6:1
(0:0, 3:1, 3:0)

Jihlava si smlsla na Jestřábech

24.02.2007 / Dušan Majer

Před důležitým utkání osmého a devátého týmu ztrácel Prostějov na Duklu 11 bodů. Snížit manko mohl v zápase na ledě Jihlavy. První třetinu začali oba týmy opatrně. Výborně chytající Jágr s Řehořem kralovali nad střelci. První gól dal ve druhé části hry ve dvojnásobné početní výhodě Oldřich Bakus. Hosté poté v přesilové hře vyrovnali Minaříkem. Jenže domácí se nevzdali a strhli skóre na svojí stranu opět v početních výhodách. Nejprve se trefil Marian Morava a poté Tomáš Čachotský. Lepším týmem byla Dukla i v poslední dvacetiminutovce. Branky přidali Tomáš Čachotský a Josef Lukáč. Poté využil dvojnásobnou přesilovou hru opět Marian Morava. Hosté působili odevzdaným dojmem a Jihlava tak zaslouženě vyhrála v poměru 6:1.

Utkání si můžete připomenout na 10 fotografiích od Dušana Vrbeckého.

24.02.2007 17:30, 1. liga ČR - 47. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř (Novotný) - Míka, Morava, Duben, Lukáč, Dobrovolný, Šmarda, Pekárek, Martinka - Rytnauer, Bakus, Čachotský - Řípa, Kaňkovský, Fiedler - Hanzal, Vlk, Lazorišák - Dušátko, Vach
6

LHK Jestřábi Prostějov

Jágr (Biegl) - Procházka, Doseděl, Podešva, Suchý, Poživil, Všetečka, Sláma, Karlíček - Duba, Čech, Kukla - Nakládal, Gengel, Vymazal - Korčák, Škatula, Grofek - Piluša, Sprušil, Minařík
1
Branky a nahrávky: 28. Bakus (Lukáč, Morava), 34. Morava (Čachotský, Rytnauer), 35. Čachotský (Rytnauer, Lukáč), 42. Čachotský (Kaňkovský), 43. Lukáč (Bakus), 49. Morava (Lukáč, Rytnauer) - 32. Minařík (Suchý, Vymazal). Rozhodčí: Kubeš - Prchal T., Prchal R. Vyloučení: 15:15, navíc Kaňkovský 10 min. OT, Šmarda (oba JIH) 5 + do konce - Vymazal (PRO) 5 + do konce. Využití: 4:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1630. Střely na branku: 45:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 6:1.

Průběh utkání

První třetina mnoho hokejové krásy nepobrala. První šanci si vypracoval Rytnauer, ale jeho střela mířila mimo tři tyče. Stejnou úspěšnost měl za pár chvil i Morava. Na druhé straně zahrozil Kukla, ale Řehořův beton byl na místě. Dukla ještě měla několik šancí. Za všechny jmenujme například Bakusovo sólo, které skončilo na pozorném Jágrovi. Prostějovští sice nehrozili tak často, ale jejich akce byli možná o to nebezpečnější. Horko bylo domácím fanouškům například když se Poživilova střela odrazila d mantinelu a vrátila se do brankoviště. Řehoř však puk hbitě zalehl. Domácí brankář se ale vytáhl i při prudké střele, kterou ještě tečoval Vymazal. Diváky ještě v první třetina stihla ze sedadel zdvihnout bitka několika hráčů, ale gólu se ochozy nedočkaly. „Kdyby se vylučovalo tak jak mělo tak by se utkání nevyostřilo,“ míní domácí trenér Petr Vlk. „Možná nám trošku dělalo problémy jejich bruslení, ale pak jsme si začali lépe nahrávat a už to šlo,“tvrdí Jozef Lukáč. „Byla tam ze strany soupeře spousta takových nenápadných háčků, které hodně komplikují hru, “dodává trenér Petr Vlk.

