4:1
(0:1, 2:0, 2:0)

Dukla neuspěla ani na ledě posledního

09.12.2006 / Vladimír Pašek

Proti poslednímu celku tabulky Dukla začala lépe a již ve 2. minutě otevřel skóre Jiří Řípa. Hráči Olomouce poté přidali na tempu a začali červenožluté tlačit do defenzivy, z čehož dokázali ve druhé třetině vytěžit obrat ve skóre. V 57. minutě Mora svůj náskok zvýšila a prohře nezabránilo ani odvolání dobře chytajícího Milana Řehoře a pokus o power play. Domácí se trefili ještě do prázdné brány a stanovili konečný výsledek na 4:1.
09.12.2006 17:00, 1. liga ČR - 28. kolo

HC Olomouc

Žigárgy - Kříž, Bartoň, Suchánek, Šafařík, Vyrůbalík, Švrček - Slaninák, Ministr, Smejkal - Bordowski, Bouz, Žajgla - Šimo, Hubáček, Zbořil - Čuřík
4

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Kuchyňa, Morava, Duben, Lukáč, Míka, Šmarda - Rytnauer, Bakus, Čachotský - Řípa, Kaňkovský, Fiedler - Vaškovič, Dušátko, Hanzal
1
Branky a nahrávky: 33. Švrček (Hubáček), 38. Hubáček (Švrček, Vyrůbalík), 57. Smejkal (Slaninák, Ministr), 59. Vyrůbalík (Švrček) - 2. Řípa (Kaňkovský, Lukáč). Rozhodčí: Skoupý - Dřínovský, Klein. Vyloučení: 4:9, navíc Šafařík (Olomouc) 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 450. Střely na branku: 39:21. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Průběh utkání

Na olomoucký led zavítala ve 28.kole I.hokejové ligy Dukla Jihlava, která se přijela poprat o místo v elitní osmičce na kterou ztrácela dva body. Olomoučtí naopak toužili po snížení náskoku předposledního Rebelu. První dějství bylo nakloněno Jihlavě, hosté šli do vedení velmi rychle, již po 77 vteřinách. Ve druhé třetině už ale začala Dukla pokulhávat, zejména po stránce disciplíny a dvojice Švrček - Hubáček dokázala ve dvou přesilovkách otočit vývoj utkání. I v posledním dějství se se Jihlava nevyvarovala místy zbytečných prohřešků proti pravidlům, Mora zvýšila své vedení a v závěru zpečetila osud utkání při jihlavské power-play. Důležité tři body tak zůstávají na Hané, prohra Rebelu navíc znamená pro olomoucké kýžené snížení odstupu na předposlední místo na čtyři body.

Úvod utkání patřil jihlavské Dukle, po uplynutí jedné minuty a sedmnácti vteřin našel velmi přesně Kaňkovský Řípu a ten si i přes poměrně snížený střelecký úhel s Žigárdym poradil 0:1. Rychlá branka dokonale zaskočila olomoucké, aktivitu převzala Dukla, ovšem svůj náskok nedokázala potvrdit. Ve 4.minutě ale dostala Mora první šanci početní výhody, od modré stříleli Švrček a Kříž, jediným výsledkem ale byla zlomená hůl Mariana Moravy. Poté se před Řehoře proháčkoval Zbořil, ale z mezikruží nenašel na Řehoře odpovídající recepturu.V 8.minutě byl vyloučen hostující Duben, ale Mora krom Sochorkovy rány nic víc nepředvedla. V polovině třetiny se naskytla stejná početní výhoda i hostím, ti jí ale nevyužili k navýšení skóre. Duklu přesilovka nastartovala, hrálo se více před Žigárdym. Jihlava ovšem těžce hledala cestu k zakončení, za zmínku stála jen bomba Lukáče, do ní si ale ve 14.minutě obětavě lehl Bartoň. O dvě minuty později zachyboval domácí Kříž, doslova namazal do čisté šance Dušátkovi, ten byl nenadálou příležitostí spíše zaskočen. Hra se poté přesunula do středního pásma, olomouckým dělal problém přechod přes červenou středovou čáru. Až v 19.minutě nastartoval podél mantinelu Smejkal, jeho zakončení ale nenadělalo Řehořovi problémy.

