2:1
(2:0, 0:0, 0:1)

První letošní prohrané derby

29.11.2006 / Miloš Rajdl

Po výborném domácím výkonu proti Třebíči, chtěla Dukla svojí formu potvrdit v dalším derby v Havlíčkově Brodě. Jenže vstup do utkání se jí vůbec nevyvedl, když se hned v úvodu trefil jihlavský odchovanec Lukáš Havel. Do první přestávky zvýšil vedení Rebelů Kubeš. Druhé dějství se snažila Jihlava dostat zpátky do utkání, jenže ani dvě výborné šance Moravy gólem neskončily. Na ten se čekalo do úvodu poslední dvacetiminutovky, to využil přesilovou hru Jan Dušátko. Hosté se po zbytek třetiny snažili o vyrovnání, jenže proti byl výborně chytající Neruda a především jeho zásluhou zůstavají všechny body v Havlíčkově Brodě.
29.11.2006 18:00, 1. liga ČR - 26. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Neruda - Kolář, Drtina, Šulc, Vašíček, Rohačik, Procházka, A. Jelínek, Charousek - Kubeš, Čermák, Žák - Havel L., Jelínek P., Kreuzer - Němec, Varga, Endál - Fábry, Matušík, Ondráček
2

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Šmarda, Morava, Duben, Míka, Kuchyňa, Pekárek, Čintala - Rytnauer, Bakus, Čachotský - Řípa, Kaňkovský, Fiedler - Hanzal, Dušátko, Vlk - Tkáč, Havel M., Lazorišák
1
Branky a nahrávky: 4. Havel L. (Kreuzer, Jelínek P.), 15. Kubeš (Čermák) - 42. Dušátko (Šmarda, Fiedler). Rozhodčí: Šindler - Prchal R., Prchal T. Vyloučení: 13:10, navíc Havel L., Jelínek P. (oba HBR) 10 min. OT. - Fiedler, Duben, Rytnauer (všichni JIH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3900. Střely na branku: 32:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

První polovinu této prvoligové sezony zakončili havlíčkobrodští hokejisté na domácím ledě zápasem proti největšímu rivalovi, kterým není nikdo jiný než sousední Dukla Jihlava. Před letošní nejhojnější diváckou návštěvou byl v Kotlině k vidění divácky atraktivní hokej s řadou šancí na obou stranách se šťastnějším koncem pro Rebely.

Do první vyložené šance utkání se již v první minutě dostal jihlavský Čachotský po pěkném průniku domácí obranou, ale Neruda jeho následný střelecký pokus akrobaticky zlikvidoval. Další nebezpečí před domácí brankou znamenalo Vašíčkovo vyloučení z téže minuty. I tentokrát Neruda svoje mužstvo podržel. Nebezpečný byl především pokus havlíčkobrodského odchovance Rytnauera. Ve čtvrté minutě se do útoku pustili i domácí a hned to znamenalo gól v síti jihlavského brankáře Řehoře. Kreuzer našel přesnou přihrávkou volného Lukáše Havla a ten střelou nad Řehořovy betony otevřel skóre zápasu – 1:0. Domácí pokropeni živou vodou se po vstřelené brance ještě více pustili do útočení a svoje vedení chtěli potvrdit. V 8. minutě pálil od modré nebezpečně Drtina a o minutu později to z dobré pozice zkoušel Kreuzer, ani jeden pokus se bohužel pro Rebely neujal. Gólová radost vypukla v táboře domácích až v 16. minutě v přesilové hře. Čermák našel zadovkou před brankou volného Vladislava Kubeše a ten střelou do horní části branky zvýšil vedení Rebelů – 2:0. Domácí do konce první části zahrozili ještě z hole Drtiny. Na druhé straně musel zasahovat Neruda proti Řípovi. Fanoušci ani jednoho z mužstev se však do přestávky dalšího gólu nedočkali.

Po ubráněném oslabení, které si Rebelové přinesli ještě z úvodní dvacetiminutovky, bylo opět rušněji před brankou hostí. Ve slibné příležitosti byl ve 23. minutě Endál, ale ani nadvakrát sám před Řehořem neuspěl. O několik okamžiků později se ve vyložené šanci ocitl po Kreuzerově milimetrové přihrávce Havel a i tentokrát se hostující brankář překonat nenechal. Ve 24. neuspěl proti Nerudovi další „exbroďák“ Lazorišák a hned po něm byl velice blízko gólu Morava. Neruda pohromě zabránil v poslední chvíli. I přes velké množství vyloučených se ani jednomu z mužstev nedařilo vstřelit další branku. Ve 33. minutě se do obrovské šance dostal znovu jihlavský Morava, ale Neruda tentokrát zasahovat nemusel. Zastoupila ho brusle jednoho z brodských hráčů. V poslední velké příležitosti prostřední části byl ihned po návratu z trestné lavice domácí Varga, jehož samostatný nájezd Řehoř zneškodnil. Diváci se tak dalšího gólu zatím nedočkali.

Závěrečná třetina začala opět oslabením domácích a cílem Rebelů bylo jednoznačně neinkasovat. To se jim však nepodařilo. Šmarda vypálil od modré čáry a Jan Dušátko v čase 41:26 šikovnou tečí usměrnil kotouč až za záda bezmocného Nerudy – 2:1. Drama tak bylo na světě. Od této chvíle vrhla Dukla všechny síly do útoku a hnala se za vyrovnáním. Rebelové s vypětím všech sil a často také za cenu nedovolených zákroků statečně odolávali. Ve 49. minutě poslal dělovku na domácí branku Duben, ale Nerudova lapačka byla rychlejší. V 51. minutě mohli Rebelové sebe i své příznivce uklidnit třetí brankou v síti Jihlavy. To by ale museli více než devadesátivteřinovou přesilovou hru pěti proti třem sehrát mnohem lépe. Jihlava se ve třech s přehledem ubránila a ještě si vynutila faul domácího Šulce. V průběhu 53. minuty Neruda dvakrát úspěšně zasahoval proti hostujícímu Kuchyňovi. Řehoře na druhé straně vzápětí prověřil Kubeš. S blížícím se závěrem Jihlava stupňovala tlak a Rebelové se soustředili pouze na bránění hubeného náskoku. Jednu z posledních příležitostí promarnila Jihlava po vyloučení domácího Vašíčka z 57. minuty. Výborný Neruda s přehledem kryl všechny nebezpečné pokusy hostí. Rebelové přečkali i závěrečnou powerplay Dukly a díky bojovnému výkonu dospěli k vítěznému konci.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „Utkání ovlivnil náš nedůrazný a nedůsledný vstup do zápasu. Víme že domácí jdou do brány dvěmi, třemi hráči. Ale ze situací, na které jsme si chtěli dávat pozor jsme dostali dva góly. V průběhu zápasu se to zlepšilo, ale asi díky přemíře snahy jsem už nestihli reagovat a zápas obrátit."

Petr Novák (Havlíčkův Brod): „Kolega má pravdu, zápas rozhodl takový ten profesorský styl hokeje, co Jihlava ze začátku hrála. My jsme si řekli, že budeme hrát na čtyři pětky a tvrdě do těla. Myslím, že se ten zápas musel divákům líbit, protože se hrál rychlý hokej se spoustou šancí a soubojů. Rozhodčí možná ten hokej zbytečně častým vylučováním rozkouskoval, ale to se nedá nic dělat. My jsme proměnili naše šance, Jihlava ne a tak jsem vyhráli. Pochvalu zaslouží zejména vynikající Neruda."