1:1
(0:0, 0:1, 1:0)

V juniorském derby dělba bodů

24.02.2006 / Jan Šindelář

V době kdy česká reprezentace prohrávala se Švédskem 6:3 začali svoje čtvrté a poslední letošní derby junioři Třebíče a Jihlavy. Domácí Horácká Slavia měla v první třetině více ze hry. Jako první však skórovali v přesilovce pět na tři zásluhou Jana Dušátko hosté. Hráčům Třebíče se povedlo srovnat v závěrečné třetině zásluhou Martina Lučky. Další šance již zůstaly nevyužity, a tak se oba týmy rozešly smírně 1:1.
24.02.2006, Junioři - 35. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Ludvík - Franěk, Vlašín, Raus, Lučka, Jedlička, Ludvík, Popela, Dostál, Burian, Burián, Jánský, Pálka, Fiala, Kaut, Laš, Kejda, Kaláb, Mauritz, Krčál, Kurial
1

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Lukačovič, Chalupa, Giba, Pekárek V., Cakl, Kružík - Vaškovič, Dušátko, Man - Krča, Vlk, Hrbatý J. - Dolana, Hrbatý F., Blanár
1
Branky a nahrávky: 46. Lučka - 30. Dušátko (Giba). Rozhodčí: Skoupý - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 9:7, navíc Laš (Třebíč) 10 min. - Dušátko (Jihlava) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 275.

Průběh utkání

V úvodu první části horáckého derby měli více ze hry domácí. Ve 4.minutě dostali příležitost hry pěti proti třem a v největší šanci se ocitl Tomáš Filala, který promáchl před prázdnou jihlavskou bránou po přihrávce Jiřího Buriana. O dvě minuty později z mezikruží tvrdě vypálil Kurial, ale puk z jeho hole za brankářem Svobodou neskončil. Na druhé straně se střelou mezi betony prezentoval jihlavský Dušátko, ale Radim Ludvík stačil nohy zavčas srazit a kotouč za svá záda nepustil. Domácí dostali výhodu další přesilové hry v osmé minutě, ale ani bomba Tomáše Jedličky, ani dorážka Marka Laše k otevření skóre nepřispěly. Po naskočení Michala Blanáre zpět do hry se v dobré příležitost ocitl Vaškovič, Ludvík však měl betony znovu na svém místě. Ve 12.minutě se zleva snažil střelou zápěstím prosadit Vaškovič, třebíčská brána zatím zůstala nedobyta. V obrovské příležitosti o chvíli později se sám před Ludvíkem zjevil Jaroslav Kružík, leč bravurní zásah domácího gólmana Jihlavanům radost nepřinesl. V 15.minutě se ihned po vzahování do šance dral Lukáš Dostál, Svoboda mu ovšem puk v poslední chvíli vypíchl. Osmnáctá minuta přinesla Třebíči možnost přečíslení dva na jednoho, Petr Burián volil místo přihrávky střelu, ale tu vytlačil Svoboda ramenem. Z následující akce se střelou od modré čáry snažil Ludvíka překonat Jiří Man, třebíčský muž v masce byl v pohotovosti. V závěru první třetiny se zpoza jihlavské brány vyřítil Jiří Krčál, hostující obrana se o něj však postarala a v pádu se ke kvalitnímu zakončení nedostal.

Začátek druhé části se hrál ve vlažnějším tempu a k výraznější šanci se dostal až ve 26.minutě Vaškovič, které obkroužil Ludvíkovu bránu, ale bekhendem ho nepřekonal. Poté dostali hosté výhodu přesilové hry a Lukačovič vyslal na třebíčskou bránu jedovku, která však do brány naštěstí pro domácí neprošla. Ve 30.minutě šli Třebíčští do třech a výhodu dvou mužů v poli využil Jan Dušátko, jenž nechytatelně zakončil po střele obránce Giby - 0:1. V této fázi hosté domácí přehrávali a další příležitost měl Blanár snažící se sám skórovat, Ludvík ale jeho pokus zlikvidoval. Nebezpečnou střelu si poté připsal Petr Franěk, Svoboda si povedeným zákrokem udržel čisté konto. Domácí obraně dělala velké starosti útočná trojice Vaškovič - Blanár - Dušátko, která se několikrát za sebou dostala do slibných pozic, ale bez gólového efektu. V čase 37:15 se do dobré možnosti dostal Jiří Krčál, brankář Dukly jeho pokus vyrazil nad svou bránu. Koncem druhé třetiny byla třebíčská snaha o vyrovnání utlumena vyloučením Tomáše Jedlička a domácí se museli bránit v dobře provedeném zámku Dukly. V nejlepší příležitosti se ocitl agilní Vaškovič, avšak střelou z těsné blízkosti Svobody se do střelecké listiny nezapsal. Poté si ještě na přihrávku od modré najížděl Vlk, ale protože ani jeho snaha změnu stavu nepřinesla, šlo se do kabin za stavu 0:1.

Do třetího dějství vstoupili aktivně domácí. Již ve 41.minutě byl v gólové situaci Marek Laš, kterého zblízka Svoboda vychytal a uklidil i odražený puk před Tomášem Fialou. Třebíčští junioři v průběhu třetí třetiny zvýšili obrátky s jasnou snahou otočit výsledek. To dokumentuje i dravý průnik Lukáše Dostála, které však před Svobodou ani nadvakrát neuspěl. V třebíčském obraném pásmu se záhy objevil Michal Krča a zblízka prověřil domácího brankáře. Předzvěstí vyrovnávacího gólu byla tyč, kterou na hostující kleci orazítkoval Jiří Burian. Srovnání přišlo v čase 45:22, kdy Slavisté hráli přesilovou hru a puk si do jihlavské sítě našel cestu po pumelici obránce Martina Lučky od modré čáry – 1:1. Ve 48.minutě zkoušel přidat další branku třebíčský Pavel Ludvík, avšak jeho střela z prostoru mezi kruhy s ukazatelem skóre nepohnula. V těchto chvílích cítili domácí šanci a jejich hra se oživila. Třebíčský tlak však pozastavilo další vyloučení, a proto se musel znovu velmi činit Radim Ludvík, který výtečně zasahoval proti dvěma prudkým střelám obránce Giby. Další výstavní zákroky předvedl záložní brankař třebíčského A-týmu proti Dušátkovi a Vaškovičovi. Blízko druhému gólu byl v 57.minutě Jiří Burian, který projel jihlavskou obranou a dral se před Svobodu jako buldok, ale poslední finální kličku mu brankář Dukly vystihl, a tak se vyrovnání nekonalo. Další gólovku nabídli po chybné rozehrávce hosté Ludvíkovi, ten ale z dobré pozice minul jihlavskou svatyni. V závěru třetiny už si domácí nebyli schopni vytvořit dostatečný tlak, aby mohli dosáhnout kýženého vítězství. Naopak mohli děkovat pozornému Ludvíkovi, který zlikvidoval příležitost důrazného Krči a přečíslení Jana Hrbatého a Giby.