2:3
(0:1, 0:0, 2:2)

Jihlava v Havířově letos i podruhé vyhrála

21.02.2007 / Libor Gavlas

Ve středečním 46. kole 1. ligy cestovali jihlavští hokejisté na led Havířova. Úvodní branku zápasu vstřelila Dukla v přesilové hře v polovině první třetiny, když Rytnauerovu střelu dorazil do branky Marian Morava. Na gól se pak čekalo až do úvodu třetí dvacetiminutovky. Ve 41. minutě rozvlnil síť za Novotným Oldřich Bakus a zdálo se, že Dukla pohodlně kráčí za třemi body. Jenže Panteři dokázali góly Peštuky a Škody vyrovnat a utkání dostalo novou dramtickou zápletku. Jihlava však prodloužení tentokrát odmítla. Po Řípově přihrávce se přesně trefil Marian Havel a Havířov tak podlehl Dukle 2:3.
21.02.2007, 1. liga ČR - 46. kolo

AZ Heimstaden Havířov

Novotný - Lašek, Galvas, Klimeš, Dresler, Krisl, Vavruša, Peštuka, Kollár - Škumát, Škoda, Brynecký, Zdeněk, Rozum, Heider, Sikora, Žák, Velecký, Mikula, Hamrák, Niec
2

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Šmarda, Morava, Míka, Lukáč, Dobrovolný, Duben - Rytnauer, Bakus, Čachotský - Řípa, Kaňkovský, Fiedler - Hanzal, Dušátko, Lazorišák - Havel
3
Branky a nahrávky: 49. Peštuka (Sikora, Vavruša), 55. Škoda (Mikula, Vavruša) - 9. Morava (Rytnauer, Kaňkovský), 41. Bakus (Rytnauer), 57. Havel (Fiedler, Řípa). Rozhodčí: Hradil - Machálek, Škach. Vyloučení: 7:6, navíc Kaňkovský (JIH) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 734. Střely na branku: 25:25. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Dukla se dostala do vedení v první třetině zásluhou Moravy v přesilovce. Vyrovnaná druhá třetina branku nepřinesla, zvýšit dokázal až Bakus v úvodu poslední třetiny. Domácí se však nevzdali a dokázali srovnat. Pak však po chybě opět inkasovali z hole Havla a na tuto branku už odpovědět nedokázali.

První šanci si vypracoval hostující Čachotský, který si najel před gólmana Novotného, ale ten byl v prvním vzájemném souboji úspěšnější. Na druhé straně to zkoušel Žák, ale minul hostující branku. Hra poté upadla do průměru a přelévala ze strany na stranu. Ze stereotypu se vymknul akorát průnik Veleckého, kterému ale při pokusu o střelu sjel kotouč z lopaty. V 8. minutě vyhodil domácí Sikora kotouč z obranného pásma mimo ledovou plochu a nabídl hostům první přesilovku. V té nejprve neuspěl Morava a po něm Rytnauer, ale o chvíli později stejní hráči přece jen otevřeli skóre. Rytnauer pálil od modré a dostatečně důrazný Marian Morava dokázal nadvakrát protlačit kotouč za brankovou čáru - 0>1. Hned vzápětí se zjevil v dobré šanci Dušátko, ale tentokrát na Novotného nevyzrál. V 11. minutě hostující obrana zblokovala ránu Dreslera tak nešťastně, že kotouč plachtil vysokým obloukem do sítě. Řehoř se však dokázal výborně zorientovat a ukryl letící kotouč v lapačce. O minutu později vyslal od modré tvrdý projektil Šmarda, ale Novotný vykopl kotouč betonem. Největší šanci Panterů v první třetině promarnil Zdeněk, který si najel před Řehoře z pravého křídla, ale nedokázal jej překonat. Vybojoval však faul a s ním i první přesilovku pro domácí. Tu však havířovští hokejisté sehráli špatně a nedokázali se dostat do jediné šance. Výbornou kombinaci v 17. minutě zakončoval Žák, ale bohužel pro domácí velmi slabě. Přesně dvě minuty před koncem třetiny dostal menší trest za hrubost Čachotský, domácí se tentokrát aspoň udrželi v pásmu na delší dobu, ale jedinou větší šancí byla teč Sikory, kterou však Řehoř zneškodnil.

