3:0
(1:0, 0:0, 2:0)

Dukla odjela z Třebíče s prázdnou, nedala ani gól

10.12.2003 / Ivo Krčmář

Horácká Slavia vrátila Dukle porážku z prvního vzájemného zápasu, když jí doma nedovolila vstřelit jedinou branku. V 11.minutě udal zápasu směr lehkou, leč vítěznou bekhendovou střelou Holý. V závěru třetiny mohlo být ještě hůř, Oliva ale ze trestného střílení trefil růžek brankové konstrukce. Ve druhé části branka nepadla a ve třetí domácí potvrdili své vítězství. V 46. minutě dorážel Valko a účet podtrhl v předposlední minutě po závaru před brankou přesilovkovým gólem Michal Kaňka.
10.12.2003 18:00, 1.liga ČR - 25. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Luňák - Mazanec, Černý, Spitzer, Kučný, Kališ, Hrbáček - Holý, Žiška, Kaňka - Valko, Sobotka, Topol - Lála, Bouz, Oliva
3

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kolafa, Staněk, Kubeš, Šefčík, Šmarda, Morava, Duben - Hlouch, Bakus, Čachotský - Fink, Altrichter, Rytnauer - Cmunt, Kaňkovský, Říha - Lazorišák
0
Branky: 11.Holý (Černý), 46. Valko (Topol, Spitzer), 59. Kaňka (Žiška). Rozhodčí: Dvořák - Havlín, Kureš. Vyloučení: 7:8, navíc Altrichter 10 minut OT Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 3850.

Průběh utkání

Tradiční úvodní oťukávání na sebe nenechalo dlouho čekat: na Suchana vypálil David Mazanec, na druhé straně kontroval průnikem Oldřich Bakus. Hned na to šli domácí do oslabení právě díky Mazancovi, který nedovoleně překazil Bakusovu útočnou akci. Jihlavští začali předvádět svoji typickou kvalitní přesilovku, přičemž těsný a nebezpečný zámek řešili domácí opět za cenu porušení pravidel – šel si odpočinout obránce Kališ. To byl zkraje třetí minuty pro domácí opravdu riskantní začátek utkání! Následné útočné postavení jihlavských se jim však podařilo rozbít a puk vyhodit. Po naskočení Mazance na led se síly záhy vyrovnaly, neboť byl pro změnu vyloučen jihlavský Staněk, který zahákoval Kaňku při nájezdu do útočného pásma. Krátce dohrávanou přesilovku Horácká Slavia zahodila a v plném početním stavu na obou stranách se hrálo od osmé minuty. V první půli třetiny tak měla navrch Dukla, neboť očekávaný nástup domácích byl rozdroben v oslabeních. Tlak Dukly korunoval nebezpečným nájezdem Fink, ovšem toho si Luňák vychutnal. Odveta přišla záhy na druhé straně a ta již rozehrála tolik vytouženou animaci na třebíčské kostce! Robert Holý se dostal při své typické parádičce až za Suchanovu klec a snad i trochu bezradně nahodil dopředu přes brankoviště v očekávání, že se ke kotouči dostane některý ze spoluhráčů. O nečekané zakončení se však postaral samotný Suchan, který v tu chvíli ztratil přehled o puku, a ten se v tu chvíli odrazil od jeho brusle do sítě – 1:0 v jedenácté minutě.
Jihlavští tak byli dokonale zaskočeni pro ně nešťastným gólem a otěže vzali do svých rukou domácí. Obránce Černý neustále nabíjel do skrumáže a Žiškovu dorážku Suchan jen tak-tak vykopl. Dukla zarputile tlačila hru na druhou stranu, ale skvělá spolupráce Luňáka s ostatními spoluhráči jasně ukazovala, že dnes si budou hosté v útočném pásmu lámat zuby. V závěru třetiny měli Jihlavští navíc výhodu početní převahy, neboť byl opět vyloučen Mazanec. Jeho spoluhráči v poli se příkladně bránili a Staňkova dělovka zaduněla o Luňákovy betony. V poslední minutě první třetiny našlápli do brejku Sobotka s Valkem, avšak Lukáš Valko byl v gólové situaci zezadu zahákován a sudí Dvořák nařídil trestné střílení. Na to nastoupil kanonýr Oliva, avšak v duelu dvou mužů byl úspěšnější Suchan, který vyrážečkou vykryl Olivovu střelu. Proto se šlo do šaten za nezměněného stavu 1:0.

Druhá třetina zahájila za bouřlivého povzbuzování ve stejném strhujícím tempu. Na Luňáka si nejprve vyšlápl Cmunt, a hned poté ve společné akci s Kaňkovským. Domácímu brankáři obětavě pomáhal Kališ a dorážející jihlavské útočníky vytěsňoval do bezpečné vzdálenosti. Marek Cmunt byl však při chuti v další akci společně se Šmardou, avšak Luňák tentokrát nebezpečný kotouč řešil doslova tygřím skokem. Tlak Dukly neustával a krůček od vyrovnání byl Roman Hlouch, avšak jeho střela z ostrého úhlu se svezla po boční síťce. Na druhé straně odpověděl důrazným protiútokem Lála, ale tváří v tvář Suchana nepřekonal. To již domácí opět začali přebírat iniciativu, nicméně Dukla hrozila rychlými a nebezpečnými výpady. V jasné šanci se ocitl Bakus, který zachytil přesný pas na útočné modré, ale Luňák měl dnes nervy ze železa – jeho gólovou střelu vyrazil vysoko do ochranné sítě, takže ani tentokrát si příznivci Dukly, stojící za jeho zády, nemohli vychutnat pokořenou domácí svatyni. Druhá třetina se přehoupla do druhé půle a Třebíčští opět přetáhli hru na svoje hole. Sice se drželi v útočném pásmu, avšak hra byla v těchto chvílích kouskována neustálým zašlapováním kotouče u mantinelu, což nakonec vyvrcholilo vzájemným vyloučením Kubeše a Bouze. Hned na to došlo na červené čáře ke kontaktu Kaňkovského s Černým, který po zásahu jihlavského hráče zůstal ležet otřesen. Situace začala houstnout na ledě i v hledišti, nicméně sudí Dvořák jednal rázně: poslal na odpočinek Kaňkovského a za ním na deset minut i diskutujícího Altrichtera. V poli tak nastal poměr sil čtyři na tři ve prospěch domácích. Třebíčští byli na koni, uzamkli hosty před Suchanem, avšak ani Valko tutovou samostatnou akci neproměnil, neboť Suchan opět řešil fotbalově. Hrálo se už v plném počtu, kdy pro změnu Luňák likvidoval smršť Čachotského lajny. V závěru třetiny byly bouřící ochozy již svědky infarktového dramatu při hře nahoru-dolů, ale gól ani tehdy nepadl.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Rozuzlení tak mělo přijít až ve třetím dějství strhujícího derby, neboť ještě zdaleka nic nebylo rozhodnuto. Domácí začali iniciativněji; pěknou šanci nachystal Holému Kaňka. Vzápětí si na modré našlápl Kaňkovský, ale narazil opět na famózního Luňáka. Stejně tak vychytal do náruče i Cmuntovu jedovku. Mazanec však řešil dotěrnost hostů opět nedovoleně a poslal domácí do čtyřech. Jihlavský útok však domácí rozebrali a naopak Sobotka s Valkem si v brejku vyšlápli na Suchana, avšak jeho beton byl na místě. Na druhé straně neuspěl Petr Kaňkovský se svojí několikanásobnou kanonádou a domácí se v oslabení ubránili. Vzápětí začali opět útočit, což bylo gólově zúročeno ve 46. minutě: po vhazování na modré čáře najel podél mantinelu do útočného pásma Topol a - ač zaklíněn jihlavským obráncem - mazácky jednou rukou přistrčil kotouč Suchanovi doslova pod nohy. Najíždějícímu Valkovi tak nezbylo nic jiného, než jej postrčit za brankovou čáru a zvýšit tak vedení Horácké Slavie na 2:0. O minutu později měl na hokejce gól obránce Aleš Černý po Kaňkově přihrávce, ale Suchanova náruč byla tentokrát pevná. V tu chvíli již byli domácí na koni a v pohodě. Ojedinělé avšak nebezpečné akce Dukly obětavě likvidovali už v zárodku, obránci se vrhali do ran a vytvářeli tak před Luňákovou klecí pevnou hráz. Mazanec byl dnes v ráži a putoval na trestnou lavici už po čtvrté, avšak oslabení domácí i tentokrát přestáli bez úhony; navíc byl vyloučen na druhé straně Marian Morava, aby ho o chvíli později doplnil i Kaňkovský, přičemž Dukla tak zahodila dobrou příležitost k dotažení skóre. V neproměněné gólové šanci se ocitl opět Robert Holý ve svém oblíbeném postavení – potvrdil tak alespoň svoji jednoznačně stoupající formu. Síly na ledě se opět vyrovnaly a do konce strhujícího duelu již zbývaly tři minuty. Vzápětí zhatil poslední šance Jihlavských obránce Morava – putoval opět na trestnou lavici. Z následného zmatku v rohu kluziště si vysloužil trest i Suchan za zdržování, byl potrestán také domácí Oliva za hrubost, přičemž třebíčský tým hrál dále přesilovku. Definitivně byl skalp Dukly stržen necelé dvě minuty před sirénou: Žiška od modré tvrdě napálil do skrumáže, kde se naplno vyplatil důraz Michala Kaňky, který celkem snadno protlačil puk do branky – 3:0. Výsledek tak byl zpečetěn, navíc krůček od čtvrtého gólu bylo ve společné bleskové akci trio Lála-Kaňka-Bouz. Ten však přestřelil.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Poslední půlminutu již ochozy doslova vařily a závěrečné odpočítávání vyprovodilo hosty z ledu – byť dnes Jihlavští vyšli gólově naprázdno, přispěli v třebíčské aréně ke krásné sportovní podívané. Domácí na ledě ještě chvíli zůstali, aby si se svými příznivci vychutnali zaslouženou děkovačku a předvedli se menšími krasobruslařskými kousky. Hrdinovi zápasu Filipu Luňákovi jen hrazení zabránilo, aby se nevrhl do náruče nadšeným třebíčským divákům.

