3:1
(0:1, 1:0, 2:0)

Dva body pro domácí za odpovědný výkon celého mužstva

06.11.2005 / Jiří Man

Další těžký zápas sehrál na HZS v Jihlavě domácí dorost Dukly Jihlava se soupeřem ze Šumperku. Také v tomto utkání nastoupili domácí posilněni o hráče z extraligových celků. Na ledě se v jihlavském dresu objevili odchovanci Tomáš Hobza / Třebíč/, Jaroslav Kružík /Kladno/ a Ondřej Březina /Pardubice/. Celé mužstvo domácích podalo v utkání odpovědný a bojovný výkon, který svými jistými zákroky podpořil brankář Navrátil. Dvakrát v utkání se trefil Jaroslav Kuřítko, který začal utkání pouze na střídačce. Na konečných 3:1 upravil při power play hostů Michael Polcar. Domácí tak neztrácí krok s čelem tabulky a budou jistě usilovat o postup do vyšší soutěže.
06.11.2005 13:30, Dorostenci - 16. kolo

HC Dukla Jihlava

Navrátil - Zelený, Hobza, Střecha, Kružík, Vacek, Kolda - Dvořák, Pometlo, Láznička - Březina, Polcar, Protasenja - Křípal, Klimeš, Kuřítko M. - Kuřítko J.
3

HK MD Šumperk

Peksa - Novotný, Dokoupil, Slovák, Žákovčík, Schreutelkams, Havlik, Laurinčík, Horák, Poles, Šoustal, Zouhar, Žalčík, Přikryl, Vondra, Malý, Hlavsa, Pěška, Diviš, Blameta
1
Branky: 28. Kuřítko J. (Březina, Kružík), 50. Kuřítko J. (Střecha, Polcar), 59. Polcar (Protasenja) - 12. Malý. Rozhodčí: Lerch - Boháček, Černín. Vyloučení: 7:10. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 60.

Průběh utkání

Od začátku zápasu bylo vidět, že se utkali soupeři, kteří mají hokejovou kvalitu. Pro Šumperk hovořila fyzická vyspělost i výsledek 5:0 z prvního vzájemného utkání, pro domácí naopak velká vůle po vítězství, maximální nasazení a domácí prostředí.

Již ve druhé minutě musel na trestnou lavici domácí obránce Kolda a nechybělo mnoho aby se hosté ujali vedení. Jisté brance však stačil svým zákrokem zabránit domácí brankář Navrátil. Ještě v závěru oslabení se do úniku dostala dvojice Protasenja – Polcar, ale prvně jmenovaný místo nahrávky volil kličku a skončil v rohu kluziště. Poté měla dvakrát možnost hrát přesilovku domácí Dukla, ale v první si vyloženou šanci nevypracovala a druhou přerušila chyba při střídání, za kterou udělil sudí domácím dvouminutový trest. Minutu se proto hrálo ve čtyřech, Šumperk pak měl ještě minutu přesilovky v pěti na čtyři. Tuto výhodu Draci využili a ujali se v čase 11:11 vedení 0:1. Domácím se do konce třetiny vyrovnat nepodařilo a do kabin se odcházelo za stavu 0:1. Na tomto stavu měl svůj podíl i brankář Dukly Navrátil, který v 17 minutě rybičkou vypíchl puk utočníkovi hostů, v již hodně nadějné střelecké pozici, do které se dostal po minele domácího Střechy na vlastní modré.

Druhou třetinu zahájila Dukla ve čtyřech, protože v závěru první dvacetiminutovky byl za podražení potrestán Dvořák. Hosté se však k vážnější střele nedostali. Následovala přesilová hra domácích, při které se dobrou střelou od modré prezentoval Hobza, skóre se však zatím neměnilo. Radost ze změny skóre si tak domácí mohli vychutnat až v čase 27:18. Domácí Březina se v prostoru mezi kruhy zbavil obránce, jeho šanci ještě hostující brankář kryl, ale Jaroslav Kuřítko akci, správně, pouze nesledoval, ale byl tam kde měl být a odražený kotouč dopravil do brány hostů, 1:1. Třetina se pak dohrála bez větších šancí, narůstal pouze počet vyloučených na obou stranách. Stav 1:1 po čtyřiceti minutách hry byl zřejmě spravedlivý a čekalo se co mužstva předvedou v závěrečné části.

Dalo se očekávat, že kdo první skóruje bude mít k vítězství hodně blízko. A jako větší srdcaři se ukázali domácí. Ve 45 minutě se střela Martina Kuřítka olízla o levou tyč brány Šumperku a další možnost ujmout se vedení si domácí vypracovali v přesilové hře o minutu později – Březina našel svou nahrávkou Polcara, tomu však v zakončení chybělo trochu štěstí. Na rozhodnutí si tak všichni museli počkat až do minuty padesáté. Při další přesilovce domácích střílel tvrdě od modré Střecha a Jaroslav Kuřítko byl zase tam kde měl – dobře pracoval na brankovišti a střelu tečoval, 2:1. Střelec se tak trenérovi odvděčil za nasazení do zápasu, protože k údivu mnohých strávil první třetinu pouze na střídačce a nejlepším způsobem ukázal, že chce hrát. V této době byli domácí aktivnější a vedoucí branka byla zaslouženou odměnou za předváděný výkon. Šumperk však také bojoval a odjet bez bodu nechtěl. K vyrovnání měli hosté blízko v 55 minutě po chybě domácího Jana Zeleného, z dobré pozice ale pálili mimo. Minutu a půl před koncem se hosté odhodlali k power play. Vhazování však vyhráli domácí a k puku se dostal Protasenja. Ten puk vyvezl za červenou a udělal něco, co málokdo čekal – učebnicovou žabičkou přihrál a Polcarovi pak stačilo trefit prázdnou bránu a upravit výsledek na konečných 3:1.

Utkání nabídlo rychlý a důrazný hokej, bez zákeřných faulů, vylučovalo se za běžné přestupky na obou stranách. Základem úspěchu Dukly bylo maximální nasazení a odpovědný přístup všech hráčů, kteří se dostali do hry, podpořený jistým výkonem brankáře. Výkonu domácího mužstva zcela jistě prospěl start tří odchovanců, kteří se dnes baví hokejem někde jinde - Březina, Hobza a Kružík byli na ledě vidět a svým výkonem určitě pomohli.