5:3
(0:1, 0:2, 5:0)

Dukla otočila utkání v poslední třetině

01.12.2006 / Dušan Majer

Po nepovedeném utkání proti Havlíčkovu Brodu si Dukla chtěla spravit chuť na Jestřábech z Prostějova. Jenže vstup do utkání se lépe povedl hostům, když se přesně trefil Gengel. Druhé dějství byli Jestřábi lepším týmem a zaslouženě přidali další dvě branky Pavelkem a poté Hlouchem v přesilové hře. Jenže Jihlava se v poslední dvacetiminutovce probudila a otočila utkání, když se třikrát trefil Ladislav Rytnauer a po jedné brance přidali Vaškovič a Kaňkovský. Jihlava si tak zaslouženě připisuje další domácí výhru.

Bylo přidáno 8 fotografií od Josefa Němce.

01.12.2006 17:30, 1. liga ČR - 21. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Šmarda, Morava, Duben, Míka, Kuchyňa, Pekárek, Čintala - Rytnauer, Bakus, Čachotský - Vaškovič, Kaňkovský, Fiedler - Hanzal, Dušátko, Vlk - Havel
5

LHK Jestřábi Prostějov

Biegl - Sedlák, Všetečka, Pukalovič, Poživil, Bartoň, Doseděl - Pavelek, Říha, Hlouch - Duba, Škoda, Bartošek - Minařík, Gengel, Vymazal - Grofek, Čech, Korčák
3
Branky a nahrávky: 44. Vaškovič (Bakus), 46. Rytnauer (Čachotský, Morava), 55. Kaňkovský (Šmarda, Morava), 57. Rytnauer (Kaňkovský, Bakus), 59. Rytnauer (Morava, Kaňkovský) - 18. Gengel (Vymazal), 33. Pavelek (Říha), 36. Hlouch (Pavelek, Všetečka). Rozhodčí: Souček - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 7:12, navíc Doseděl, Říha (oba Prostějov) 10 min. OT. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1430. Střely na branku: 51:29. Průběh utkání: 0:3, 5:3.

Průběh utkání

První akci zápasu si připsal Petr Kuchyňa, který prozkoušel Bieglovu pozornost. Na druhé straně ve vlastním oslabení zahrozil Roman Hlouch, který se však díky dobré obraně nedostal k zakončení. Jihlava nezahálela a první útok Přichystal Jestřábů horké chvilky. Nejvíce šancí měl Ladislav Rytnauer, ovšem zatím mu nebylo přáno. Do veliké šance s prokličkoval i Tomáš Čachotský, který sice dokázal Biegla položit, ovšem přehodit jej bylo nad jeho síly. Ve dvanácté minutě se mohlo poprvé změnit skóre. Po Moravově hákování bylo nařízeno trestné střílení, ke kterému se postavil známý exekutor – Roman Hlouch. Jenže Milan Řehoř jeho úmysl vystihl a včas sklapnul betony. Ve třinácté minutě se o slovo přihlásili znovu domácí a i tentokrát u toho byla první řada, která spálila tři vyložené šance. Až do sedmnácté minuty se oba týmy spokojily jen s bojem o střední pásmo a lehkými nahozeními od modré. Tento stereotyp změnil až prostějovský Škoda, který však Řehoře prudkou střelou nepřekvapil. O překvapení se však mohlo hovořit ani ne o minutu později. Ladislav Gengel vystřelil od mantinelu u modré čáry a k překvapení všech puk zapadl přímo pod horní tyčku - 0:1. Vedení hostí mohl navýšit Pavelek, ale jeho volej vytáhl Řehoř lapačkou nad horní tyč.

Druhou část otevřel svou šancí již po 30 vteřinách hry Tomáš Čachotský, ale trefil jen Bieglův plastrón. Na druhé straně hřiště se do sóla dostal Škoda, ale Řehoř stihl sklapnout betony. Následující tlak Dukly byl přímo drtivý, ale bohužel k ničemu. Bieglovu svatyni postupně ohrožovali Duben, který trefil od modré jeho beton, Morava, jehož dvě střely nadělaly brankáři hodně potíží a Čachotský, který objel celou útočnou třetinu,ale Biegla nepřehodil. Vyplnilo se tedy jako oškubaná slepice otřepané přísloví „nedáš – dostaneš“. Po Hanzalově chybě se puku ujal Lukáš Říha, který naservíroval puk nekrytému Zdeňku Pavelkovi, pro kterého nebyl problém zvýšit na 0:2. Alespoň snížit mohl vzápětí Ladislav Rytnauer, jenže jeho sólo nebylo zakončeno přesnou střelou. Jestřábi tedy roztáhli křídla potřetí, ale zároveň i naposledy. Roman Hlouch v signalizovaném vyloučení napřáhl mezi kruhy a jeho raketa se zastavila až v síti - 0:3. Dukla se ještě do konce třetiny zmohla na dvě šance, které měly být příslibem věcí budoucích. Nejprve na Bieglovi pohořel Vaškovič a krátce před sirénou jej trefil do masky Čachotský.

Jak vidno, první dvě třetiny nebyly v podání Dukly to pravé ořechové. Ovšem třetí část to napravila měrou vrchovatou. Nejprve v dvojnásobné přesilovce Bakus napřáhl a jeho vyraženou střelu dopravil do branky pohotový Lubomír Vaškovič - 1:3. Netrvalo vůbec dlouho a v Bieglově síti se třepal gól na 2:3. Ladislav Rytnauer dnes protrhl střeleckou smůlu a prudkou střelou mezi betony snížil na rozdíl jediného gólu. Dukla však stále neměla dost. Hlavně první útok znamenal trvalé ohrožení jestřábího hnízda. Nadějný byl například pokus Kaňkovského, který však střílel jen do plastrónu, či Míkovo nahození, které se snažil tečovat Fiedler. Jan Šmarda využil zmatku v prostějovských řadách a ve vlastním oslabení ujel svým pronásledovatelům. Místo střely však volil nahrávku na matadora Petra Kaňkovského, jehož vyrovnávací gól na 3:3 doslova polil domácí ochozy živou vodou. Bylo jasné, že v této fázi hry Dukla jasně dominuje, Jestřábi působili dojmem bez dechu. Toho využil Marian Morava, ovšem jeho střela od modré skončila jen na Bieglově betonu. Petr Kaňkovský napřáhl co to šlo a jeho pokus ještě tečoval .Ladislav Rytnauer, který tak poslal Duklu dnes poprvé do vedení - 4:3! O zápis do střelecké listiny se ještě pokusil Morava, ovšem Biegl včas sklapnul betony. Poslední slovo měl znovu Ladislav Rytnauer, který svůj hat-trick zkompletoval bombou z mezikruží - 5:3. tak tedy skončil zápas, který již po dvou třetinách vypadal pro domácí beznadějně. O výsledku rozhodla obětavost a zarputilost domácích. Ztrátu jasného vedení však neunesli někteří z fanoušků soupeře, kteří po utkání napadli ochranku na stadionu a holí zaútočili na brankáře Milana Řehoře.

Ohlasy trenérů

Aleš Flašar (Prostějov): Nedostavil se na tiskovou konferenci a odmítl podat rozhovor.

Petr Vlk (Jihlava): „Náš výkon v prvních dvou třetinách nebyl dobrý. Trošičku to ovlivnil i nešťastný gól z dálky. Ale ty dvě třetiny jsme nehráli tak jak bychom si představovali. Ta třetí už byla jiná! Možná k tomu pomohl i trošičku vítr v kabině. Zaplaťpánbůh se to povedlo.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie