1:4
(0:0, 1:1, 0:3)

Mladí panteři roztrhali Duklu v poslední třetině

16.09.2006 / Dušan Majer

Nechybělo mnoho a jihlavští junioři se mohli radovat z dalších extraligových bodů. Po dvou třetinách totiž drželi s týmem Havířova remízu 1:1. Ve třetí části však hosté zvýšili tempo a skóre tak narostlo až na konečných 1:4. Jediným jihlavským střelem byl kapitán Pavel Suk, který ve druhé části vyrovnával na 1:1.
16.09.2006, Extraliga juniorů - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Novotný - Pekárek, Kružík, Čintala, Cakl, Zelený, Kaláb, Posmyk, Rašner - Man, Suk, Vlk - Kundela, Otčenáš, Tkáč - Burian, Dostál, Burián - Dzurik, Komůrka, Dolana
1

AZ Heimstaden Havířov

Saifrt - Raszka, Byrtus, Kollár, Jurčík, Zimmer, Kalečík, Pindur - Giesel, Lukaštík, Džupin - Hrubý, Florián, Sztefek - Dušek, Janků, Bacul - Tošenovjan
4
Branky a nahrávky: 39. Suk (Burián) - 34. Bacul (Hrubý, Zimmer), 46. Lukaštík (Raszka), 56. Kollár (Sztefek, Bacul), 60. Dušek (Džupin). Rozhodčí: Polák - Dřínovský, Klein. Vyloučení: 12:11, navíc Otčenáš (Jihlava) 10 min. OT - Florián (Havířov) 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.

Průběh utkání

První třetina zápasu jihlavských juniorů s jejich stejně starými protihráči s Havířova se nesla spíše v duchu vzájemného oťukávání a obsazování trestné lavice. První akci si vypracoval na jihlavské straně Petr Vlk, ovšem obránci mu puk vypíchli ještě než stihl cokoliv udělat. Na druhé straně mohl skóre změnit Dušek, ale Novotný proti jeho střele akrobaticky vyskočil a skryl ji ve svém náručí.Pátá minuta utkání opět patřila hostů. V nabídnuté přesilovce nejprve Byrtus netrefil odkrytou bránu a vzápětí zkoušel Raszka číhat na zadní tyči, ovšem svou střelou trefil jen připravený beton Novotného. Dalších deset minut se hokej odehrával hlavně ve středním pásmu. Až v sedmnácté minutě pálil Hrubý přes klubko hráčů, ale Novotný stihl do střely vložit svůj beton. Na zadní tyč zkoušel vstřelit i jihlavský tkáč, ovšem jeho střela letěla mimo tři tyčky. Za ani ne minutu se do akce řítil Lukáš Dostál, jeho pokus však byl zblokován. Poslední střelu první dvacetiminutovky si připsal Cakl, který pálil od modré, jenže Saifrt sklapl betony včas.

Ve druhé části jako první zahrozil hostující Zimmer, jeho střela od modré se však zastavila o beton jihlavského brankáře. V dnešním utkání byla vůbec oblíbená střela na zadní tyč. Další z řady hráčů, který ji vyzkoušel byl jihlavský Otčenáš. Tím byl seznam akcí na dlouhé minuty vyčerpán a zabrat dostala znovu trestná lavice. Po vyrovnání sil se Otčenáš pokusil překvapit Saifrta střelou od modré, ale havířovský gólman jeho pokus vytáhl lapačkou mimo tyčky. Toto škádlení obrany havířova se Jihlavě příliš nevyplatilo, jelikož Panteři přešli z defenzivy do ofenzivy. Sztefek sice ještě pálil z voleje vedle a ani Duškova ostrá střela neskončila v síti, ale do třetice přeci jen havířovští hráči mohli zvednout ruce nad hlavu. Havířov využil nabídnuté přesilovky a snažil se ostřelovat jihlavskou klec ze všech možných úhlů. Střelu Hrubého ještě Novotný vyrazil, ale proti Baculově dorážce nepomohl ani jeho tygří skok - 0:1. „Soupeř vystřeli nějak se to odrazilo a další to jen zametl do prázdné branky, tam jsem neměl šanci,“ ospravedlňuje se brankář Novotný. V šestnácté minutě dostali domácí možnost hrát čtyři minuty přesilovku díky Pindrurovu hákování. V této dlouhé přesilovce se nejprve o gól snažil Kundela, ale puk nedokázal zvednout tak, aby se dostal do brány. O střelu na zadní tyč se pokoušel i Tkáč, ale Saifrt byl na místě.Když byl na každé straně vyloučen ještě jeden hráč dostali domácí možnost hrát 5 proti 3. Této výhody dokázal využít kapitán Pavel Suk, který po závoru před brankou přeci jen puk do sítě dopravil – 1:1. Tím byla druhá třetina uzavřena. „Půl zápasu jsme byli lepší. Ale málo střílíme, to je asi náš hlavní problém. Potřebujeme víc střílet,“ ví o slabině spoluhráčů brankář Novotný.

Ta třetí sice začala akcí Komůrky, ale byli to hosté kdo rozhodoval o osudu utíkání. Vítězný gól utkání vstřelil Jan Lukaštík, který se prosadil po dorážce Raszkovy střely 1:2. „Všechny góly dostáváme z toho, že nám před brankou cloní hráči, které neodstavíme, prostor je potom přehuštěný. Potom z něj vždycky vyletí puk, který může být tečovaný,“ lituje Novotný. Dukla se sice snažila opět vyrovnat, ale Otčenáš, Suk ani Tkáč se gólu nedočkali. Naopak hosté se mohli radovat, když Kolárova střela trochu kuriózně skončila v brance – 1:3. „Tenhle gól padl z chumlu před bránou, střela šla do tyčky a od zad se mi to odrazilo dozadu. To byl opravdu smolný gól,“ uvádí Novotný. O zvrat v utkání se ještě pokusil Vlk, ale jeho klička Saifrta nepřekvapila. Minutu před koncem sáhli domácí trenéři k power play, ve které utkání pečetil Denis Dušek – 1:4. „Hráli jsme vabank, jinak to už nešlo,“ osvětluje Novotný. Jihlavští junioři tedy ve dvou svých posledních zápasech hráli s vedoucím týmem extraligy i s tím posledním, oba duely však skončily stejným výsledkem 1:4. „Nevím čím to je. Taky je chyba, že jsme pořád na trestné lavici. Dneska jsme měli vyhrát, protože v dalších kolech to půjde těžce. Další zápas hrajeme ve Vítkovicích a tam to bude hodně těžké,“ snaží se celé věci přijít na kloub jihlavský brankář.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): „Jediné hodnocení, které dnes můžu podat je, když nestřílíme, když se nenutíme do střelby, tak nemůžeme dát góly. A když nedáváme góly tak nemůžeme vyhrát. Tyhle dva poslední zápasy bych vůbec nesrovnával. Dva poslední góly padly z toho, že jsme otevřeli hru. Tyhle dva výsledky se nedají porovnat. Do dalších zápasů musíme začít zase znova od začátku. Budeme se snažit vybojovat body každém zápase.“