2:1
(0:0, 0:1, 2:0)

Všechny body zůstaly po boji v Olomouci

07.12.2005 / Vladimír Pašek

Po třech domácích výhrách zajížděli hráči Dukly do Olomouce, kde svojí vítěznou sérii chtěli prodloužit. Všechno šlo podle předpokladů, po bezbrankové první třetině se ve 25. minutě trefil Daniel Hodek. Těsné vedení trvalo až do 53. minuty, kdy domácí utkání otočili dvěma rychlými góly, nejprve se trefil Robert Najdek a vítěznou trefu přidal Pavel Metlička. Jihlava se ještě v závěru zápasu snažila o vyrovnání, leč bez úspěchu, a tak plný bodový zisk zůstal v Olomouci.
07.12.2005, 1. liga ČR - 29. kolo

HC Olomouc

Žigárdy - Kříž, Šafařík, Varakas, Bartoň, Faltýnek, Vlček, Protivný, Paška - Metlička, Ministr, Smejkal - Hebar, Kárný, Hradecký - Bouz, Najdek, Žajgla - Slaninák, Čuřík, Kreuzman
2

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Malena, Duben, Staněk, Dobrovolný, Pospíšil, Rýgl - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Havel, Fiedler - Říha, Dušátko, Hlouch - Blanár, Altrichter, Polák
1
Branky: 53. Najdek (Faltýnek), 54. Metlička (Kříž) - 25. Hodek (Malena) Rozhodčí: Husička - Mana, Váňa. Vyloučení: 5:9, navíc Varakas, Šafařík (oba Olomouc) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 600. Střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 0:1, 1:2.

Průběh utkání

V roli favorita, po třech vítězstvích v řadě, se představila v Olomouci rozjetá Dukla Jihlava. Vyrovnaný průběh utkání, kdy skvělá defenzivní činnost obou týmů nepřipustila po celou první třetinu střelce do vážnějších šancí, se začal lámat ve druhém dějství. To taktéž oplývalo rychlostí, bojovností a oboustranným nasazením, puk ale dokázali dostat za brankovou čáru jedenkrát pouze hosté. Na rozuzlení se čekalo do 3.třetiny. V této části hry ale existoval na ledě pouze jediný tým, neuvěřitelný tlak Mory však nenesl dlouho žádaný gólový úspěch. V podobě náhody k němu přispěla trestuhodná minela hostujícího gólmana a na vyrovnávací gól brzy Mora navázala i brankou vítěznou.

Utkání začali oba soupeři bez respektu, na první střelu museli ale diváci čekat až do 2.minuty, kdy byl za hákování vyloučen jihlavský Dobrovolný, obávaná rána Kříže ale mířila doprostřed brány a byla jediným olomouckým přesilovkovým pokusem. Na další puk si Suchanova lapačka musela počkat až do 6.minuty kdy střílel Metlička, na druhé straně prověřil stejnou část výstroje Žigárdyho vzápětí Dušátko. Hrálo se ve vysokém tempu, obranné linie ovšem působily bezchybně. V 9.minutě ale sáhnul k nedovolenému zákroku Kříž a Žigárdy měl o práci postaráno. Střílet zkoušel opět Dušátko. Přesilovkové kombinace Dukly už ale další šance nepřinesly a tak čekal olomoucký brankář na výpad Fiedlera až do 12.minuty. Hra opět nabrala na tempu, výborná defenzivní činnost obou týmů však znemožňovala jakoukoliv finální přihrávku potažmo střelu. Ve 14.minutě se do takové pozice dostal Fiedler, Žigárdy byl ale u levé tyče pozorný. Tvrdým obranným zákrokem se poté blýsknul Malena, když jako hráz zastavil rozjetého Kárného. Stejnou mincí splácel na olomoucké straně Vlček jihlavskému Blanárovi. V 17.minutě vytvořil tělem prostor Ministr Metličkovi a ten nadvakrát nevyužil největší šance I.třetiny. Dobrým pohybem donutil vzápětí Najdek Altrichtera faulovat, přesilovka před přestávkou přinesla překvapivý odraz kotouče zpoza Suchanovy brány přímo mezi kruhy na hůl Žajgly, ten ale ranou z první pozorného Suchana nepřekvapil.

Stejně svižné tempo nasadili hokejisté i po úvodním buly II.třetiny, první střelecký pokus této části hry si připsal hostující Havel, vyrážečka olomouckého gólmana však byla na místě. Ve 24.minutě vyslal riskantní přihrávkou Kříž na zteč Smejkala, jeho pokus z pravého křídla však Suchan stačil včasným povyjetím zmařit. V téže minutě si odešel odpykat svůj trest Šafařík a přišel první gólový moment. Po odražené bombě Maleny se ke kotouči dostal Hodek a potrestal prohřešek olomouckého kapitána trefou do prázdné branky, 0:1. Inkasovaný gól přinesl na olomoucké hole nervozitu, hosté ale nedokázali této situace využít, navíc ve 27.minutě odešel Blanár na trestnou lavici. Sražená střela Kříže byla ale jediným olomouckým pokusem v početní výhodě. Vážnější možnost měl až ve 30.minutě Faltýnek, jeho stahovačku ale Suchan včas přečetl. Stejně se vedlo i Žigárdymu na druhé straně, když vychytal v jasné šanci Rytnauera. Jihlava však měla stále více ze hry, ve 34.minutě spálil Bakus nepřesnou střelou čistou šanci, kterou mi přihrávkou zpoza brány naservíroval Hodek. O minutu později zachyboval při obranném zákroku Varakas a nedovoleně poslal na led Havla. V jihlavské přesilovce poslali své vizitky Žigárdymu Hlouch a Čachotský, Mora však oslabení ustála bez pohromy. 20 vteřin před druhou sirénou podrazil hostující gólman Najdka, který se snažil objet bránu, Ondřej kříž dokázal ve zbývajícím čase dvakrát vypálit, pro olomoucké bohužel neúspěšně.

Celá minuta a 40 vteřin přesilovky čekalo na olomoucké po druhém návratu ze šaten. Sehraný signál I.pětky Mory málem slavil úspěch, tradiční Křížovu bombu Suchan vyrážel s velikými obtížemi, k dorážce se ale nikdo z olomouckých nedostal. Tlak Mory pokračoval i po skončení početní výhody, Metlička před odkrytou jihlavskou klecí netrefil prudkou přihrávku, vzápětí z jízdy vypálil Ministr. Ve 45.minutě špatným vyhozením vybídl Suchan ke skórování Bouze, ten ale čas vhodný ke střele prováhal. Jihlava byla tlakem Mory zaskočena, v 46.minutě musel Rygl zatáhnout za záchrannou brzdu v podobě faulu, aby zadržel pronikajícího Slanináka. Drtivý nápor druhé olomoucké pětky rozezněl Suchanovu levou tyč po střele Bouze a přinesl i vyloučení Altrichtra, Mora tak hrála minutu a 25 vteřin proti třem. Přes obrovské šance však zůstalo Suchanovo konto nedotčeno, navíc ve 49.minutě zabrzdil rozjetou Moru svým faulem Metlička. Dukla ale dvou minut přesilovky využila spíše k oddechu. V 52.minutě se konalo oboustranné vyloučení, a hrálo se ve čtyřech na obu stranách. V tomto čase vyrobil, do té doby výborně chytající, Suchan neuvěřitelnou chybu a za svá záda ke všeobecnému překvapení pustil lehké nahození Najdka, 1:1. Po následném vhazování se navíc dalším faulem provinil Staněk. Ve hře čtyřech proti třem ukončil ostřelování jihlavské klece po 80 vteřinách vymetením pavučinky Metlička a Mora vedla 2:1. Očekávané drama závěru utkání se nekonalo, Jihlava sice vrhla všechny síly do útoku, ale vlastní nedisciplinovanost ji připravila o možnost déletrvajícího tlaku. Závěrečných 15 vteřin power play už nepřineslo nic jiného, než bouřlivé odpočítávání času diváky a tříbodovou radost Olomouce.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (trenér HC Dukla Jihlava): “Odehráli jsme tři velice slušná utkání na domácím ledě, do dnešního utkání jsme šli s tím, že chceme tyto výsledky potvrdit. Dvě třetiny jsme hráli velice dobře, klíčem k úspěchu byla druhá třetina, několikrát jsme v ní odjeli, ale branky jsme nedali. A jak se ukázalo, tento fakt nás stál v závěru vítězství. Absolutně náhodný gól zvedl domácí, navíc hlavní sudí oproti úvodním dvěma třetinám zpřísnil metr. Suchanovi vinu nedávám, po ztrátě puku ve středním pásmu přišla lehká střela. To se stává, Suchan nás celou sezónu drží a má právo na to, aby udělal jednu chybu. A druhý gól přišel z nejhorší herní varianty, přesilovky 4 na 3, přesně trefená pavučina, Suchan neměl šanci.

Aleš Tomášek (trenér HC Olomouc): “První dvě třetiny jme se nemohli dostat do rytmu, spíš jsme se trápili, byli jsme dost často vylučovaní. V poslední třetině jsme ale byli lepší, a zasloužili jsme si vyhrát. Soupeř se zatáhl a my jsme toho dokázali využít. Přesilovky nám pomohly ke tlaku. Kluci se doslova kousli, předváděli to, co jsem po nich chtěl od začátku zápasu. První gól byl hodně šťastný, ale šancí na vstřelení gólu bylo už předtím mnohem víc. Hráči si určitě sáhli až na dno, tři body zůstávají doma a to je super.“