Druhou třetinu začal střelou z dálky Brynecký, ale na hostujícího gólmana si nepřišel. Ve 22. minutě unikl Peštukovi Lazorišák, Peštuka jej sice chtěl odzbrojit čistě, ale pomohl si faulem a Dukla mohla hrát další přesilovku. Sice strávila hodně času v útočném pásmu, ale jedinou šancí byla Hanzalova střela mimo. Na konci přesilovky zapomněli hosté na Peštuku, vracejícího se z trestné lavice, který vyslal do nájezdu Zdeňka, ale ten byl sražen a hlavní rozhodčí k údivu všech udělil pouze dvouminutový trest Fiedlerovi. Domácí hra však byla plná nepřesností i v přesilovce, a tak místo vyrovnání se do velké šance dostal po přesilovce Fiedler, který naskočil na led a okamžitě dostal perfektní přihrávku. Jeho bombu však Novotný vyrazil, i když byl po zákroku chvíli otřesen. O chvíli později už podruhé v tomto utkání vyhodili domácí kotouč z vlastního pásma za mantinel a opět za to pykali vyloučením. Dokázali se ubránit, ale v jednu chvíli jim pěkně zatrnulo, když špatně vystřídali a hosté mohli jet čtyři na samotného Novotného, k jejich smůle se však vystavili do postavení mimo hru. Ve 32. minutě se dostal do úniku Řípa, sice mu ujel kotouč, ale srazil domácího brankáře a Kaňkovský toho málem využil chytrou střelou z dálky. Novotný se však stihl vrátit. O minutu později nevyužil obrovskou šanci Sikora, který střílel přes ležícího Řehoře do prázdné branky, ale do cesty se mu stihl v poslední chvíli postavit obránce. Náporem si však domácí vymodlili faul, který však nedokázali potrestat. Po přesilovce vypálil dobře Vavruška, ale jihlavský gólman dokázal zasáhnout vyrážečkou i přesto, že kotouč dobře neviděl. Na konci druhé části hrála přesilovku i Dukla, ale bez větší šance.

Poslední třetina začala pro domácí šokem. Rytnauer vybojoval kotouč u mantinelu, posunul na Bakuse, který poprvé sice Novotného nepřekonal, ale ten neudržel kotouč v chráničích a druhou nabídnutou šanci Oldřich Bakus využil – 0:2. Za dvě minuty se dostal do perfektní šance Lazorišák, ale nedokázal přehodit ležícího Novotného. Ve 46. rozhodčí signalizoval výhodu po faulu Galvase a ve výhodě se dostal ke střele Kaňkovský, ale přestřelil. Hostům se v přesilovce nevedlo, naopak v jejím závěru fauloval Lukáč a stejnou výhodu dostali domácí. První minutu přesilovku odehráli špatně, pak však převzal kotouč Peštuka a z pozice pravého křídla prostřelil Řehoře – 1:2. Po další nevyužité přesilovce hostů dokázali domácí v 55. minutě i vyrovnat. Perfektní práci odvedl Mikula, který potáhl kotouč do pásma, perfektním pasem našel Škodu, který první střelou minul pravou tyč, ale od mantinelu se k němu kotouč vrátil a Škoda jej dokázal umístit do odkryté branky – 2:2. Domácí se však radovali pouhé dvě minuty. Pak totiž udělal chybu za brankou Galvas, Fiedler našel před brankou volného Mariana Havla, který neměl větší problém umístit kotouč k levé tyči – 2:3. Na tento moment už domácí nenašli odpověď. Závěr se pokusili dohrát bez brankáře, ale hostující branku dokázal ohrozit pouze málo nebezpečným nahozením ze středního pásma Klimeš.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „Chtěli jsme tady bodovat. Ten zápas jsme měli rozhodnout podstatně dřív a vůbec jsme nemuseli domácím dovolit srovnat. Oba dva góly jsme dostali po naši nedůslednosti v obranném pásmu. Měli jsme dobře srovnané střední pásmo, domácí jsme k ničemu moc nepustili, měli jsme dát jen více branek.“

Alois Chlustina (Havířov): „Ten konec soutěže se hodnotí hrozně těžko. Nedokážeme ty hráče motivovat, oni se nedokážou nabudit na správnou provozní teplotu. Po odchodu klíčových hráčů nemáme tady Lída, který by dokázal zvednout prapor. Za stavu 2:2 zase říkáme, že i bod je dobrý, ale je to jako podle kopíráku. Není to v systému, ale je to v chybách jednotlivců. Teď hrajeme derby, pokud ani v tom nedokážeme hráče nabudit, tak potom máme Ústí a to už nedokážu ani domyslet.“