2:3p
(1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)

Dukla zdolala Jindřichův Hradec v prodloužení

16.01.2006 / Jan Wirkner

Dukle se vstup do zápasu nepovedl. Hned ve třetí minutě inkasovala z hole Davida Kupce a musela stav dotahovat. To se jí povedlo už v 10.minutě, když po přihrávce Čachotského vyrovnal Petr Altrichter. A to nebylo všechno! Hned v úvodu druhé třetiny otočil stav zápasu Ladislav Rytnauer a hosté se dostali na koně. Jenže domácí se nehodlali vzdát bez boje. Ve 46.minutě vyrovnal Tomáš Měrtl na 2:2 a zápas tak zdramatizoval. A protože již do konce základní hrací doby gól nepadl, došlo na prodloužení. To po 69 vteřinách využil svým druhým gólem Ladislav Rytnauer a získal tak pro Duklu dva body.
16.01.2006 18:00, 1. liga ČR - 40. kolo

HC Střelci Jindřichův Hradec

Jež - Vašíček, Horák, Procházka, Kolář, Klimeš, Zapletal, Tesařík - Škoda, Mertl, Mrkvička - Kupec, Špergr, Kocar - Hanzal, Kašpárek, Fiala - Bílek, Špaček, Kratěna - Davídek
2

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Staněk, Pospíšil, Duben, Dobrovolný, Kuchyňa, Lukačovič - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Havel, Fiedler - Říha, Dušátko, Hlouch - Vaškovič, Altrichter, Lazorišák
3
Branky a nahrávky: 3.Kupec (Špergl, Procházka), 47. Mertl (Škoda, Mrkvička) - 10. Altrichter (Čachotský), 23. Rytnauer (Pospíšil), 62. Rytnauer (Šmarda). Rozhodčí: Nečas - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 3:8, navíc Vašíček (JHR) 5 + do konce. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 880. Střely na branku: 32:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Hned ve třetí minutě zápasu byl faulován Ivo Kratěna, když se provinil Jan Šmarda a Vajgar bleskově trestal. Po třinácti vteřinách střílel od modré Robert Procházka, Zdeněk Šperger puk netrefil ideálně, ale David Kupec se k puku dostal před prakticky prázdnou brankou a nemýlil se, 1:0. O dalších 20 vteřin zajásal hradecký stadion podruhé. Jenže gól nebyl uznán. Podle rozhodčího kotouč nepřešel brankovou čáru. V šesté minutě se přesilovky dočkali i hosté. Kromě střely Hodka se Vajgar v pohodě ubránil. V polovině 8. minuty hrál Vajgar svou druhou přesilovku. V jejím závěru vyvezl jihlavský Čachotský puk až před Ježe, kde laxní obrana domácích mu dovolila přihrát na volného Petra Altrichtra a ten mazácky vyrovnal. Na začátku 12. minuty se Dukla nastěhoval do třetiny Vajgaru a domácí chvílemi nevěděli, kde jim hlava stojí. Jihlava se však provinila proti pravidlům. Rytnauer nedovoleně držel soupeřovu hůl. Vajgar neměl v této početní výhodě k brance daleko. Nebezpečně stříleli Procházka, Kolář nebo David Kupec. V 17. minutě se k teči dral jihlavský Tomáš Čachotský, k přesnému zakončení mu scházel krůček. Minutu před koncem z úhlu pálil Roman Bílek. Prakticky hned poté fauloval Čachotského Jiří Vašíček. Hlavní rozhodčí Nečas jeho zákrok posoudil velice přísně – 5 minut + do konce utkání.