-ik-

Ohlasy trenérů

Trenéři Fiala a Kolda


Petr Fiala (trenér HC Dukla Jihlava): "Gratuluji domácímu trenérovi, že už otevřeli šampaňské – my samozřejmě takovou radost nemáme… Sezóna však ještě nekončí - doufejme, že my si šampaňské otevřeme na konci sezóny. Utkání mělo svůj náboj, atmosféra byla dobrá. Zápas měl úroveň, bylo v něm hodně osobních soubojů, což k hokeji patří. Hokej je spravedlivý v tom, že se hraje na góly, a my jsme v koncovce dnes vyloženě shořeli. Naopak domácí hráli velice dobře v útočné fázi, vytvořili si v ní šance a z nich nakonec dali ty tři góly. S nulou to vypadá poměrně krutě, ale když neumíme zrealizovat šance, je to spravedlivé. Ten první gól co Jarda Suchan dostal… V tomhle utkání nešlo přece o milióny, takových ještě dostaneme a naopak dáme… Samozřejmě jsme nechtěli prohrát, víte přece sami, že toto utkání je na obou stranách bráno trochu jinak – asi možná i proto ten gól takhle padl."

Ladislav Kolda (trenér SK HS Třebíč): "Určitě jsme odehráli lepší zápas, než v minulém derby v Jihlavě. Utkání mělo oproti ostatním svoji kvalitu, hodně udělá i ta divácká kulisa. Jsem rád, že jsme byli o ty tři góly lepší. Měli jsme strach, že Jihlava dává dost gólů z přesilovek a myslím, že v první třetině měla dobrou příležitost při hře pět na tři. Dokázali jsme se však ubránit. Jsme proto dnes spokojení a potvrdili ty předchozí výsledky. Ještě jednou děkuji divákům a hráčům, že jsme to utkání takhle zvládli."