorii Prvky Basic, Prvky 1, Prvky 2 a Prvky 3. Soutěžilo se dle předepsané kresby s prvky různých obtížností. Aby dětem přetrvalo nadšení a motivace, byly všechny odměněny zlatou medailí. Následovaly kategorie volných jízd, které organizátor upravil na volnější pravidla typu „Ukaž, co umíš 1 až 6“. Děti předvedly své jízdy na vybrané hudební doprovody. „Protože tyto děti nesoutěží v nejvyšší soutěži Českého poháru jednotlivců, mají stanovená volnější pravidla. Dáváme jim prostor k uvolněnému projevu na ledě, mohou dokonce i improvizovat. Na Jihlava Trophy jsme mohli spatřit i velmi zajímavé kostýmy, a to přeci k podívané na ledě patří. Soutěže Jihlava Trophy a Vánoční rolnička mají formu jakési soutěžní exhibice. Chceme, aby se děti samy chtěly předvést v nejlepším světle. Diskutujeme s nimi jejich nápady a dáváme jim prostor. Ve všech kategoriích jsme mohli vidět především kultivovaný projev na ledě a kvalitní výkony – vysoké skoky, rychlé piruety, elegantní prvky a hlavně kvalitní skluz,“ sdělila Linda Haferníková.

Pořádající klub BK Havlíčkův Brod měl na startu vysoké zastoupení díky nastupujícímu rozvoji synchronizovaného bruslení. „Inspirovala jsem se v jihlavském klubu, kde jsem velmi dlouho závodila v synchronizovaném bruslení. Po návratu z USA jsem dojížděla do Jihlavy vypomáhat a také jsem se zařadila do skupiny N’Ice Age a opět závodila po boku mých dlouholetých kolegyň ze synchra, bylo to opravdu velmi zábavné, dokonce jsme vyhrávaly soutěže v zahraničí. V Havlíčkově Brodě jsem našla zázemí u hokejové mládeže, která se pro synchronizované bruslení nadchla. S naším metodikem mládeže, Petrem Beránkem, jsme ve spolupráci s jihlavským oddílem uspořádali Mistrovství České republiky v synchronizovaném bruslení 2017, a tím se spustila lavina zájemců i u nás v Brodě. Jsem za to velice ráda. Přijeli jsme s našimi děvčátky soutěžit letos v říjnu na 2. ročník Jihlava Trophy a všem se nám to tak líbilo, že jsme se rozhodli uspořádat závody ve stejném duchu i nás v Havlíčkově Brodě. Troufám si říci, že to byl velký úspěch. Přála bych si, aby se z Vánoční rolničky stala tradice,“ pověděla organizátorka soutěže Vánoční rolnička 2017, Romana Škorpíková.

Naše jihlavské týmy čeká velmi důležitá soutěž Santa Claus Cup 2017 v DRFG Aréně v Brně. Hodně štěstí!

Foto: Linda Haferníková