5:3
(0:0, 2:1, 3:1)

Povinné vítězství nad Šumperkem se nerodilo snadno

15.02.2006 / Dušan Majer

Netradičně ve středečním odpoledni si dali dostaveníčko jihlavští junioři, soupeřem jim byl celek Šumperka. Skóre utkání otevřel až na konci 39. minuty Jan Dušátko, krátce po něm se trefil Michal Blanár. Hosté dokázali v závěru druhé části snížit na 2:1. Domácí však neponechali nic náhodě a v rozmezí 50. a 52. minuty vsítili tři branky. Postupně se prosadil Michal Giba, Jan Hrbatý a podruhé v zápase Michal Blanár. Šumperku se už jen podařilo korigovat skóre na konečných 5:3.
15.02.2006, Junioři - 36. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Lukačovič, Chalupa, Giba, Pekárek V., Cakl, Kružík, Novák, od 52. Dvořák - Vaškoviš, Dušátko, Man - Krča, Vlk, Hrbatý J. - Dolana, Hrbatý F., Blanár - Dzurik, od 55. Cína, Kochánek
5

HK MD Šumperk

Nimmerrichter - Patsch, Navrátil, Hanzalík, Heider, Šedina, Dokoupil, Rulíšek - Pekr, Fischer, Janků - Kubík, Piterka, Koudelka - Šuk, Kašpar Jiří, Kašpar Jaroslav - Blaško, Schwarz, Peška
3
Branky a nahrávky: 39. Dušátko (Vaškovič, Lukačovič), 40. Blanár (Hrbatý J., Krča), 50. Giba (Vaškovič, Dušátko), 50. Hrbatý J. (Blanár), 52. Blanár (Hrbatý J.) - 40. Šuk, 57. Pekr, 58. Fischer (Pekr). Rozhodčí: Pokorný - Raich, Skopal. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 60.

Průběh utkání

První třetinu zahájila mladá Dukla ve velkém stylu. Nejprve Jan Hrbatý zkusil na soupeře kličku, která mu sice vyšla, ale puk do brány nezasunul. Ve druhé minutě vyzkoušel pozornost gólmana hostí Nimmerrichtera domácí Dolana. Neujala se ani Lukačovičova bomba, která sice měla požehnanou rychlost, ale jen těsně minula brankovou konstrukci. Ve čtvrté minutě nedokázal ani jeden z dvojice Jan Hrbatý – Michal Krča přehodit puk přes gólmanův beton. Na skvěle chytajícím Nimmerrichterovi si dále vylámal zuby Blanár, pak i Filip Hrbatý, i Lubomír Vaškovič. Ten však měl ke gólu hodně blízko, jenže puk poslal nad bránu. V sedmé minutě se blýskl Svoboda kvalitním zákrokem proti přečíslení soupeře v poměru dva na jednoho. Z následného protiútoku se neprosadil Petr Vlk. Svoboda si připsal další kvalitní zákrok ve třinácté minutě. Při dalším přečíslení dva na jednoho mu ale pomohlo i štěstí, jelikož si soupeř nevšiml mezírky mezi jeho betonem a tyčkou. Na závěr třetiny převedl Lukačovič, jak vyzvánějí ty velické zvony. Jeho dělovka se totiž odrazila od břevna a tón, který naplnil celý HZS by mohl dílu mistrů zvonařů směle konkurovat. Takže po dvaceti minutách se hrálo stále bez branek. „To je náš problém v posledních zápasech, že nemůžeme dát gól. Štěstí nám trochu chybělo, protože tam padaly tyčky. Naštěstí to tam později začalo padat,“ hodnotí Jan Hrbatý.

I do druhé části naskočili domácí aktivněji. Nejprve selhal Jan Hrbatý, potom tváří v tvář Nimmerichterovi zazmatkoval Blanár. Soupeř se opět pokusil ujet do přečíslení dva na jednoho. Svoboda byl však i nyní pozorný. Jihlavský gólman se zaskvěl i při zakolísání obrany. Jiří Kašpar neměl šanci puk propasírovat. Ve 28. minutě nedokázal Krča poslat puk kolem ležícího gólmana do brány. Změnou skóre neskončila ani chytrá Dušánkova střela na zadní tyč. Téměř zázračný zákrok si připsal na druhé straně Svoboda. Ač ležící na zádech, dokázal betonem vykopnout puk letící pod víko. V těchto fázích hry gól doslova visel ve vzduchu, šlo jen o to, který z týmů natáhne ruku výše. Ukázalo se, že delší ruce má Dukla. Ze závaru před bránou se prosadil Jan Dušátko, 1:0. „To jsem jen doklepl do prázdný brány, byl první, tím jsme položili ten tým. Pak jsme ještě jeden dali a bohužel i jeden dostali,“ měl radost Dušátko. Krátce poté, co Svoboda opět skvěle zlikvidoval sólo Koudelky se podruhé prosadila domácí Dukla, Jan Hrbatý mazaně vylákal Nimmerrichtera z brány naznačením střely, pak ale poslal puk volnému Blanárovi, pro kterého již nebyl problém tuto akci korunovat gólem, 2:0. „Dostali jsme se dobře do brejku. Blanár si tam dobře najel a já jsem mu to hodil, vlastně do prázdný brány,“ směje se Jan Hrbatý. Jedinou vadu na kráse znamenala Vlkova chyba, po které Martin Šuk snížil na 2:1. „Byl to takový propoušťák, který se dal chytit. Nejhorší asi bylo, že tento gól padl pouhé dvě vteřiny před druhou sirénou,“ lituje Dušátko.

I ve třetí části hrála Dukla aktivněji. Věděli totiž, že aktivní hosté by mohli snadno vyrovnat. A tím by se zápas velmi zkomplikoval. Uklidnění přinesla do domácích řad až přesná Gibova teč Vaškovičovy rány, 3:1. Netrvalo dlouho a na světelné tabuli svítilo skóre 4:1. Jan Hrbatý propálil Nimmerrichtera svižnou střelou mezi betony. „Sebral jsem mu z hole puk, otočil jsem se, chtěl jsem nahrát, to nešlo, tak jsem vystřelil a naštěstí to tam padlo,“ zhodnotil úspěšný střelec. Na druhé straně kluziště si Svoboda opět bravurně poradil s další ošemetnou šancí. Pátý gól přidali domácí zásluhou Blanára, po přihrávce Jana Hrbatého využil skrumáže a překvapil Nimmerrichtera. „To jsem jenom přiťuknul a Michal Blanár to tam dobře zakončil,“ tvrdí skromně Jan Hrbatý. Když hostující celek pykal za příliš mnoho hráčů na ledě, rozezvučel Dušátko břevno šumperské branky. Změnu skóre nepřinesla ani následná výhoda 5 proti 3. Za nevyužité šance tedy přišel trest. Nejprve Pekr poslal puk do klece podél ležícího Svobody a o minutu později se prosadil i Fischer. Zůstal na brankovišti trestuhodně volný a Pekrova přihrávka od mantinelu na volného spoluhráče znamenala snížení náskoku na pouhé dva góly. „Škoda závěru zápasu, že jsme tam dostali takový blbý góly,“ zlobil se Jan Hrbatý. Velmi horko bylo Dukle v samém závěru zápasu. Sudí nejprve vyloučil Chalupu a poté i Dušátka. Hosté navíc odvolali Nimmerrichtera, a tak se hrála přesilovka 6 proti 3. Naštěstí pro Jihlavany jen 12 vteřin. Takže Šumperk již s výsledkem nemohl nic udělat. „Body jsou doma, to je nejdůležitější. Věděli jsme, že to nebude lehký zápas. My jsme potřebovali vyhrát, abychom si udrželi stejný náskok. Naštěstí se nám to podařilo,“ hodnotí Dušátko.