Jako první se ve druhé části o slovo přihlásil Fiedler, ale jeho teč neskončila gólem. Na druhé straně se na Řehoře řítil volný Kukla, ale trefil jen beton ležícího gólmana. Do betonu mířil na druhé straně i Přemysl Duben. Stejný cíl měl i projektil Mariana Moravy od modré čáry. Jágr zachránil svůj tým i při střele Jozefa Lukáče přes chumel hráčů, Dukla mohla otevřít skóre, ale Morava trefil jen tyčku. To Oldřich Bakus mířil přesněji - jeho dorážka Moravovy střely skončila za Jágrovými zády - 1:0. Zakrátko mohlo být vyrovnáno, ale před střelou Karlíčka stihl Řehoř včas sklapnout betony. Na druhé straně se před Jágrem objevil Morava, ale trefil jen jeho beton. Prostějov se snažil, ale Nakládalův pokus projet z rohu před Řehoře se nezdařil. Úspěch slavili hosté až po zaváhání domácí obrany při střídání. Lubomír Minařík zůstal na modré čáře nehlídán, po nahrávce od Petra Suchého se rozjel a poslal puk Řehořovi mezi betony - 1:1. Domácí se však s vyrovnaným stavem odmítli smířit a zanedlouho Marian Morava střelou od modré strhl vedení na stranu Dukly - 2:1 Za necelou minutu se zimní stadion radoval znovu. Tomáš Čachotský nahodil na Jágra z úhlu puk, který nečekaně propadl za jeho záda - 3:1. Do konce třetiny se do šancí dostali ještě Vymazal, který se dostal až před gólmana, ale ten raději puk zalehl a Čech, jehož sólo bylo korunováno střelou do tyče.

Třetí třetina začala nečekaným vyloučením domácího kouče Petra Vlka do konce zápasu. „Neřekl jsem mu jediné sprosté slovo, “ reaguje trenér na verdikt rozhodčího. „Byl jsem rád, že se to stalo za stavu, který byl už skoro rozhodnutý,“ sděluje své názory Jozef Lukáč. „Říkal nám aby obrany chodily se svými útoky,“ dodává Morava trenérova slova před vyloučením. I bez trenéra však Dukla dokázala utkání rozhodnout. Krátce po začátku třetiny vybídl Kaňkovský ke skórováníTomáše Čachotského a mladý forvard mazácky zakončil - 4:1. Gólový příděl však ještě pro tento den neskončil. Hosté se často uchylovali k faulům, z čehož pramenily časté tresty. A právě z přesilovek Dukla trestala. „Zápas byl hodně podobný tomu s Berounem – tyhle týmy hodně hákují a sekají, “ myslí si Marian Morava. Krásnou výměnu předvedli Bakus s Jozefem Lukáčem, který po pěkném nájezdu dva na jednoho nedal Jágrovi jedinou šanci 5:1. Domácí byli evidentně při chuti a stále se tlačili do útoku. Publikum jistě zaujaly kličky Oldřicha Bakuse, který projel až před Jágra, ale trefil jen jeho beton, nebo pokus Petra Kaňkovského, který čekal na zadní tyči, ale Jágr k ní stihl rychlostí světla přirazit beton. Gólový účet zápasu zkompletoval Marian Morava, který v přesilovce dostal více místa a tak si od modré popojel blíže k brance a hbitou střelou zvýšil na 6:1. Publikum se sice dožadovalo „desítky“, ale všem bylo jasné, že ta se vidí jen občas. Dobrovolný ještě mohl přidat gól, ale Jágrova lapačka byla proti. Na druhé straně vynikl Milan Řehoř při Procházkově střele, kterou zlikvidoval vzorným semaforem. Poslední šanci měl na své holi Bakus, který číhal na zadní tyči, ale Jágr včas sklapnul své betony.

Videa poskytl Promoteam HCD.

Ohlasy trenérů

Radomír Kužílek (Prostějov): Nedostavil se na tiskovou konferenci.

Petr Vlk (Jihlava): „Prostějov hrál podobně jako Beroun. Hodně obměnili kádr – mají tam mladé hráče, kteří skvěle bruslí.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie