3:3p
(3:1, 0:1, 0:1 - 0:0)

Drama až do konce

12.12.2005 / Jan Wirkner

Jihlavská Dukla zamířila na led Berounských medvědů, v posledních zápasech jde výkonnost domácích nahoru, a tak Medvědi chtěli poprvé v sezóně Jihlavu porazit. Beroun zaskočil Duklu již ve druhé minutě, kdy se v přesilovce přesně trefil Borovanský. V polovině třetiny dokázali Jihlavané vyrovnat zásluhou Jana Šmardy, ale do první přestávky přidali domácí ještě další dvě branky a pro jihlavské hokejisty vypadalo utkání velmi složitě. Ve druhé části se domácí stáhli do obrany a Jihlavané se hnali do útoku. Kontaktní a velice důležitý gól se Dukle povedl vstřelit v polovině utkání, kdy po obrovské chybě domácího gólmana Falty střílel Oldřich Bakus do zcela odkryté branky. V poslední třetině neproměnili domácí trestné střílení, a to se jim stalo osudným, protože vzápětí dokázal vyrovnat Pavel Staněk. Velmi dramatické utkání skončilo remízou 3:3.
12.12.2005 18:00, 1. liga ČR - 31. kolo

Medvědi Beroun 1933

Falta - Filip, Kašák, Míka, Sláma, Vaněček - Bakrlík, Borovanský, Buďa, Dragoun, Gengel, Horčička, Křesťan, Novotný, Přeučil, Růžička, Šinágl, Tvrzník, Vlček
3

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Pospíšil - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Havel, Fiedler - Říha, Dušátko, Hlouch - Lazorišák, Altrichter, Blanár - Polák
3
Branky a nahrávky: 4. Borovanský (Horčička), 13. Vlček (Šinágl), 18. Buďa (Tvrzník) - 9. Šmarda (Staněk, Čachotský), 31. Bakus (Čachotský, Altrichter), 53. Staněk. Rozhodčí: Kubeš - Flégl, Žídek. Vyloučení: 4:6, navíc Dragoun (BER) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 600. Střely na branku: 29:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3.

Průběh utkání

Vstup do utkání vyšel lépe Medvědům, kteří hned na začátku druhé minuty úvodní části získali přesilovku po faulu Fiedlera. Jihlavské čtveřici zamotal hlavu Vlček, když prokličkoval celým kluzištěm, ale Suchana nepřekonal. Beroun ale přesilovku využít dokázal. Deset vteřin před jejím koncem se k puku u mantinelu dostal Petr Horčička, nalezl Michala Borovanského, a ten prostřelil jihlavského gólmana mezi betony, 1:0. Beroun evidentně ožil a tlačil Jihlavu, která se do útoku dostávala spíše sporadicky. Za zmínku stojí akce Oldřicha Bakuse. V polovině 9. minuty však bylo srovnáno. Hosté se velmi lehce dostali před branku Pavla Falty a Jan Šmarda se nemýlil, 1:1. Následná minuta přinesla dva brejky. Ten berounský nedotáhl do vítězného konce Borovanský, na straně Dukly se stejně dařilo Říhovi. Na začátku 13. minuty se berounské ochozy radovaly podruhé. Šinágl ještě Suchana překonat nedokázal, ale pohotový Vlček propasíroval skrz skrumáž kotouč do branky, 2:1. O dvě minuty později mohla Jihlava vyrovnat v početní výhodě, Bakusova řada si vypracovala obrovský tlak, ale Beroun oslabení přestál. Naopak do brejku se dralo duo Tvrzník Gengel, ale Suchan lapačkou vše vyřešil. Dvě a půl minuty před koncem prvního dějství připravil Martin Tvrzník geniální přihrávkou třetí gól domácích. Milan Buďa již měl snadnou pozici a odkrytou jihlavskou branku bez problémů trefuje, 3:1.

V úvodu prostřední třetiny se sám na Faltu řítil Ota Lazorišák, berounský gólman se překvapit nenechal. V minutě 24. trefil Šinágl tyčku, Gengel puk dorazit již nestihl, protože byl faulován Staňkem. Medvědům se přesilovka vůbec nevyvedla a Jihlava se v poklidu ubránila. V polovině 28. minuty si přesilovku zahráli i hosté, dlouho se nemohli vůbec usadit v útočné třetině. Hlouch se na konci početní výhody dopustil nedovoleného zákroku a nabídl tak krátkou přesilovku domácím. Faltovi v berounské brance se nepovedla 32. minuta, kdy špatně rozehrál za vlastní brankou a Oldřich Bakus již neměl žádný problém snížit, 3:2. Beroun si dokázal vypracovat další šance, své štěstí postupně zkoušeli Šinágl, Dragoun nebo Růžička. Na druhé straně Falta vychytal Hodka a Bakuse. Tři minuty před koncem musel Falta zkrotit skákající puk po nahození Čachotského.

Začátek třetiny se odehrával převážně ve středním pásmu, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Jihlava bránila svou modrou čáru a berounským činil problémy její přechod. Na konci 49. minuty hlavní rozhodčí zkřížil ruce nad hlavou, po faulu Pospíšila na Buďu se k trestému střílení postavil Ladislav Gengel, který však Suchana nedokázal mezi betony prostřelit. Výtečnou šanci měl o dvě minuty později Dragoun, jenže sražená střela skončila vysoko nad brankou Dukly. I v tomto utkání se potvrdilo známé „nedáš, dostaneš“. O necelou minutu později hostující Pavel Staněk vystřelil z dálky směrem na branku, kotouč se nešťastně odrazil od domácího beka a doslova doplachtil do Faltovy branky, 3:3. Medvědi se nevzdávali a dokázali si vypracovat další šance, které však zlikvidoval výborný Suchan. Změnu skóre nepřinesly ani dvě berounské a jedna jihlavská přesilovka a utkání dospělo k prodloužení. V nastavením čase Bakus trefil boční síť, největší berounskou šanci měl Šinágl. Medvědi na Suchana vyslali ještě nekolik zajímavých střel, ale branka již nepadla a u řeky Berounky došlo k dělbě bodů, která jistě více mrzí domácí Medvědy.

Ohlasy trenérů

Aleš Polcar (Jihlava): „Vzhledem k tomu jak se pro nás zápas vyvíjel, tak je bod pro nás zlatý. První část jsme doslova prospali, pak jsme se trochu zvedi, byli jsme možná i lepší. V závěru jsme měli trochu štěstí a vyrovnali šťastným gólem."

Zdeněk Vojta (Beroun): „Před zápasem bychom bod brali, ale teď nás trochu mrzí, že nemáme dva nebo i tři. Jihlava byla dneska k poražení. My jsme zahráli výborně v první třetině a škoda, že jsme nepřidali ještě jeden gól. I tak ale je získaný bod pro nás nakonec dobrý a jsme s ním spokojeni."