3:6
(1:1, 2:2, 0:3)

Dukla prohrála s Kometou Brno

15.08.2006 / Dušan Majer

Dukla má za sebou druhý domácí přátelský zápas. Po druholigovém Žďáru nad Sázavou přijel na HZS jeden z favoritů letošního ročníku první ligy - HC Kometa Brno. Zápas přinesl na přátelský duel nadprůměrný hokej s množstvím šancí na obou stranách. Dukla dvě třetiny držela s favoritem krok, ale v poslední fázi hlavně v obraně propadla a aktivnější hosté tak navýšili skóre zápasu až na konečných 3:6. Největší pozornost fanoušků asi vzbuzoval staronový hráč Jihlavy – Petr Kaňkovský, který ve svém letošním debutu hned zaznamenal gól.
15.08.2006 17:30, Přípravné zápasy - 3. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Šmarda, Chvátal, Dobrovolný, Lukačovič, Duben, Drgoň, Plch, Zigmund, Peroutka - Čachotský, Bakus, Horský - Rytnauer, Kaňkovský, Fiedler - Lazorišák, Dušátko, Hrbatý - Rezek, Havel, Polák
3

HC Kometa Brno

Maláč - Malena, Lhotský, David, Martínek, Mikel, Vyrůbalík, Karlíček, Špelda - Moskal, Brančík, Hodek - Staněk, Barus, Appel - Sojčík, Meluzín, Černý - Šurek, Zábranský, Obdržálek
6
Branky a nahrávky: 18. Hrbatý (Dušátko), 22. Dušátko (Duben, Hrbatý), 40. Kaňkovský (Fiedler) - 12. Černý (Meluzín), 31. Appel (Lhotský, Moskal), 32. Mikel (Černý), 41. Moskal (Lhotský), 44. Obdržálek (Šurek), 58. Brančík (Hodek). Rozhodčí: Matějíček - Svoboda, Holub. Vyloučení: 6:9, navíc Mikel (KOM) do konce. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:6.

Průběh utkání

Jak jsem již uvedl, oba celky předváděly velice pohledný hokej s množstvím šancí. Hned v té první se ocitl exjihlavský Daniel Hodek, ale na Řehoře nevyzrál. O minutu později rozezvučel na druhé straně Fiedler břevno.Od té doby začal být na ledě více vidět právě jihlavská Dukla. Dušátko nejprve trefil Maláčovu lapačku, potom Duben pálil od modré, vzápětí Havel přehodil branku a v desáté minutě nádherně obelstil obránce hostů Kaňkovský, ale ani on se gólu nedočkal. Udeřilo tedy a druhé straně, když si obrana nepohlídala před bránou stojícího Černého, který nejprve napřažením rozhýbal Řehoře a druhou ranou mu už nedal šanci 0:1. kometa se snažila přidat další gól, ale na Řehořovi pohořeli postupně Karlíček, Šurek, i Brančík. V poslední pětiminutovce se opět začala více ozývat Dukla. Dobrovolný sice ještě mířil do Maláčovy masky, ale Jan Hrbatý svým hezky zakončeným sólem od modré využil jihlavskou přesilovku 1:1. A tento stav se do první sirény už nezměnil.

Nástup Dukly do druhé třetiny byl famózní. Přesně po 100 vteřinách hry zamířil přesně vedle Maláčova betonu Dušátko. Tento vedoucí gól Duklu lehce uspal, zato Kometa se začala až nebezpečně prosazovat. Špelda nejprve svou ranou od modré donutil Řehoře k rozštěpu, ve 32. minutě však už do černého mířil nejlepší brněnský střelec, David Appel. Brněnský forvard skvěle využil křižné nahrávky od Lhotského a střelou pod víko nedal Řehořovi šanci. Bílomodří šli dokonce ani ne po minutě do vedení, když se Jan Mikel trefil mezi betony jihlavského brankáře. Dukla se sice snažila kontrovat šancí Dušátka, ten však pouze přehodil ležícího brankáře. V této fázi utkání měla se hokej začal pomalu vytrácet a ve 35. minutě to na ledě dokonce vřelo, za což si brněnský Mikel odnesl osobní trest do konce utkání. Následnou přesilovou 5 na 3 však Jihlava nevyužila a nejnebezpečnější šancí tak byla Fiedlerova hezká střela, která se zastavila až na Maláčově betonu. Dvojnásobnou přesilovku sice domácí ještě nevyužili, zato při plném počtu hráčů se 16 vteřin před sirénou prosadil navrátilec Kaňkovský.

Jak měla Dukla dobrý vstup do druhé části, o to horší byl vstup do té závěrečné. Za prvních tři a čtvrt minuty utekla Kometa až na rozdíl dvou gólů. Nejprve Moskal Dorazil do brány Řehořem pouze zbržděnou střelu Lhotského a potom naservíroval Šurek zpoza branky přihrávku na rozjetého Obdržálka a ten střelou z voleje prostřelil Řehoře. Jihlavský brankář si spravil náladu o pár vteřin později, kdy se vytáhl proti Barusově bombě. Od páté minuty se Dukla o gól snažila ještě více, ale ani Bakus, ani Šmarda se neprosadili. Když gólem neskončil ani kolotoč, který před Řehořem roztočilo trio Zábranský – Šurek – Obdržálek, vypadalo to, že šance Dukly přeci jen přijde. Tuto myšlenku však spláchl Brančík, který při úniku dva na jednoho zachoval chladnou hlavu a s přehledem zakončil. Poslední tři minuty už zvrat v utkání nepřinesly a tak Dukla ve svém druhém domácím utkání prohrála 3:6.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Jihlava): „Můžeme být spokojeni s prvními dvěma třetinami, ty byly z naší strany povedený, jen jsem měli smůlu při zakončení. Na začátku třetí třetiny jsme při druhém střídání udělali stupidní chybu a tím to celé začalo. Pak jse museli otevřít hru, načež jsme dostali pátý gól. Přesto jsme se snažili, ale nedaří se nám střelecky, ale je teprve začátek sezóny, na všechno je dost času."