4:5p
(1:2, 2:0, 1:2 - 0:1)

Prodloužená s vítěznou tečkou

01.11.2003 / Eva

Druhou čtvrtinu letošní prvoligové sezóny odstartovala Dukla Jihlava zápasem na ledě předposledního Havířova. Podle papírových předpokladů neměli mít svěřenci trenérské dvojice Fiala – Vlk se svým soupeřem větší problémy, opak byl ale pravdou. Dukla nakonec na severu Moravy skutečně vyhrála, ovšem její radost z vítězství byla pouze dvoubodová. Vítězný jihlavský gól v prodloužení zařídil Petr Altrichter.
01.11.2003 17:00, 1.liga ČR - 14. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Falter - Vavruša, Karlíček, Rimmel, Šmíd, Chmelíř, Zavrtálek - Syřínek, Kočara, Hebar - Ivan, Zdráhal, Říha L. - Volák, Studený, Dvořák
4

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ševčík, Staněk, Šefčík, Kubeš, Šmarda, Morava, Kolafa, Lupač - Hlouch, Bakus, Čachotský - Jantovský, Šindel, Altrichter - Padělek, Kaňkovský, Říha V. - Cmunt, Havel, Lazorišák
5
Branky: 16. Dvořák (Studený, Volák), 36. Karlíček (Kočara) , 39. a 52. Zdráhal (na obě Říha L.) - 8. Kaňkovský (Říha V.), 20. Bakus (Kaňkovský) 1:2, 50. Morava (Říha V.), 53. Padělek, 63. Altichter (Čachotský) Rozhodčí: Trombik - Korčeková, Mana. Vyloučení: 4:5 Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1504

Průběh utkání

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

Domácí Panteři téměř kompletně změnili sestavu. Z extraligových Vítkovic si zapůjčili brankáře Faltera, obránce Chmelíře a útočníka Studeného. Pro další tři forvardy pak sáhli do Třince a na havířovském ledě se tak objevilo trio Petr Dvořák, Andrej Hebar a Marek Ivan. Naproti tomu Jihlava se posílila pouze o dva útočníky; vítkovického Aleše Padělka a sedmnáctiletého Sparťana Jakuba Šindela. S chřipkou totiž doma zůstal ležet Ladislav Rytnauer a pro dva vyšší tresty nemohl hrát ani Zbyněk Sklenička.

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

Už ve 3. minutě zahrozil před jihlavskou brankou Marek Ivan, bekhendovou střelou ale Jaroslava Suchana nepřekonal. O čtyři minuty později zatápěl na opačné straně Martinu Falterovi druhý jihlavský útok a svým důrazem připravil pozici pro třetí formaci, která šla na led hned vzápětí. Nejlépe se pak před havířovskou svatyní zorientoval Petr Kaňkovský a Dukla vedla 1:0. Další gólová situace přišla až na konci 16. minuty. Po chybné jihlavské rozehrávce se dostal puk k Petru Dvořákovi a ten střelou po ledě vyrovnal na 1:1. Necelou minutu před odchodem do šaten ale fauloval domácí obránce Zavrtálek a hosté využili početní výhodu k opětovnému vedení. Na konci přesilovkového signálu stál kapitán Oldřich Bakus, kterému stačilo u tyče pouze nastavit hůl na přihrávku od Petra Kaňkovského a domácí gólman lovil podruhé puk ze své sítě. 1:2.

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

V úvodu druhého dějství ujel po pravé straně Jakub Šindel, jeho střela pak prošla mezi Falterovými betony, ale bohužel pro Jihlavu skončila v rohu kluziště. Ve 27. minutě měl gól na holi domácí Hebar, z vyložené pozice však netrefil odkrytou levou stranu Suchanovy branky. O čtyři minuty později hráli hosté přesilovku, gólovou příležitost si v ní ovšem vytvořili domácí. Na jediného jihlavského beka se řítila dvojice Říha – Zdráhal. Úspěšné zakončení měl obstarat posledně jmenovaný, ten ale trefil pouze masku soupeřova brankáře. Panteři se dočkali vyrovnání až ve 36. minutě. Autorem druhého domácího gólu byl obránce Karlíček. 2:2. Necelé dvě minuty před koncem prostřední části se pak před Suchanem objevil sám Pavel Zdráhal a protože se havířovský útočník z podobných pozic mýlí jen zřídka, vedli Severomoravané po druhé části 3:2.

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

Na začátku poslední dvacetiminutovky se Jihlava vrhla do útoku a snažila se co nejrychleji vyrovnat. Padělek ale mířil pouze do betonu, Říhova střela prošla brankovištěm zpátky do hřiště a Bakusovu teč vytáhl zázračně lapačkou Falter. Až přišla 50. minuta a s ní avizované vyloučení jednoho z domácích hráčů. Puku se poté zmocnil Marián Morava a havířovského brankáře doslova propálil. 3:3. Nerozhodný stav vydržel na světelné tabuli pouhé dvě minuty pak se v přesilovce na opačné straně trefil znovu Pavel Zdráhal a Panteři vedli 4:3. O chvíli později ale ujel po pravé straně Aleš Padělek, přesně mířenou střelou mezi betony rozesmutnil počtvrté svého spoluhráče z Vítkovic a v Havířově se muselo prodlužovat.

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

Mnohem aktivněji si hned od úvodních vteřin vedla v nastaveném čase Jihlava a za svou snahu byla také patřičně odměněna. V 62. minutě ještě mířil Oldřich Bakus pouze do tyče, ale už o několik vteřin později sebral důrazný Tomáš Čachotský za brankou puk jednomu z domácích beků, naservíroval ho najíždějícímu Petrovi Altrichterovi a ten střelou po ledě zařídil Dukle dva body za výhru 5:4.

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

foto: Jiří Svoboda
foto: Jiří Svoboda

Ohlasy trenérů

Aleš Flašar ( Havířov ): „ Myslím, že to bylo velmi pěkné utkání a že v prodloužení rozhodně vyhrálo šťastnější mužstvo. Nakonec jsme získali alespoň bod, což je v souboji se silným soupeřem určitě dvojnásob důležité. Já věřím, že nám právě tenhle bod do dalších zápasů jenom pomůže. Jinak bych chtěl hráčům poděkovat za bojovnost.

Petr Vlk ( Jihlava ): „ Bylo to těžké utkání. Samozřejmě, že bychom raději brali vítězství v normální hrací době, ale Havířov dnes hrál v silné sestavě a velmi dobře. Vzhledem k tomu jak se utkání v závěru vyvíjelo, můžeme být nakonec se dvěma body spokojeni."