8:1
(3:1, 2:0, 3:0)

Junioři si poradili s Technikou

05.02.2006 / Dušan Majer

Netradičně v nedělním podvečeru přivítali doma jihlavští junioři Techniku Brno. Domácí výběr již od úvodních minut šel za svým vítězstvím, po úvodní třetině vedl 3:1, když se jako první prosadil Vaškovič, krátce na to dokázali hosté vyrovnat, ale jejich šance na úspěch zmenšil Dušátko a Dolana. Ve druhé části se trefil Jan Hrbatý a Dzurik. V poslední třetině přidal svou druhou branku Jan Hrbatý a trefit se dokázal i Krča. Skóre na konečných 8:1 uzavřel svým druhým gólem Roman Dolana.
05.02.2006 16:30, Junioři - 32. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Lukačovič, Chalupa, Giba, Pekárek V., Cakl, Kružík, Novák, od 41. Kochánek - Vaškovič, Dušátko, Blanár - Krča, Vlk, Hrbatý J. - Dolana, Dzurik, Man - Hrbatý F., od 41. Cirhan, Kubík
8

VSK Technika Brno

Chvátal (41. Samson) - Merenda, Krupička, Ulehla, Maxa, Duriš, Langr - Špok, Vaverka, Piša - Hrbaček, Bednář, Janák - Matulka, Martinek, Lerch - Kvarda, Kebeleš
1
Branky a nahrávky: 10. Vaškovič (Lukačovič), 14. Dušátko (Vaškovič, Blanár), 17. Dolana (Man), 23. Hrbatý J. (Chalupa, Lukačovič), 39. Dzurik (Dolana, Man), 48. Hrbatý J. (Giba), 55. Krča (Dušátko), 56. Dolana (Chalupa) - 13. Bednář (Maxa). Rozhodčí: Pokorný - Doležálek, Jeletz. Vyloučení: 5:4, navíc Krupička (Technika Brno) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 70.

Průběh utkání

Jihlavská juniorka včera učinila další důležitý krok za svým cíle, postupem do juniorské extraligy, když na svém ledě přehrála Techniku z moravské metropole vysoko 8:1. „Celkově jsme byli připraveni, že to nebude zase tak lehký zápas, protože v téhle části už nejsou lehké zápasy, vše se musí oddřít. Doufali jsme, že budeme dobře připraveni, a byli jsme,“ hodnotí brankář Svoboda. „Zápas bych hodnotil určitě kladně. Bylo určitě dobře, že jsme zápas nepodcenili, protože soupeř byl určitě eších kvalit než my. My jsme už před zápasem věděli, že Třebíč vyhrála, takže bylo naší povinností vyhrát. Nemohli jsme si dovolit zaváhat. Úkol jsme splnili a celý tým je spokojený,“ doplňuje ho útočník Dolana.

Úvod utkání patřil hostům, jejich útočné výpady několikrát zamotaly domácí obraně hlavu. Šanci na druhé straně spálil při úniku dva na jednoho Dzurik, který nedokázal puk protlačit do brány. Ani následující jedovka Jana Hrbatého neskončila v bráně, zastavila se o Chvátalův beton. I jihlavský gólman Svoboda si připsal několik dobrých zákroků. Nejzajímavější byl asi jeho hbitý pohyb vyrážečkou poté, co se soupeř snažil vystřelit do jeho protipohybu. To už ale Dukla začala přejímat otěže zápasu. Po skvělé přihrávce od Lukačoviče se prosadil rychlou střelou mezi betony Vaškovič. Za pár vteřin byli domácí opět v protiútoku, ale Blanár nedokázal zkrotit skákavý puk. Na začátku třinácté minuty to v jihlavském obraném pásmu doslova hořelo. Když už to vypadalo, že se z tlaku vymaní, přišla ledová sprcha. Svoboda dostatečně přikryl puk, Bednář ho vyškrábl a poslal do brány. „Myslel jsem, že ten puk ke mně dojde rychleji, chtěl jsem ho přikrýt jen lapačkou. Nebylo to ale tak, jak jsem věřil, takže jsem to už jen vykopl betonem a tam už byl nekrytý, hráč a ten už to tam jenom doklepl,“ vzpomíná brankář Svoboda. Trvalo jen 70 vteřin, než se Dukla opět ujala vedení. Dušátko si v zakončení počkal, až mu brankář lehce vyjede a potom s přehledem zakončil. Do konce třetiny jsme červenožlutí ještě několik dalších gólových šancí, ale změnou skóre skončila jediná. Dolana se prosmýkl kolem obránců Brna a svou dorážku poslal vedle ležícího gólmana. „Ten gól byl po dobrý kombinaci s Tomášem Dzurikem. Nechal mi tam tandem, dobrou přihrávku, zkoušel jsem to do protipohybu, naštěstí to tam spadlo,“ raduje se úspěšný střelec.

Aktivněji hrající domácí si i ve druhém dějství vytvářeli dostatek šancí. Když Jan Hrbatý dorážel do prázdné brány Caklovu střelu, která jen zazvonila o tyč, svítilo na tabuli už skóre 4:1. V pětadvacáté minutě se po dobré souhře celé pětky dostal do akce Krča, jeho střelu k tyčce však Chvátal pohotově vykopl. Doposud pasivněji hrající Brno zřejmě chytilo ve 32. minutě druhý dech a domácí obraně zle zatápělo. Druhý dech však nevydržel dlouho a již o čtyři minuty později předváděla kanonádu Dukla. Za svou snahu byla odměněna krásným gólem. Dolana byl na modré čáře tísněn dvě obránci Brna, přesto dokázal přihrát po modré čáře naprosto volnému Dzurikovi. Tomu ke gólu stačilo jen sjet mezi kruhy a nikým nehlídán vystřelit. Další gól mohli přidat domácí po chybě Chvátala, ze závaru těl se však nikdo nedokázal prosadit.

Do třetí části nastoupilo Brno s jiným brankářem. „Tohle střídání zápas neovlivnilo, protože ten stav jsme kontrolovali. A za tohoto stavu už je jedno, kdo tam stojí,“ přemítá jihlavský brankář. Miroslav Samson zpočátku třetiny neměl příliš práce. Vypadalo to, že domácí již nabudou příliš útočit a soustředí se hlavně na obranu výsledku. Celých sedm minut třetí třetiny nebyla k vidění kloudná akce. Pak si ale jihlavští opět začali rychle nahrávat a opět svého soka snadno přehrávali. Ve vlastním oslabení vybídla Jana Hrbatého Gibova dobrá nahrávka. Mladý útočník zkusil před gólmanem kličku, ten sklapl betony a Jan Hrbatý mohl snadno zakončovat do odkryté brány. V 55. minutě chytilo Brno poslední dech, byla to už pouze křeč, která nemohla Jihlavany ohrozit. Z následujícího protiútoku zkoušel své střelecké štěstí Dušátko. Samson byl však pozorný, ale na Krčovu dorážku již byl krátký. Poslední, velmi kuriózní, gól přidal v 56. minutě Dolana. Jeho klička do prázdné brány znamenala jen utvrzení vysokého vedení. „To bylo takový nešťastný nahození, jejich bek to nedobruslil, já jsem byl rychlejší. Obhodil jsem si gólmana a pak už to byla snadná práce, dát to do prázdné brány,“ přiznává útočník. Jihlavská juniorka je tedy jen kousek od postupu. Zápasů již nezbývá příliš mnoho, uvědomují si to hráči, jaká zodpovědnost na nich leží? „No, je to tak, ale těch zápasů je ještě hodně a ta mezera, ty čtyři body, to je nic, to jsou dva zápasy. A může být všechno jinak,“ přiznává Svoboda. „Nesmíme teď polevit z toho našeho tempa, nesmíme nic podcenit. Už je to blízko, už se to blíží. Nesmíme prostě dát žádnému týmu příležitost tím, že bysme ho podcenili,“ dodává na závěr Dolana.