4:3sn
(0:0, 1:1, 2:2 - 0:0, 1:0)

Junioři vybojovali první dva extraligové body

09.09.2006 / Dušan Majer

Jihlavští junioři získali ve své extralize první body a hned dva. V sobotu 9.9. dlouho nad Zlínem vedli, ale ani smolná vyrovnávací branka tři a půl minuty před koncem je nezlomila a po bezgólovém prodloužení dokázali utkání vyhrát na samostatné nájezdy. V utkání na jihlavské nejvíce zářil čtyřnásobný střelec, z Třebíče zapůjčený Lukáš Dostál a brankář Filip Novotný, který Jihlavu podržel hlavně při samostatných nájezdech.
09.09.2006 11:00, Extraliga juniorů - 2. kolo

HC Dukla Jihlava

Novotný - Pekárek, Kružík, Vacek, Čintala, Novák, Kaláb, Rašner, Chaloupka - Vlk, Komůrka, Suk - Tkáč, Otčenáš, Kundela - Burian, Burián, Dostál - Man, Dzurik, Dolana
4

Berani Zlín

Sedlář - Přikryl, Černý, Matula, Magušin, Jordán, Beňa, Bořuta, Záhorovský - Mikšovský, Bula, Karlíček - Okénka, Ondráček, Brunec - Jurík, Puna, Vlach - Sedlář, Jankovský, Čech
3
Branky a nahrávky: 27. Dostál (Burian, Rašner), 46. Dostál (Burian), 51. Dostál (Burián, Burian), 65. Dostál (rozhodující samostatný nájezd) - 24. Mikšovský (Karlíček, Bula), 56. Bořuta (Jordán, Brunec), 57. Bula (Karlíček). Rozhodčí: Polák - Drobílek, Svoboda. Vyloučení: 13:7, navíc Kružík (Jihlava) 10 min. OT - Bula (Zlín) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3.

Průběh utkání

Jihlavští do utkání vstupovali s cílem vymazat z hlavy minulé utkání v Třinci a hned od začátku hráli aktivněji. Hned v první nabídnuté přesilovce vyzkoušel Sedlářovu pozornost Tkáč, který chtěl vypálit rovnou po buly, ale Zlínský gólman byl na místě. Za minutu se karta obrátila a bránit s museli pro změnu domácí. Karlíčkova formace několikrát Novotného protáhla a obrana často nevěděla kam dřív skočit. Od této chvíle začali mít hosté více ze hry. Bruncovu střelu nejprve jihlavský brankář jen se štěstím vytáhl lapačkou. Při další akci soupeře musel Kalab obětavě padnout do nahrávky, protože zlínští Sedlář a Puna jeli ve výhodě dva na jednoho. Kružíkova střela byla spíše výjimkou, zato na druhé straně se medvědi proháněli ostošest. Sedlář se rozjel do protiútoku po komůrkově nepodařené akci, ale Novotný se napálit nenechal. Po této akci se opět začali domácí častěji prosazovat, takže šance se střídaly na obou stranách.Kundela nejprve zaklepal na Sedlářovy betony, o chvíli později na druhé straně hřiště Puna netrefil odkrytou bránu. V sedmnácté minutě nevyšla Sukovi klička z úhlu před branku a na zlínské straně selhal Černý tváří v tvář Novotnému, když svou střelu poslal jen do jeho lapačky. Poslední akci třetiny si připsali znovu hosté, když Puna nadvakrát nepřekonal jihlavského brankáře. Nejprve poslal svou střelu do jeho vyrážečky a pohotovou dorážku dokázal Novotný vykopnout betonem.

Hned na začátku druhé tetiny byli domácí vystaveni dvouminutové přesilovce pět proti třem. Za zmínku stojí jen Beňova střela od modré, která však stejně letěla mimo branku a Jordánův pokus, který skončil na Novotného betonu. Sotva se oba potrestaní jihlavští hráči stihli zapojit do hry, soupeř se poprvé prosadil. Střela Mikšovského zapadla až do jihlavské branky0:1. „Tenhle gól byl hloupý. Já jsem ten puk vyhodil a oni s tím zašmrdlali, pak se to odrazilo, takže to byl takový hloupý gól,“ lituje Novotný. Tento výsledek však na světelné tabuli nesvítil dlouho. Vilém Burian s Adamem Rašnerem skvěle využili zmatku soupeře po skončení jeho přesilové hry a dokázali vyslat Dostála do akce dva na jednoho. Po skvělé výměně puku se třebíčský útočník mohl radovat z vyrovnání 1:1. „Tito hráči z Třebíče jsou dobři, ale je škoda, že tu jsou jen na tak krátkou dobu,“ ví brankář Novotný. V dalších minutách se hokej omezil jen na boj o střední pásmo, teprve až kolem 14. minuty začalo otkání opět nabírat na obrátkách. Beňa nejprve pálil mimo, puku se ovšem ujal Man, který ovšem místo tvrdé střely volil jen nenápadné nahození na soupeřova brankáře. V devatenácté minutě dokázal Novotný perfektně zpacifikovat sólový únik Jordána. Zlínský obránce volil kličku do bekhendu, kterou ovšem strážce domácí svatyně přesně vystihl. Poslední velká akce této třetiny se odehrála před Sedlářem, kdy Kundela chytře vypálil, ale puk se odrazil do míst, kde nestál nikdo v červenožlutém dresu.

