5:2
(1:0, 2:0, 2:2)

Mocnou zbraní Severočechů se staly přesilovky

25.10.2003 / Eva

Ve 13. kole první hokejové ligy viděli diváci v Ústí nad Labem přímý souboj o třetí příčku tabulky. Lépe ho nakonec zvládli domácí Lvi, kteří přehráli Jihlavu 5:2, když o jejich vítězství rozhodly především lépe sehrané přesilovky. Z pěti gólů totiž zaznamenali Severočeši v početní výhodě celkem čtyři.
25.10.2003 17:00, 1.liga ČR - 13. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Sáblík - Drábek, Malinský, Kříž, Černý, Pavlas, Skuhrovec - Kudrna, Sýkora, Appel - Šaffer, Lipina, Buďa - Píša, Koudelka, Hodek - Sedlák
5

HC Dukla Jihlava

Suchan (25. Řehoř)- Kubeš, Ševčík, Staněk, Šefčík, Lupač, Morava, Kolafa, Duben - Hlouch, Bakus, Rytnauer - Jantovský, Altrichter, Cmunt - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Sklenička, Havel, Lazorišák
2
Branky: 11. Sýkora (Appel), 22. Sýkora, 25. Píša (Koudelka, Pavlas), 53. Koudelka (Skuhrovec, Pavlas), 60.Kudrna (Kříž, Appel) - 48. Rytnauer, 57. Cmunt (Rytnauer, Čachotský). Rozhodčí: Würtherle - Marek, Pokorný. Vyloučení: 12:11, navíc Buďa 10. min OT. + do konce - Kubeš 10. min OT., Sklenička 5 + do konce. Využití: 4:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4500

Průběh utkání

Na ledě ústeckého zimního stadionu se proti sobě v brance postavili ještě loni dva jihlavští gólmani Lukáš Sáblík a Jaroslav Suchan. V úvodní třetině se nakonec o něco lépe dařilo prvně jmenovanému, který za svá záda nepustil ani jednu střelu. Naopak Jaroslav Suchan si čisté konto držel pouze do 11. minuty. Pak si v přesilovce vybruslil zpoza branky domácí útočník Tomáš Sýkora a přesnou střelou k pravé tyči poslal svůj tým do vedení. 1:0. O chvíli později hráli v početní výhodě také hosté z Jihlavy a zhruba po půl minutě měl vyrovnání na hokejce Oldřich Bakus. Právě k němu totiž ústecký gólman vyrazil puk, jenomže jihlavský kapitán ho nedokázal do prázdné brány zasunout. Další šanci Dukly pak zahodil ve 14. minutě Marek Cmunt. A když gólem neskončila ani obrovská šance domácího Šaffera, kterému radost z jistého gólu překazila pohotová lapačka Jaroslava Suchana, odcházelo se do kabin za stavu 1:0.

V úvodu druhého dějství zaspali ve vlastní třetině jihlavští obránci. Osamocenému Sýkorovi nechali u levé tyče příliš mnoho času a domácí forvard se jim poděkoval druhou přesnou trefou v utkání. První dvě jeho střely sice ještě stačil jihlavský brankář vyrazit, ale na třetí už byl krátký. 2:0. Ve 23. minutě pak hráli Severočeši další přesilovku. Na trestnou lavici tentokrát usedl obránce Karel Šefčík. Minutu a padesát dva vteřin se Jihlava domácímu tlaku úspěšně bránila, pak ale dostal Tomáš Píša ideální přihrávku před branku a střelou po ledě vyhnal Jaroslava Suchana na střídačku. 3:0. Více práce než náhradní jihlavský gólman pak měl sice ve zbytku druhé části Lukáš Sáblík, s příležitostmi Havla, Altrichtera a Bakuse si ovšem poradil a na jeho kontě tak i po skončení prostřední třetiny svítila nula.

Ve 47. minutě to mohlo být už 4:0. V další z řady přesilovek se před jihlavskou brankou objevil Roman Skuhrovec, Řehoř ale stačil vysunout beton včas. V téže početní výhodě domácích se pak konečně dočkala i Dukla. Ladislav Rytnauer oddělil od puku jednoho z ústecký beků, nabruslil si před Sáblíkovu svatyni a bekhendovou střelou snížil na 3:1. Vzápětí ale fauloval Zbyněk Sklenička a jeho prohřešek ztrestal po 24 vteřinách Martin Koudelka. 4:1. V 57. minutě se pak prezentoval přesnou střelou nad vyrážečku domácího gólmana Marek Cmunt. 4:2. Ovšem poslední slovo měli znovu Lvi. Necelou půlminutu před koncem se, jak jinak v přesilovce, trefil Jiří Kudrna a stanovil výsledek na konečných a zasloužených 5:2.

Ještě před tím však na chvíli ovládly ledovou plochu emoce. Na jedné straně vyfasoval druhou desítku v zápase Milan Buďa a musel předčasně do sprch. Stejným směrem se pak vypravil i jihlavský Zbyněk Sklenička. K pěti minutám a trestu do konce utkání se mu domácí střídačka rozhodla udělit také několik šťouchanců a seknutí holí. S tím ale pochopitelně jihlavská část nesouhlasila a v prostorách mezi oběma střídačkami tak došlo k potyčce. V tu chvíli naprosto selhala pořadatelská služba i strážníci, kteří se projevili jako velcí patrioti a okamžitě se přidali na stranu svého týmu. Hrubé nadávky z tábora domácích pak na adresu jihlavských hráčů a vedení létaly ještě po skončení střetnutí. Za vše zřejmě hovoří věta vypuštěná z úst jedno z pořadatelů. Na poznámku, že měli situaci vyřešit lépe jeden z černooděnců prohlásil – „ Já přece nebudu bránit nějaký zmetky.“ Co dodat?

Ohlasy trenérů

Petr Vlk ( Jihlava ): „ Ústí určitě vyhrálo zaslouženě. Od začátku bylo důraznější v osobních soubojích a hlavně nás přehrávalo v přesilovkách. Věděli jsme, že jsou domácí hodně nebezpeční kolem branky a to dnes také potvrdili. Nedokázali jsme na to zareagovat a proto jsme prohráli. Kdybychom ale proměnili šance, které jsme měli v úvodu, tak to mohlo být jinak. K tomu incidentu v závěru se nebudu vyjadřovat.“

žádná pozápasová tisková konference se v Ústí neuskutečnila a názor domácí strany dnes proto chybí. Ústečtí trenéři nebyli k zastižení.