0:7
(0:1, 0:2, 0:4)

Junioři Dukly na mladé Kohouty nestačili

21.10.2006 / Dušan Majer

Junioři Dukly Jihlava nedokázali navázat na bodový zisk z minulého utkání na brněnském ledě a doma prohráli s Olomoucí, která byla v tabulce jen o dvě místa výše. Zápas byl od prvních minut v režii hostů a tým vedený kapitánem Petrem Vlkem nakonec prohrál vysoko 0:7. V dalším zápase zajíždí ve čtvrtek Jihlavané do Ostravy.
21.10.2006 11:00, Extraliga juniorů - 16. kolo

HC Dukla Jihlava

Novotný (53. Zour) - Pekárek, Hobza, Čintala, Zelený, Cakl, Novák, Kružík, Vacek - Man, Vlk, Dolana - Tkáč, Otčenáš, Burian - Kochánek, Komůrka, Dzurik - Posmyk, Kotlík, Kuřítko
0

HC Olomouc

Turek - Janáček, Horník, Prinke, Koktan, Musil, Spurný, Roman - Kovalovský, Menšík, Luňák - Frieb, Skácel, Coufal - Šula, Venkrbec, Rajnoha - Hrbatý, Tobiáš
7
Branky a nahrávky: 17. Roman (Luňák), 21. Luňák, 35. Frieb (Skácel), 50. Janáček (Horník), 53. Luňák (Kovalovský), 59. Šula (Venkrbec), 60. Tobiáš (Coufal). Rozhodčí: Skoupý - Brabec, Pospíšil. Vyloučení: 11:4, navíc Janáček (Olomouc) 10 min. OT. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:7.

Průběh utkání

Zápas byl sice výsledkově jednoznačný, ale první minuty byly spíše ve znamení vzájemného oťukávání se. První vážnější šanci si vypracoval olomoucký Janáček, ovšem jeho střelu od modré Novotný spolehlivě pokryl. V dalších minutách se hrálo hlavně ve středním pásmu. „Od začátku jsme nezačali nejlíp, bylo to z naši strany takové zvláštní a bez nasazení. V obraně jsme dělali chyby,“ ví kapitán Jihlavy, Petr Vlk. Tuto nudnou část hry utnul až jihlavský Burian, který však dlouho otálel se střelou až nakonec prováhal. Ani Olomouc nezahálela. V 16. minutě se ihned po buly proháčkoval Šula až před Novotného, ovšem mířil nad. O pár desítek vteřin později se však již hosté radovali z gólu. V přesilové hře napřáhl na modré Michael Roman a jeho projektil se zastavil až v síti - 0:1. O rychlou odpověď se pokusil jihlavský Burian, jenže Turek jeho střelu s přehledem pokryl. Za pár vteřin mohli hosté vést již o dva góly, ovšem Novotný vyrazil ramenem střelu Kovalovského. Poslední dvě minuty byly ve znamení dvou akcí domácího týmu. Nejprve se lajna kolem kapitána Vlka snažila několikrát zavézt puk lidově až do kuchyně. Ve druhé akci pálil Zelený od modré, ovšem Turek neměl s jeho pokusem žádný problém.

Druhá část začala ledovou sprchou pro domácí hráče. Uplynulo jen 37 vteřin hry a už na světelné tabuli svítilo skóre 0:2. Lukáš Luňák zakončil svou akci chytrým bekhendovým blafákem a Novotnému nebyl nic platný ani jeho efektní pokus o zachycení puku lapačkou. Ve dvacátéšesté minutě se do sóla dostal domácí Dolana, ovšem jeho střelu skryl Turek v lapačce. Doslova kolotoč šancí se roztočil o pár chvil později před druhou brankou. Domácí obránci nedokázali ani na několikrát odpálit puk, a tak měl olomoucký Kovalovský několik příležitostí ke skórování, ovšem nevyužil ani jednu. „Za soupeřem jsme nejvíce zaostávali v pohybu a oni dobře dohrávali souboje. Musíme ty hráče hned po odehrání puku dohrávat. My se jen koukáme, jak si to tam nahrávají,“ smutní Vojtěch Pekárek. Druhou velkou akci měl na svědomí Kamil Rajnoha, který svou střelou od modré vyprášil betony jihlavského gólmana. Do třetice se však světlo za Novotným rozsvítilo. Aleš Frieb přetavil nahrávku od Patrika Skácela v nádherný gól. Jeho střelu z voleje snad Novotný ani chytit nemohl - 0:3. I další pokusy patřily Hanákům. Venkrbec nejprve trefil jen jihlavskou tyčku a ani jeho dorážka gólem neskončila. Naprázdno vyšli i Janáček se svou střelou od modré, Prinke, který se snažil propálit hradbu těl i Venkrbec, který se dostal až před Novotného a čekal na jeho pohyb. Jihlavský brankář si však i tento pokus dokázal pohlídat. Na jihlavské straně zahrozil Man, ovšem jeho střela mířila jen do betonu. Stejně jako v první části i v té druhé si domácí vytvořili pár slušných šancí. Dolana nejprve zpracoval nahrávku zpoza branky, ale Turek byl na místě. Účinkem se minula i Hobzova střela od modré. Pět vteřin před koncem na olomoucké straně tečoval Menšík střelu od modré, jenže jen do tyče.

Třetí část začali domácí náporem a snažili se s výsledkem něco udělat. Nejprve Dzurik zakončil své sólo střelou do betonu, zanedlouho trefil Hobza jen Turkovu tyč a festival šancí zakončil Tkáč střelou mimo tři tyče. Olomouc se snažila ještě navýšit skóre. Při šanci Spurného zachránil Jihlavu od gólu jen výborný reflex brankáře Novotného. V osmé minutě bylo utkání přerušeno kvůli uvolněnému usu plexiskla. Než se poškození opravilo, hráči na obou stranách lehce vypadli z tempa. Ovšem zdá se, že pauza více pomohla hostům. Ti totiž v desáté minutě přidali čtvrtý gól. Martin Janáček poslal svou hbitou střelu mezi Betony Filipa Novotného - 0:4. Pátý hřebík do rakve zatloukl Lukáš Luňák, který Novotného pohotově obstřelil - 0:5. To už bylo na mladého brankáře moc, a tak raději přepustil své místo Janu Zourovi. „V krátkém úseku nám nasypali hodně gólů a pak se špatně hraje,“ lituje kapitán Vlk. Zour se až do konce třetiny nenudil a měl pořád plné ruce práce. Nejprve si správně vyjel proti střele Koktana, který neměl jinou možnost, než střílet do plastrónu. Jediná šance na holích hostí byla dvojnásobná střela Vojtěcha Cakla od modré, Turek byl ovšem připraven. V 59. minutě udeřily hosté pošesté. Ondřej Šula pálil přesně pod víko - 0:6. Olomouc chtěla přidat i další góly a tak ani minutu před koncem nepolevila. Nejprve ještě Jiří Tobiáš pálil jen do Zourovy lapačky, ovšem o deset vteřin později již využil jeho zaváhání, objel ho a podél ležícího brankáře pohodlně skóroval - 0:7. „Utkání se hodnotí špatně. Sedm branek doma, to je opravdu hodně, to se nesmí stávat. Možná je to tím, že zbytečně chodíme na trestnou. Přitom si to říkáme před každým zápasem, ale někteří hráči to nedokáží pochopit,“ zlobí se Vojtěch Pekárek.

Jihlavská juniorka tedy nedokázala navázat na tři body z Brna a v zápase s dalším moravským celkem prohrála. „Čekali jsme, že to bude jednodušší. Musíme hrát zápas od zápasu a nekoukat na to jestli jsme minulý zápas vyhráli či prohráli,“ bere si poučení jihlavský kapitán. „Zápas v Brně se nám podařil jak pohybově, tak i co se obrany týče,“ doplňuje Pekárek. Teď bude Dukla zajíždět do Ostravy, ve které by se měla pokusit urvat body. „Každý zápas je jiný, tě jedeme do Ostravy, oni mají méně bodů než my, takže musíme zabojovat a na těchto týmech pod námi bodovat,“ věří Pekárek.

Ohlasy trenérů

Kamil Přecechtěl (Olomouc): "My jsme poslední utkání doma odehráli velice dobře a formu jsme si přenesli i do dnešního zápasu. Myslím, že celých 60 minut jsme dominovali, byli jsme lepším mužstvem, vyhráli jsme zaslouženě. My nemíváme moc vyloučených, mužstvo celkem dobře bruslí, je v pohybu a určitě nás naše přesilovky dostaly do tlaku. Za nejpozitivnější považuji fakt, že jsme dali poměrně dost gólů a že se prosadili hlavně mladí hráči, takže to nestojí jen na těch starších."

Petr Vlk (Jihlava): „Byl to špatný výkon. Jsem opravdu nespokojen s přístupem některých hráčů. Soupeř si dnes zasloužil vyhrát. Když se prohrává o čtyři góly, tak se hraje jinak, takže se do hry dostali všichni kluci. Potom už nehraje roli jestli prohrajeme 3:0, nebo 7:0.“