Nástup do třetí části patřil domácím. Vilém Burian se nejprve protáhl před brankáře, ale se svým pokusem neuspěl. Suk zase střílel nad horní tyčku. Tkáčův útok ostřeloval medvědí klec z mnoha úhlů, ale v za Sedlářova záda nezapadla ani jediná.Kundela pak ještě zkosil vyjet zpoza brány ale brankář byl pozorný. Gól opravdu vsel ve vzduchu a čekalo se, kdo po něm natáhne ruku. Nakonec se to podařilo znovu Dostálovi, který ve vlastním oslabení dostal nahrávku na modrou čáru a své sólo s přehledem zakončil2:1. Za pět minut se znovu Lukáš Dostál radoval z gólu. Třebíčský útočník zkompletoval svůj hattrick dorážkou Buriánovy střely do vyrážečky 3:1. Zlín se snažil alespoň snížit, ale Jurík se sice před Novotného prokličkoval, ale jeho střela byla slabá a brankáře překonat nemohla. Na druhé straně mohl dát výsledku definitivu Kundela, ale se zakončením se unáhlil – pálil jen od modré i když měl před sebou spoustu volného prostoru. Z utkání zbývalo odehrát již jen čtyři a půl minuty, když na modré čáře napřáhl Bořuta a jeho střela proletěla kolem všech hráčů a zastavila se až v brance 3:2 Novotného. „Stál přede mnou hráč a trefil mi to pod víko,“ popisuje brankář. Přesně o 65 vteřin později nezbylo z náskoku domácích už vůbec nic. Jan Bula se rozhodl jít do sóla, ale byl tísněn obráncem, tak jen zvolna vystřelil. K překvapení všech puk doklouzal až za brankovou čáru 3:3. „Hráč střílel přes beka, kolem nohy no a nějak mi to mezi nohama prošlo. Škoda, mohli jsme mít tři body,“ sypal si Novotný popel na hlavu.

Utkání tedy dospělo do prodloužení, ze kterého se stačilo odehrát jen 33 vteřin když na trestnou lavici putoval Pekárek za vyhození puku mimo ledovou plochu. V nabídnuté přesilovce 4 proti 3 Zlín příliš Novotného neohrozil, za zmínku stojí jen Bruncova střela z voleje, která jen těsně minula odkrytý dolní roh jihlavské branky. Další šance už se nezrodily a tak o vítězi musely rozhodnout až samostatné nájezdy. „Na nájezdy jsem si věřil i když jsem je tady chytal poprvé, bylo to těžké, ale věřit jsem si musel,“ hodnotil Novotný.

Jako první vyjel na jihlavské straně dnes tolik úspěšný střelec Lukáš Dostál, jenže jeho střela mířila až příliš vysoko 0:0. Na straně Zlína se jako první rozjel Tomáš Brunec, kterému klička do bekhendu vyšla a poslal svůj tým do vedení 0:1. Druhou sérii začal Petr Vlk Jeho technické zakončení mezi betony Sedláře překvapilo 1:1. Druhý zlínský hráč,Jan Bula zkusil na Novotného kličku do bekhendu, jenže tu jihlavský brankář betonem vyrazil 1:1. Třetí sérii začal na straně domácích Marek Tkáč, který si brankáře efektně položil a pak nechytatelně zavěsil pod víko 2:1. Utkání mohlo skončit, kdyby zlínský Adam Mikšovský neposlal puk mezi Novotného betony2:2. Další série nájezdů se jela stylem náhlé smrti. Na jihlavské straně se k exekuci postavil Lukáš Dostál a tentokrát si počínal již mnohem lépe než při prvním pokusu a jeho střela zapadla mezi Sedlářovy betony, 3:2. Jiří Ondráček věděl, že když svůj nájezd nepromění, Zlín si druhý bonusový bod nepřipíše. Zkoušel střelu mezi betony, ale Novotný se nenechal překvapit a včas je zaklapl 3:2. Jihlava tedy zvítězila nad Zlínem až na samostatné nájezdy 4:3. A získala své premiérové dva body do extraligové tabulky. „Zápas byl dobrý, mohli jsme vyhrát, bylo to 3:1, ale pak jsme dostali nešťastné góly, takže je to škoda,“ smutnil brankář Novotný.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „Zápas jako tento se hodnotí dobře, myslím, že dva body s manšaftem jako je Zlín, jsou velmi dobré. I když pět minut před koncem jsem věřil, že budeme mít všechny tři, ale stalo se. Kluci pak ten konec zvládli dobře i po tom nešťastném vyrovnávacím gólu. Už jsem několikrát říkal, že v Třinci jsme zaplatili nováčkovskou daň. Dostali jsme hned na začátku rychlé góly a to ovlivnilo celý zápas. Už se k němu nechci vracet."