2:3p
(0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)

Dukla ztratila punc neporazitelnosti

04.10.2003 / RTD

Až v sedmém zápase nového ročníku první ligy se našel tým, který porazil jihlavskou Duklu. Stal se jím opavský Slezan. Ten na Horáckém zimním stadiónu vyhrál 3:2 v prodloužení sporným gólem Pavla Šebesty v 64. minutě.
04.10.2003 17:30, 1.liga ČR - 7. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ševčík, Staněk, Kolafa, Šefčík, Lupač, Morava - Hlouch, Bakus, Rytnauer - Jantovský, Altrichter, Sklenička - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Cmunt
2

HC Slezan Opava

Šlupina (64. Konečný) - Přibyla, Prokop, Vosátko, Ručka, Ptáček, Mocek, Vnenk - Suchánek, Sochorek, Šebesta - Komínek, Najdek, Mikšan - Lhotský, Harazím, Duba - Kříž, Zdeněk
3
Branky: 29. Hlouch (Lupač), 59. Kaňkovský (Čachotský, Altrichter) - 1. Sochorek (Šebesta, Suchánek), 41. Prokop (Šebesta, Mocek), 64. Šebesta (Vosátko). Rozhodčí: Ondřej - Havlín, Kureš. Vyloučení: 9:13, navíc Rytnauer 5 min. a do konce - Šlupina 10 min. OT a do konce. Využití: 0:0. V oslabení: 1:2. Diváci: 1942.

Průběh utkání

Stejně jako v minulém domácím zápase proti Mladé Boleslavi, i v sobotu předvedli jihlavští hokejisté velice špatný vstup do utkání. Už po třiceti sekundách totiž Dukla prohrávala 0:1. Domácího brankáře Jaroslava Suchana překonal svou dorážkou opavský Dalibor Sochorek. O dalších dvacet sekund později mohlo být vyrovnáno. Rozhodčí Ondřej totiž po faulu na jihlavského Altrichtera nařídil trestné střílení! K jeho exekuci se postavil kapitán Dukly Oldřich Bakus, jeho střela z prostor mezi kruhy však prolétla pouze kolem pravé tyče branky hostujícího týmu. I v dalších minutách se pokračovalo v oboustranně útočném hokeji. Ve třetí minutě si Suchana položil hostující forward Najdek, ale puk do prázdné klece nezasunul. V deváté minutě zahrozil z protiútoku Hlouch, ale jeho střelu zastavila tyč. V patnácté minutě byl za faul loktem vyloučen na 5 minut + do konce utkání jihlavský Rytnauer. Opava se však o možnost pětiminutové přesilovky připravila sama, když o půl minuty později putoval za katr obránce Prokop. Při hře čtyř proti čtyřem vysunul přesným pasem Říhu Morava, ale mladé křídlo jihlavského třetího útoku opavského Šlupinu nepřekonalo. A tak se do kabin odcházelo po první dvacetiminutovce za stavu 0:1.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Druhá třetina byla ve znamení vyloučení. Rozhodčí Ondřej nastavil pro mnohé nepochopitelný metr a během dvaceti minut vyloučil 13 hokejistů. Ve 25. minutě vyfasoval deset minut dokonce i opavský gólman Šlupina. O tři minuty později, v době kdy hrála Dukla oslabení, ujel jihlavský Roman Hlouch a hezkým blafákem vyrovnal, 1:1. Ve 32. minutě byl nejprve za sekání vyloučen Šlupina a o půl minuty později na trestnou lavici zamířil i Komínek. Domácí tak dostali možnost sehrát dvojnásobnou přesilovku. Během ní však na branku hostů vystřelili pouze jedinkrát. A i proto svítilo na ukazateli skóre po dvou třetinách 1:1.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Do úvodu třetí části nastoupila obě mužstva na led v trochu netradiční podobě. A to ve třech hráčích. Když se z trestné lavice vrátil Altrichter a Opava tak hrála v oslabení, ujela dvojice hostujících hráčů Pavel Šebesta - Petr Prokop. A i přesto, že druhý jmenovaný se k pořádné střele nedostal, puk i s jihlavským gólmanem Suchanem skončil za brankovou čárou. 1:2. Po vedoucím gólu se hosté zatáhli dozadu a pozornou obranou úspěšně odráželi všechny útočné pokusy domácích. To jim vydrželo až do 59. minuty. V době, kdy do konce třetí třetiny chybělo 70 sekund, našel Čachotský mezi Kruhy Petra Kaňkovského a ten přesnou ranou trefil horní růžek Šlupinovy branky. O definitivním výsledku utkání tak muselo rozhodnout až prodloužení.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Pokud se způsob rozhodování rozhodčího Ondřeje ve druhé třetině zdál někomu podivný, v nastaveném čase asi z údivu nevyšel. Hlavní příčinou byla 64. minuta utkání. V ní sudí nejprve velice přísně vyloučil opavského Ptáčka a poslal tak v prodloužení hosty do tří. Poté vyfasoval trest do konce utkání gólman Šlupina a do branky tak místo něj musel zcela studený junior Radek Konečný. Toto obrovské oslabení hlavní arbitr zápasu vykompenzoval o 24 sekund později na druhé straně hřiště. Zde uznal rozhodující gól, který padl po odpískání a navíc ve chvíli, kdy na ledě ležel zraněný Roman Hlouch. Hrdinou okamžiku se stal Pavel Šebesta, který tak měl podíl na všech brankách svého mužstva.

Ze čtvrtého zápasu na svém ledě v nové sezóně si tak domácí odnášejí pouhý bod za porážku v prodloužení 2:3. Je potřeba sportovně uznat, že si hosté za svůj skvělý výkon po celé utkání o bod více zaslouží. Dukla měla svou šanci především ve druhé třetině, kdy promarnila minutu a půl trvající dvojnásobnou přesilovku. Přesto je způsob, kterým rozhodčí Ondřej zápas ukončil, více než nešťastný.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Opava): "Samozřejmě každého dílčího úspěchu, za který body z Jihlavy považuji, si strašně ceníme. My jsme zde chtěli hrát aktivně, což jsme od začátku dokazovali. Domácí byli trochu nervózní, možná si mysleli, že nás budou od úvodu přehrávat. Kdybych mohl hodnotit rozhodčí, tak k nim asi taky něco řeknu. Ale to bohužel nesmím. TEN ČLOVĚK, když to řeknu takhle, se asi největší měrou zasloužil o to, že to nebyl hezký hokej. Z utkání udělal vlastně vyloženě guláš. Já tak mohu pouze klukům poděkovat za dva body. Víc k tomu nemám, protože to nemá cenu hodnotit."

Petr Vlk (Jihlava): "Věděli jsme, že to dnes nebude jednoduché utkání, protože Opava je nepříjemný soupeř. Přesto naši kluci nepřistoupili do toho zápasu tak, jak by se mělo. To není otázka rozcvičení, to je otázka vůle: Začít ten zápas už naplno soustředěný. To jsme tam dnes neměli. Ale zase na druhou stranu, tak jak se ten zápas vyvíjel, je ten bod pro nás zlatý."