2:3
(1:1, 0:1, 1:1)

28.02.2003 / RTD, Eva

28.02.2003, 1. liga ČR - 48. kolo

Piráti Chomutov

Jarina - Plaček, Szakal, Rimmel, Revay, Pospíšil, Trefný - Boušek, Koláček, Kreuzer - Zika, Šíp, Jíra - Jeslínek, Mikšovic, Charousek
2

HC Dukla Jihlava

Suchan - Šmarda, Ficenc, Morava, Šefčík, Duben, Malena - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Čachotský - Zdráhal, Kaňkovský, Říha
3
Branky: 9. Szakal (Boušek, Kreuzer), 51. Mikšovic (Plaček, Koláček) - 14. Šefčík (Altrichter, Morava), 26. Bakus (Hlouch, Ficenc), 59. Bakus (Rytnauer, Hlouch). Rozhodčí: Hodek - Havlín, Bursa. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 2500.

nejlepší hráč: Oldřich Bakus (Jihlava)

Průběh utkání

Jako první si sáhl na kotouč jihlavský brankář Jaroslav Suchan, který ve 2. minutě likvidoval šanci Michala Jeslínka. Následujících šest minut však patřilo jednoznačně Dukle. Kamila Jarinu v domácí kleci mohli postupně překonat Hlouch, Rytnauer, Ficenc a Čachotský. Ani jeden z nich ale svou velkou příležitost ke skórování nevyužil. Trest na sebe nenechal dlouho čekat. V 9. minutě se po zmatku před Suchanovou brankou dostal puk k Martinu Szakalovi, ten zjistil, že prostor u levé tyče zeje prázdnotou, a namířil kotouč přesně do těchto míst. 1:0. Na druhý gól zápasu se pak čekalo dalších pět minut. Před Jarinou se objevil nikým neatakovaný Karel Šefčík, soupeřova brankáře si nejprve položil a pak poslal puk bekhendovou střelu do odkryté horní části. 1:1. V 17. minutě mohla jít Dukla do vedení, radost z gólu však Hlouchovi znovu překazil pohotovým zákrokem u levé tyče Kamil Jarina. I potřetí za sebou se tak po první třetině odcházelo do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Druhá dvacetiminutovka se odehrála plně v režii jihlavských hokejistů. Hned v jejím úvodu se před chomutovským strážcem svatyně objevil osamocený Petr Kaňkovský, ale ani nejproduktivnější hráč Dukly na Jarinu nevyzrál. Ve 26. minutě už byl ale na spolupráci dvojice Hlouch – Bakus přeci jen krátký. Roman Hlouch načasoval přihrávku na svého spoluhráče s přesností hodináře a jihlavskému kapitánovi nezbývalo nic jiného, než poslat puk do opuštěné klece. 1:2. Také další minuty se hrálo převážně před chomutovskou brankou a jen díky výbornému Jarinovi zůstávali Severočeši stále ve hře. Příležitost z kategorie vyložených zahodil ve 31. minutě Vladimír Říha a dvě minuty před druhým odchodem do šaten se ani napodruhé neprosadil Petr Kaňkovský.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Do závěrečného dějství domácí doslova vlétli a horko začalo být také jihlavskému brankáři Jaroslavu Suchanovi. Ten nejprve vypíchl ve 42. minutě na poslední chvíli puk útočícímu Bouškovi a stejný hokejista pak trefil tyč. Ve 45. minutě měl k vyrovnání velmi blízko Šíp, ale brankář Dukly také jeho šanci odvrátil. O tři a půl minuty později však přeci jen přešel puk brankovou čáru. Jeden z domácích hráčů ho tam ale poslal nohou, což pravidla nepovolují a na světelné tabuli tak stále svítil stav 1:2. V polovině 51. minuty se Severočeši konečně dočkali. Proti gólu Stanislava Mikšovice už totiž nemohl nikdo nic namítat. 2:2. Hned z dalších minuty ale bylo patrné, že jihlavští hokejisté v Chomutově opravdu spát nechtějí. Nejvíc proti byl Oldřich Bakus. Tomu nejprve rozhodčí neuznali gól nohou, ale jihlavský kapitán se nevzdával. Dočkal se minutu a půl před vypršením normální hrací doby. Na útočné modré dostal geniální přihrávku od svého spoluhráče Ladislava Rytnauera a své sólo pak bezpečně proměnil. Na opětovné vyrovnání už pak domácím chyběly síly i čas. Dukla tedy vyhrála 3:2 a mohla se radovat z postupu do finále.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos ( Chomutov ): „ Já myslím, že to dnes v Chomutově viděli všichni. Jihlava byla prostě lepší. Asi nás stálo hodně sil čtvrtfinále s Ústím, nebo některým hráčům chyběla motivace. Každopádně nebýt dnes Kamila Jariny, tak jsme šli domů už po první třetině. S naší obrannou hrou rozhodně nemůžu být spokojen."

Jiří Režnar ( Jihlava ): „ Tak mně se bude utkání samozřejmě hodnotit dobře. Kluci hráli především první dvě třetiny opravdu parádně. Dnes už nám vycházela i ta kombinace, ale bohužel jsme nedokázali využít všechny naše šance. Po druhé třetině to mohlo být klidně 6:1 pro nás. V poslední části pak domácí vyrovnali, ale Láďa Rytnauer naštěstí našel minutu a půl před koncem výbornou dlouhou přihrávkou Oldu Bakuse a ten nezaváhal. Je skvělé, že jsme zvládli postup ve třech zápasech."