9:2
(3:2, 2:0, 4:0)

Dukla měla dobrý nástup, nakonec však vysoko prohrála

15.11.2006 / Roman Zajíček

Bez distancovaného kapitána Bakuse nastoupili jihlavští hokejisté k venkovnímu utkání proti Kometě Brno. V počátku se zdálo, že jim tento fakt příliš problémů dělat nebude. Za 136 sekund vedli červenožlutí již 2:0 díky brankám Jana Dušátka a Kaňkovského. Pak ale domácí začali úřadovat v přesilovkách. Během první třetiny využili tři a otočili stav zápasu. Ve druhé dvacetiminutovce přidali dva góly z početní převahy a dostali se do vedení 5:2. Poslední dvacetiminutovka ještě přinesla další čtyři góly Komety, která tak porazila Duklu 9:2.
15.11.2006 18:00, 1. liga ČR - 22. kolo

HC Kometa Brno

Maláč - Malena, Lhotský, Špelda, David, Martínek, Vyhlídal, Karlíček - Moskal, Brančík, Černý - Barus, Hruška R., Hodek - Sojčík, Hruška J., Appel - Staněk, Šúrek, Obdržálek
9

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Šmarda, Morava, Lukačovič, Lukáč, Kuchyňa, Duben, Pekárek - Čachotský, Kaňkovský, Rytnauer - Hanzal, Dušátko, Fiedler - Řípa, Vlk, Lazorišák - Havel
2
Branky a nahrávky: 4. Moskal (Černý), 14. Hruška J. (Sojčík, Martínek), 18. Černý (Lhotský, Moskal), 25. Martínek (Vyhlídal, Staněk), 33. Appel (Martínek, Hruška J.), 41. Hruška R. (Barus, Hodek), 45. Appel (Staněk), 53. Hruška R. (Hodek, Barus), 59. Sojčík (Obdržálek) - 2. Dušátko (Hanzal, Lukačovič), 3. Kaňkovský (Řípa, Lazorišák). Rozhodčí: Trombík - Bryška, Novák. Vyloučení: 10:11. Využití: 5:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4511. Střely na branku: 53:42. Průběh utkání: 0:2, 9:2.

Průběh utkání

První třetina by se dala označit jako z říše snů. Nejprve hosté zaskočili během několika vteřin Kometu dvěma rychlými brankami. Do vedení Duklu dostal Dušátko, který svou střelou vyprášil všechny pavučiny brněnské branky - 0:1. Kdo si v tu chvíli myslel, že Kometa rychle odpoví, byl na omylu. Hned o čtyřicet vteřin později se prakticky z totožné akce trefil Kaňkovský - 0:2. Tlak Dukly pokračoval a jen díky Maláčovi zůstal stav stejný. Možná se znovu projevilo pravidlo "nedáš dostaneš", protože jihlavský Kuchyňa zbytečně fauloval a během krátké chvíle dostal Kometu do hry Moskal, který velice rychle poslal hosta z trestné - 1:2. Poté se několik minut hrál opět otevřený hokej, ve kterém byla aktivnější Dukla, leč Maláč svůj tým podržel i po obrovských šancích Fiedlera, Vlka a dokonce Lukačoviče, který si najel až před branku, kde jej brněnský strážce vychytal. A tak přišel trest. Další vyloučení hostů potrestal po střele Martínka a teči Sojčíka, dorážkou Jan Hruška, vyrovnáno 2:2. Zdaleka to nebyla poslední branka v kleci Řehoře. Kometa zasadila další úder Jihlavě jen o několik málo minut později. V pořadí třetí přesilovku Komety využil střelou k levé Řehořově tyčce Černý - 3:2. Pohledný a dramatický hokej přibrzdila siréna, a tak si obě mužstva odešli odpočinou do šatny za stavu 3:2.

Parádní hokej pokračoval i ve druhé části. Jestliže hosté byli lepší v první třetině, tak pro změnu Kometa jasně ovládla třetinu druhou, a to především z přesilovek. Ovšem hned na začátku byl v obrovské možnosti na vyrovnaní Morava, jenže zaklepal jen na Maláčovu tyč, jak se později ukázalo, ne poprvé. Ovšem hned na to byl vyloučen Řípa a početní výhodu ranou od modré využil Martínek - 4:2. A mohlo být pro Duklu ještě hůře, kdyby se trefil David, nebo Appel, Řehoř s obrovskou dávkou štěstí tyto šance pochytal a stále držel tým z Vysočiny ve hře. Jenže znovu se nechal vyloučit jihlavský hráč, a to Hanzal a přišel další trest. Martínek znovu napálil touš před branku, kde se nejlépe zorientoval Appel - 5:2. Pátý gól a pátá využitá přesilovka, nutno říci, že v Brně věc neuvěřitelná. Před dnešním dnem patřila Kometa v této činnosti k nejhorším týmům vůbec. Po pátém gólu Jihlava úplně vyklidila hřiště a doslova koncert na ledě předváděla brněnská eskadra. Do konce třetiny je třeba zmínit šanci Lhotského, která skončila na tyči, Davidův půlminutový souboj s Řehořem, kde si tento gólman pořádně vleže zacvičil. Další branka ze strany Brna již nepadla. Hosté mohli snížit po velké šanci dvou hráčů od písmene L. Lukáč ani Lukačovič nedali. Po dvou třetinách svítil stav 5:2.

Třetí třetina pokračovala v duchu těch předchozích. Pohledný, útočný hokej na obou stranách byl k vidění, dle gusta hokejových gurmánů. Vše podstatné se odehrálo především na straně Brna. K vidění bylo mnoho vyloučení a rovněž občasné výpady hostujících forvardů. Dohromady řečeno exhibice, nebo chcete-li koncert na ledě. Jen co se diváci usadili po přestávce do hlediště, museli znovu vstát. Radim Hruška položil na led bezmocného Řehoře a zavěsil již po šesté - 6:2. Série brankových příležitostí pokračovala a v ohlušující atmosféře nepřekonala jihlavskou svatyni nejprve Špelda a pak Appel. Jihlavský Lukáč se snažil rázem odpovědět, jenže Maláč zasáhl betonem a ihned na to padla další branka. Staněk ve vlastním oslabení našel rozjetou mašinu jménem Appel, a ten se jako expres prohnal přes všechny spíše pozorovatele Dukly, včetně znovu bezmocného Řehoře - 7:2. Do posledního šroubku rozebraní hosté se jen s obtížemi bránili lavinovému nebezpečí jménem Kometa. Ta byla při chuti a pokračovala v brankostroji i nadále. Svou druhou branku přidal Radim Hruška, když mu ideálně předložil puk Hodek - 8:2. V totálním rozkladu se ocitala Jihlava, ovšem na hostech bylo sympatické, že hrozili nebezpečnými nájezdy a jen díky skvělým zákrokům Maláče se stav neměnil také na druhé straně zápisu o utkání. Jenže nebylo jim to dnes nic platné, poslední branku přidal Sojčík a dílo bylo dokonáno - 9:2.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „Po vydařeném úvodu zápasu jsme určitě věřili v lepší výsledek, než jaký jsme tady nakonec uhráli. I když prohrát 2:3 nebo 2:9, to už je v podstatě jedno, body jsou v prachu tak jako tak. Jsem zklamaný."

Lubomír Oslizlo (Kometa Brno): „Takový výsledek jsme potřebovali. Ze začátku nám to sice nešlo, brzy jsme prohrávali 2:0, ale ve zbytku duelu jsme si pomohli přesilovými hrami, ze kterých jsme vstřelili pět gólů."