Vajgar se musel bránit dlouhé přesilovce, ale Jihlava je zkušená a tuto výhodu využila. Pospíšil vystřelil od modré a Ladislav Rytnauer dopravil kotouč za Ježova záda, 1:2. Ve 25. minutě byl zcela nehlídán Altrichter, ale na Ježe nevyzrál. Na konci 27. mnuty hrála Dukla evidentně v šesti lidech, což také zůstalo bez potrestání. O chvilku později Suchana prověřil Šperger, po něm bombou od modré Robert Horák. Jihlavský Altrichter byl při chuti, v polovině zápasu opět nebezpečně ohrozil branku domácích, ale i tentokrát byl Petr Jež na svém místě. Ve 33. minutě, v signalizované výhodě ujeli Fiala s Hanzalem a druhý jmenovaný měl ke gólu opravdu jen kousek. V přesilovce Suchana dvakrát prověřil dělovkou Procházka. Jihlavští opět faulovali a domácí mohli hrát 27 vteřin 5 proti 3. Tuto výhodu promarnili, stejně jako následnou přesilovku 5 proti 4. V jejím samotném závěru měl slibnou šanci Tomáš Mertl. V minutě 39. Ježe zpoza branky ohrožoval Hlouch. Na druhé straně se k puku ihned po vhazování dostal Tomáš Mertl, jeho střelu švihem Suchan vyrazil s vypětím všech sil.

Byly odehrány necelé tři minuty ze třetího dějství, když Jan Tesařík mohl vysunout Jiřího Hanzala, jenže přihrávka se mu vůbec nepovedla. O dvě minuty později se ke střele dostal jihlavský Hodek, aby za několik okamžiků putoval na trestnou lavici. U mantinelu vybojovali kotouč Vojtěch Mrkvička s Vladimírem Škodou, nahráli před branku Tomáši Mertlovi, 2:2. Vajgar ožil a měl více ze hry. Navíc měl další přesilovku, během které Vojtěch Mrkvička provětral betony Jaroslava Suchana. Právě Mrkvička se dle hlavního rozhodčího v těsném závěru přesilovky dopustil faulu a i on musel za katr. V oslabení se na dostřel Suchana přiblížil Horák, ale jeho prudkou střelu jihlavský gólman viděl. Dukla kotouč do branky Vajgaru dostala, ale bylo to několik okamžiků po hvizdu píšťalky muže v pruhovaném. V 53. minutě Pospíšil s Havlem zamotali hlavu domácí obraně, ale kotouč skončil mimo branku. Dvě minuty před třetí sirénou jihlavští orazítkovali tyčku domácí branky. V minutě šedesáté mohl Mrkvička jet sám na Suchana, ale nedovoleně ho zastavil jeden z hostujících obránců. Zákrok zůstal bez potrestání.

Z prodloužení bylo odehráno něco přes 30 vteřin, když se do šance dostal Čachotský. Po strkanici před brankou padá na zem Petr Jež. Píšťalka rozhodčích zůstala němá i tentokrát. V čase 61:09 se před Rytnauerem rozestoupila domácí obrana a jihlavský útočník zkušeně vstřelil vítězný gól Jihlavy.

Ohlasy trenérů

Aleš Polcar (Jihlava): „My jsme věděli, že jedeme k soupeři, který dokázal porazit Ústí, Ostravu, v sobotu jen těsně prohrál v Hradci Králové. Jeli jsme si pro 3 body. Nám se podařilo několikrát přečíslit domácí obranu, ale šance jsme nedokázali proměnit. Získali jsme dva body, škoda, že jsme nezískali všechny tři. Ve třetí třetině jsme byli jasně lepší a vyhrát jsme si zasloužili. Gólman domácích pro nás byl velkou překážkou, podal opravdu skvělý výkon.“

Jiří Veber (Jindřichův Hradec): „Pro nás má ten bod cenu zlata. Jsme rádi, že jsme vyrovnali a pak jsme se do konce třetiny o výsledek strachovali. Vzali jsme si time, abychom to uklidnili, což se nám podařilo V prodloužení jsme hráli vabank, dva body by byly samozřejmě lepší než jeden, ale jak jsem říkal, dnešní bod má pro nás cenu zlata.“