5:3
(0:1, 3:0, 2:2)

V novém roce výhra

04.01.2006 / Jaroslav Novák

Po vánoční přestávce se hokejisté Dukly představili opět na domácím Horáckém zimním stadioně. Soupeřem jim byl celekm z Prostějova, kterému měli domácí co vracet. Na ledě Jestřábu totiž Jihlava prohrála 1:3. Vstup do utkání vyšel lépe hostům, kteří se ujali vedení brankou Salugy. Odpověd domácích přisla až ve druhé třetině, kdy se v přesilové hře trefil Bakus. Do vedení poslal Duklu druhou brankou v sezóně Altrichter a o dvě minuty později navýšil vedení Jihlavy Fiedler. Hosté využili dvě přesilové hry v úvodu třetí části a brankami Bařici a Piechy srovnali s Duklou krok. Rozhodnutí zápasu přišlo až v poslední pětiminutovce. Přesilovku 5 na 3 využil Malena a další branku přidal Daniel Hodek. Utkání tak skončilo výhrou domácí Dukly 5:3.
04.01.2006 17:30, 1. liga ČR - 36. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Pospíšil, Dobrovolný, Kuchyňa, Lukačovič - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Havel, Fiedler - Říha V., Dušátko, Hlouch - Lazorišák, Altrichter, Polák O.
5

LHK Jestřábi Prostějov

Hamrla - Sedlák, Kučírek, Kruliš, Kameš, Chvojka, Doseděl, Vymazal - Bařica, Piecha, Luka - Saluga, Říha L., Fojtík - Čech F., Sabela, Řípa
3
Branky: 25. Bakus (Hodek, Malena), 28. Altrichter (Staněk, Lazorišák), 38. Fiedler (Rytnauer, Havel), 56. Malena (Bakus, Hodek), 57 Hodek (Bakus) - 8. Saluga (Fojtík, Říha L.), 42. Bařica (Fojtík, Kruliš), 44. Piecha (Sedlák, Luka). Rozhodčí: Husička - Brabec, Pospíšil. Vyloučení: 12:12 navíc Kruliš (PRO) 10min. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1180. Střely na branku: 42:30. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 5:3.

Průběh utkání

Dukla Jihlava zahájila nový rok zápasem s mužstvem HK Jestřábi Prostějov. Utkání začalo ve volném tempu, domácím hokejistům se příliš nedařilo. Hra byla velmi nepřesná a nepřinesla příliš divácky atraktivních situací. Ve čtvrté minutě se Fiedlerovi podařilo dobře vyměnit puk na modré s Rytnauerem a dostal se tak do nájezdu na branku, ale jeho šikovné a vtipné zakončení těsně minulo tyčku. Jestřábům se podařilo nepřesnost jihlavských hokejistů využít v 8. minutě, když po Říhově nahrávce prostřelil Suchana Martin Saluga, 0:1. Vedoucí branka hostí vyvolala na stadionu komorní atmosféru, kterou se snažil prolomit po krásné Altrichterově přihrávce Jan Šmarda, když tvrdě pálil, ale brankář hostů jeho bombu vykopl. Ve zbytku třetiny měl nejvíce práce rozhodčí Husička při rozdělování trestů pro neukázněné hokejisty. Po dvaceti minutách odcházeli jihlavští hokejisté do kabin značně zklamáni.

Do druhé třetiny vlétli Jihlavané úplně jinak naladěni. Hned v úvodu zatlačil druhý útok hosty do obranného pásma, v obrovské šanci se ocitl Jonáš Fiedler, ale puk do branky neprotlačil. Vyrovnat se domácím podařilo ve 25. minutě, když Malena našel od modré přesnou přihrávkou volného Oldřicha Bakuse, 1:1, který střelou z voleje nedal Hamrlovi šanci. Zápas otočil ve prospěch Dukly sváteční střelec Petr Altrichter, 2:1. Zkusil vystřelit z velkého úhlu a Hamrlovi propadl puk mezi betony. Ve 29. minutě se ukázal jihlavský brankář Jaroslav Suchan, když Lazorišák nesmyslně ztratil puk na modré a sám na branku se řítil Lukáš Říha, ale samostatný nájezd vychytal skvělým zákrokem Suchan. Vzápětí Čachotský našel z druhé vlny najíždějícího Bakuse, ale jeho střela skončila těšně nad brankou. Třetí branku Jihlavy si připsal ve 38. minutě Jonáš Fiedler, 3:1, když dostal z rohu krásnou přihrávku od Rytnauera. Druhá třetina velmi změnila zápasovou atmosféru.

Poslední dějství zahajovali domácí v oslabení, protože na konci druhé třetiny byl vyloučen Daniel Hodek. Hosté vycítili šanci zápas vyrovnat a po pasu Fojtíka se trefil Dušan Bařica, 3:2. Ve 42. minutě nabídla další přesilovou hru Prostějovu Jihlava. Domácí špatně střídali a byli potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. Jestřábi pomocnou ruku Jihlavy uvítali a další využitou přesilovkou zápas vyrovnali na 3:3. Čestný úspěch si připsal ve 44. minutě Martin Piecha, 3:3. Utkání tak bylo opět na začátku. Ve 45. minutě mohli jít hosté do vedení, přečíslení dva na jednoho řešil Fojtík střelou, ale pozorný Suchan jeho pokus holí vyrazil. V 55. a 56. minutě zbytečně faulovali Vymazal a Kruliš a nabídli Jihlavanům přesilovou hru pět na tři. Fauly rychle potrestal Rostislav Malena, 4:3, který nejprve naznačil přihrávku, položil si obránce, vzápětí vystřelil a trefil přesně horní růžek branky. Dukle se podařilo využít i vyloučení Kruliše. Daniel Hodek, 5:3 si vyměnil puk s Bakusem a střelou mezi betony překonal Hamrlu. Hosté si minutu před koncem vzali oddechový čas a zkusili hru bez brankáře, která však netrvalo dlouho, protože byli současně vyloučeni hráči Hodek a Piecha. Brankář Prostějova se tak vrátil do branky. Dále se už skóre nezměnilo a zápas skončil vítězstvím Jihlavy 5:3. Jihlavská Dukla prodloužila svoji sérii domácí neporazitelnosti již na sedm utkání.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Jihlava): „Z naší strany byla první třetina tragická, chtěli jsme hrát dobrý hokej, ale všechno bylo spíše opačně. Byli jsme nervózní, puk nám odskakoval a nemohli jsme si potom dobře nahrát. V kabině jsme na hráče trochu zakřičeli, kluci se zvedli a dokázali jsme vstřelit pěkné góly a to nás hodně zvedlo nahoru. Nešťastné vyloučení do poslední třetiny napomohlo soupeři vyrovnat, ale naštěstí se to poté obrátilo a my dokázali využít další dvě přesilovky a vyhrát. Byly jsme dnes o dvě branky lepší.“

Aleš Flašar (Prostějov): „Těžko hodnotit zápas, který jsme si prohráli sami. Předvedli jsme ale celkem dobrý výkon a myslím si,že když takhle budeme pokračovat můžeme se odpoutat od posledních příček tabulky. Jsem u mužstva čtvrtý zápas a cítím, že můžeme jít ještě nahoru. Mrzí mě výkon rozhodčích, některé fauly na nás byli odpískány neprávem. Přiznávám, že fauly tam byly, ale ne tolik. Jihlava za to určitě nemůže, že rozhodčí u nás jsou tak špatní a bohužel se s tím asi nedá nic dělat. Zápas jsme si prohráli sami, kdybychom hráli v pěti, určitě bychom si bod odvezli.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie