5:2
(1:0, 3:2, 1:0)

Junioři zvládli vstup do druhé části soutěže

06.01.2006 / Dušan Majer

Prvním soupeřem v Novém roce byl pro jihlavské juniory celek Nového Jíčína, kterým v tabulce patří osmá příčka. Mladá Dukla se dostala do vedení v polovině 3. minuty, když trestné střílení úspěšně proměnil Jan Dušátko. Začátek druhé třetiny znovu patřil domácím, po brance Michala Krči vedli již 2:0. Hosté stačili do poloviny utkání snížit, ale krátce na to zvýšil vedení Jihlavanů kapitán Filip Hrbatý. Domácí ještě do druhé sirény přidali čtvrtou branku, o kterou se postaral Roman Dolana, hosté jednou brankou jen korigovali vedení Dukly. Konečnou podobu 5:2 stanovil gólem v oslabení Adam Lukačovič.
06.01.2006 17:30, Junioři - 27. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Lukačovič, Dvořák, Novák, Pekárek V., Cakl, Kružík, Podhorský - Vlk, Dušátko, Vaškovič - Man, Rezek, Blanár - Krča, Hrbatý F., Skála - Cirhan, Dzurik, Dolana - Kubík
5

HK Nový Jičín

Popovič - Šimícek, Valchář, Andrýsek, Heitel, Hyžák, Palacký - Frais, Tomášek, Štěpják - Adamec, Toman, Zedník - Marek, Šimečka, Melnar
2
Branky: 3. Dušátko (TS), 23. Krča (Hrbatý F.), 30. Hrbatý F. (Krča, Kubík), 38. Dolana (Novák), 57. Lukačovič - 29. Tomášek, 40. Melnar. Rozhodčí: Lerch - Drobílek, Jeletz. Vyloučení: 8:4. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 65.

Průběh utkání

Jihlavští junioři jdou stále za svým cílem, postupem do extraligy. Z prvního mísa postoupili do nadstavbové části a jejich prvním soupeřem byli hokejisté Nového Jičína. Zápas byl v mnoha pasážích jen soubojem o střední pásmo. „Hráli jsme s posledním, tohle bylo povinné vítězství. Začátek se nám sice nedařil, ale body jsou doma a to je hlavní,“ shrnul Jan Dušátko.

Začátek duelu patřil domácím, kteří dobré dvě minuty obléhali novojičínskou klec, ale všechny pokusy skončily na obětavých pádech hostujících obránců. V čase 2:38 bylo proti hostům nařízeno trestné střílení za odhozenou brankářskou hůl proti puku. K exekuci se postavil Dušátko a svou střelou mezi betony otevřel skóre. „Dostal jsem důvěru, ten brankář byl velkej, tak jsem zkusil střelu, nechtěl jsem dělat kličku,“ hodnotil úspěšný střelec. Další minuty přinesly mnoho hokejových momentů, šanc se přelévaly ze strany na stranu. Hokej se zredukoval jen na boj o střední pásmo. Pouze žlutočervení několikrát v obraně zazmatkovali a špatnou rozehrávkou vybídli soupeře ke skórování. Všechny šance však spolehlivě pochytal domácí Svoboda. Téměř prázdný stadion si oddechl, když byla 15 vteřin před koncem z jedné špatné přihrávky jen nastřelená tyč. Občané chyby pramenily podle Dušátka z dlouhé herní pauzy: „Dlouho se nehrálo, tak to chvilku trvalo.“

Ve druhé části se jako první prosadil Krča pohotovou dorážkou Hrbatého střely. Po celkem nudné pasáži probralo diváky až Svobodovo nezkrocení skákavého puku. Ve 29. minutě hosté snížili na rozdíl jediného gólu. Tomášek nedal Svobodovi šanci. „Ten hráč si sedl a hodil mi to mezi nohy,“ vzpomíná brankář. Ten vzápětí zachytil puk mířící k bráně dříve než útočník hostí. Hned z protiútoku přehodil Hrbatý brankáře krásným obloučkem. Mezi 33. a 33. minutou hráli domácí dlouho ve třech, všechny akce však pochytal pozorný Svoboda. Když už hrála Dukla ve čtyřech, Vlk zahodil obrovskou šanci. Brankáři vypíchl puk, ale do brány ho už nezasunul. V 36. minutě rozpoutal Rezek útočné manévry, ale ty ke gólu nevedly. Čtvrtý gól přidal až Dolana, který po Novákově přihrávce doklepával z půl metru o prázdné klece. Ke konci třetiny obran znovu zachybovala. Blanárovu pomalou přihrávku zachytil Melnar a propálil Svobodovy betony. „Tuhle střelu jsem nečekal, to byla trošku moje chyba,“ sypal si brankář popel na hlavu.

V poslední části se spíše vylučovalo. Šance sice byly na obou stranách, více ze hry však měli domácí. Ti několikrát rozehráli v útočném pásmu rychlou kombinaci, jen střely chyběly. Hosté se však nehodlali vzdát a v pravidelných intervalech vyráželi do protiútoků. Útoky na obou stranách však byly bezzubé a nevedly ke gólům. Přesto domácí ještě jeden zásah přidali. A byl to zásah hodně kuriózní. V 57. minutě Lukačovič napadal brankáře, vyhazujícího puk. Gólman však vystřelil přímo do něj, a tak dílem odrazem a dílem Lukačovičovou snahou se puk dostal do sítě. Tento gól přerušil veškeré snahy Severomoravanů na zkorigování výsledku.

Domácí tedy vstoupili do nadstavbové části vítězně. V neděli je však čeká utkání o poznání těžší. Utkání o první místo, derby s Třebíčí. „Máme o co hrát, musíme se dobře namotivovat a uhrát s nimi doma body,“ věří Svoboda.