1:5
(1:2, 0:1, 0:2)

Mizérie juniorů pokračuje!

21.12.2006 / Dušan Majer

Jihlavská juniorka zažívá nelehké období. Nevyhrála už osm zápasů v řadě a ze snů o play off jsou cáry. Nyní se tým musí zaměřit spíše na záchranu. Osmou porážku si jihlavští mladíci připsali v zápase s Vítkovicemi. I když soupeř přijel pouze se třinácti htráči, většinou dorostenci, vstřelila Jihlava jediný gól z hole Marka Tkáče. Jihlavská juniorka tak prohrála s celkem ze severu Moravy 1:5.
21.12.2006 18:00, Extraliga juniorů - 32. kolo

HC Dukla Jihlava

Zour - Novák, Pekárek, Zelený, Kaláb, Vacek, Cakl, Šustr - Man, Tkáč, Dolana - Burian, Komůrka, Navrátil - Cirhan, Dzurik, Kuřítko - Kotlík, Pometlo, Dvořák
1

HC Vítkovice Ridera

Unzeitig - Hrubý, Hartmann, Mlynář, Slavík, Voráček - Vrána, Olšar, Velecký, Palát, Hamrák, Klimša, Szturc, Bursík
5
Branky a nahrávky: 18. Tkáč (Man) - 9. Palát, 9. Velecký (Bursík), 31. Bursík (Palát, Velecký), 47. Palát (Velecký), 49. Bursík (Hamrák, Hartmann). Rozhodčí: Jeřábek - Chocholouš, Musil. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 85. Střely na branku: 28:46. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5.

Průběh utkání

Hosté, kteří na Vysočinu přijeli pouze se třinácti hráči do pole se dostali do první vážnější šance. „Bylo nás málo protože naši chlapci trénují s A-týmem, který zítra hraje proti Liberci,“ osvětluje důvody nízkého počtu hráčů trenér Moták. Kapitán Velecký pálil jen do Zourova plastrónu. Z jihlavských hráčů mohl skóre jako první otevřít Man, ale jeho volej z kruhu mířil jen těsně vedle. Vítkovice byly i přes nižší věkový průměr týmu mnohem aktivnější a dravější. Mlynář nejprve protáhl Zoura střelou od modré, Hamrák pak pálil z voleje na zadní tyč, ale jihlavský brankář byl namístě s betonem. Účinkem se minula i Szturcova klička do bekhendu. Se stejným fíglem neuspěl ani jihlavský Dolana. V deváté minutě přišly dvě zaváhání, která zřejmě rozhodla o osudu utkání. Nejprve Ondřej Palát objel branku a našel mezírku mezi betonem a tyčkou, čímž otevřel skóre zápasu -0:1. O 25 vteřin později se pohotovou střelou mezi betony dokázal prosadit i Michal Velecký, který zvyšoval na 0:2. „Nevím jak se to mohlo stát, nedovedu to vysvětlit. Byly to takové neočekávatelné situace a snad i trochu chyba gólmana, nedovedu to jinak vysvětlit.,“ kroutí nevěřícně hlavou Marek Tkáč. Jihlava se ale ještě rozhodla utkání zdramatizovat, dokladem toho jsou šance Kalába, který trefil Unzeitgovo rameno nebo volej zeleného, který však vítkovický brankář vykopl betonem. Domácí sem dočkali až v osmnácté minutě, kdy se Marek Tkáč trefil mezi Unzeitigovy betony - 1:2. „Máňa (Jiří Man – pozn. aut.) mi to pěkně posunul, chtěl jsem to trochu zdvihnout do vinglu, ale zapadlo to mezi betony,“ odpovídá šťastný střelec. Pro domácí to bylo bohužel v utkání naposledy. Před první sirénou mohli jít hosté do dvougólového trháku, ovšem proti byl Zour, který posledních vteřinách hry svůj tým podržel při závaru před bránou.

Druhá třetina byla pro domácí jako ledová sprcha. Hned v začátku byli potrestáni samostatným nájezdem za vyhození brankářské hole. K exekuci se postavil kapitán Velecký, ovšem Zour přesně kopíroval jeho pohyby, takže útočník neměl kam střílet, nakonec svou střelu poslal mimo tři tyče. Tlak hostí stoupal a gól několikrát visel ve vzduchu. Zour se například vyznamenal při střele Hamráka, kterou s obtížemi vytečoval nad horní tyčku. Stejný hráč zaměstnal jihlavského gólmana i o pár minut později, kdy pálil z úhlu. Zour však puk s přehledem vykopl. Štěstí při něm naopak stálo při střele Mariana Mlynáře, který pálil skrz chumel těl. Jeho střela rozezvonila tyčku domácí branky. Hosté svůj tlak nakonec v gól přeci jen přetavili. Tomáš Bursík dorazil bekhendem Palátův pokus a zvyšoval na 1:3. V dalších minutách přišlo z jihlavské strany několik zahozených šancí. Za všechny jmenuje například teč kapitána Dolany, která mířila mimo. „Za stavu 1:2 jsme měli dost šancí, kdy jsme se mohli dostat do zápasu, ale to se nestalo. Zlomil nás asi ten gól na 1:3,“ vidí hlavní příčinu neúspěchu Tkáč.

i třetí část měl vcelku jasný průběh. Jako první se do šance sice dostal Pekárek, který před Unzeitigem pálil do betonu, ale otěže zápasu drželi v rukou hosté. Na 1:4 zvyšoval Ondřej Palát, který dokázal svou dorážkou přehodit ležícího Zoura. Jihlava se ještě pokusila otevřít hru, ale Novákova střela od modré mířila jen do plastrónu. Přesunu sil do útoku využili hosté znamenitě. Tomáš Bursík prudkou střelou poslal vítkovické hráče do trháku 1:5.Jihlavu to psychicky zlomilo a i poslední dvě šance patřily hostům. Vrána se prokličkoval před Zoura, ale ten si puk pokryl. Poslední šanci na změnu skóre měl na své holi Szturc, ten však pálil jen do Zourova ramene. „Zápas bych hodnotil tentokráte již záporně. Ta šňůra už je moc dlouhá, body potřebujeme abychom udrželi soutěž. Náš výkon dnes nebyl úplně nejhorší, měli jsme tam hodně šancí, které jsme však neproměnili, například já. Nehráli jsme až tak špatně, byly tam sice individuální chyby, ale nebylo to až tak špatné. Vítkovice nás přehrály uměním a bojovností,“ vypráví Dolana.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Vítkovice): „Dnes jsme sem přijeli se značně oslabeným kádrem, bylo tu hodně dorostenců. Vsadili jsme na obětavost, nasazení a zodpovědnost a to stačilo, hráli jsme dobře.“

Josef Kolda (Jihlava): „Myslím, že naši kluci se snažili. Nemůžu jim upřít snahu. Vítkovický ročník 88/89 jsou bývalí mistři republiky.“