Druhé dějství začala lépe Mora, ovšem nepřesné kombinace nedávaly příliš šancí na úspěch. Jihlava však také nehýřila přehnanou útočnou aktivitou, před Žigárdyho se útočníci z Vysočiny dostávali spíše sporadicky. Postupně ale hosté opět přebrali aktivitu, která vyvrcholila faulem Žajgly a přesilovou hrou. V té získala Jihlava pevnější půdu pod nohama a i když vyšla střelecky naprázdno, v dalších okamžicích dokázala olomoucké zatlačit. Ve 29.minutě projel jako blesk okolo pravého mantinelu Hanzal, rychlou kličkou se dostal mezi kruhy, vypálil trestuhodně vysoko. O minutu později přibrzdil Jihlavu faulem Duben, Mora si ovšem pouze zkoušela přesilovkové rozestavení. Ihned po Dubnově návratu zcela zbytečně podrážel Bakus a olomoučtí tentokrát trestali. Po Hubáčkově vyhraném buly vypálil nekompromisně Švrček - 1:1. Další olomoucká radost propukla ve 38.minutě, dvě vteřiny před vypršením početní výhody pět na tři si oba aktéři předcházejícího olomouckého úspěchu vyměnili role a Radek Hubáček se střelecky prosadil - 2:1. V závěru třetiny dostala možnost početní výhopdy Jihlava, Ministrův prohřešek ale zůstal nepotrestán.

Do posledního dějství se Jihlava přihlásila s náporem, který se minul účinkem. Tým z Vysočiny sice svíral olomoucké v obranném pásmu, kotouč se však motal neustále v rozích kluziště. Rodící se jihlavský tlak přibrzdil až zbytečným faulem Kaňkovský, kterého následně na trestné lavici vystřídal Fiedler. Olomoučtí spíše přesilovky prohospodařili, Řehoř neměl příliš mnoho práce, většina střeleckých pokusů mířila mimo jeho klec. Stejně se dařilo i Dukle, ta měla v deset minut před koncem také možnost přesilovky. Naložila s ní stejně, jako olomoučtí. V 57.minutě, když jihlavský pokus o závěrečný tlak nabíral na intenzitě, ujel hostující obraně Slaninák, který přesně našel najíždějícího Smejkala a ten ranou o tyč překonal Řehoře - 3:1. Oddechový čas hostí znamenal odvolání Řehoře již tři minuty před závěrečnou sirénou. Jihlavský pokus o power-play selhal, Vyrůbalík minutu před koncem trefil opuštěnou jihlavskou klec.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „Z naší strany je to samozřejmě zklamání, věřili jsme, že odsud si body odvezeme. První třetinu jsme odehráli podle našich představ, dali jsme rychlou branku. Bohužel druhá třetina vývoj zápasu otočila, zejména díky naší nedisciplinovanosti. V posledním dějství jsme se snažili utkání zvrátit, ale tolik šancí, abychom mohli pomýšlet na úspěch jsme si nevytvořili."

Kamil Přecechtěl (Olomouc): „První třetinu jsme odehráli s obrovským strachem, neustále jsme couvali a nechávali soupeři prostor. Aktivita byla na holích Jihlavy, my jsme vůbec neovládali střední pásmo. Naštěstí třetina skončila jen 0:1 a my jsme se dostali zpět po využití dvou přesilovek. To nás postavilo na nohy, hokej už byl o poznání lepší než v první třetině. My si v současné situaci nemůžeme dovolit hrát příliš na krásu, pro nás jsou nyní nejdůležitější body a ty jsme dnes získali. Radost mám z gólového prosazení Hubáčka, myslím si, že mu to dále pomůže a půjde herně nahoru."