4:2
(2:0, 0:2, 2:0)

Úspěšná premiéra

13.09.2003 / RTD

Vstup do nové sezóny Dukle vyšel. V úvodním zápase totiž na svém ledě porazila havířovské Pantery 4:2. Tři body za tři asistence si připsal jihlavský kapitán Oldřich Bakus.
13.09.2003 17:30, 1.liga ČR - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ševčík, Staněk P., Morava , Šefčík, Lupač, Šmarda - Rytnauer , Bakus, Hlouch - Jantovský, Altrichter, Adamec - Cmunt, Kaňkovský, Říha
4

AZ Heimstaden Havířov

Vojtek - Vavruša, Rimmel, Karlíček, Matějíček, Bartoň, Machálek - Sršeň, Volák, Goličič - Syřínek, Kočara, Staněk A. - Zdráhal, Zima, Csabi - Dvořák, Novák
2
Branky: 5. Staněk P. (Kaňkovský, Bakus), 10. Hlouch (Bakus, Staněk P.), 42. Rytnauer (Bakus), 59. Říha (Kaňkovský, Cmunt) - 27. Zdráhal, 38. Staněk A. (Zdráhal). Rozhodčí: Kubeš - Novák, Špringl. Vyloučení: 6:6, navíc Staněk A. (HAV) 10 minut. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2100.

Průběh utkání

V prvním zápase nové sezóny přivítala Dukla na svém ledě atraktivního soupeře. Havířov, který ještě v minulém ročníku působil v nejvyšší soutěži, byl před utkáním velkou neznámou. V jeho kádru totiž z loňska zůstalo pouze pět hokejistů.

Do utkání vstoupili Panteři přesilovou hrou. Tu jim už po minutě daroval domácí útočník Jantovský. Hosté se však k ničemu nedostali. Jak se využívá početní přesila jim tak museli ukázat až jihlavští hokejisté. V páté minutě střelou Pavla Staňka Dukla potrestala vyloučení Syřínka, 1:0. I druhá branka utkání padla při hře pěti proti čtyřem. V jedenácté minutě zakončil souhru prvního přesilovkového komanda Roman Hlouch, 2:0. První třetina tak skončila dvougólovým vedením domácích.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Zatímco v prvních dvacetiminutovce byli v přesilovce domácí stoprocentní, ve druhé při své početní výhodě inkasovali. Ve 27. minutě po Moravově hrubce v rozehrávce se totiž k puku dostal Pavel Zdráhal, který v loňské sezóně působil v Jihlavě, a svou přesnou střelou mezi betony nedal Suchanovi šanci, 2:1. Ve 35. minutě mohl dvougólové vedení na stranu domácích vrátit obránce Jan Šmarda, ale svůj nájezd na Vojtka nevyužil. Podle otřepaného hesla "nedáš - dostaneš" se o chvíli později Panterům podařilo vyrovnat. Chybu Suchana potrestal znovu Zdráhal, který tentokrát přihrál Aleši Staňkovi a ten se nemýlil, 2:2. Havířov uštědřil Jihlavě ve druhé třetině lekci z produktivity, ze dvou jejich zaváhaních vytěžil dvě branky a dostal se tak zpět do zápasu.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

O výsledku utkání tedy muselo rozhodnout jeho třetí dějství. Ve 42. minutě vyhrál Bakus buly v útočné třetině, přihrál Ladislavu Rytnauerovi a pravé křídlo prvního útoku dostalo znovu domácí do vedení, 3:2. Hosté se do konce zápasu snažili o vyrovnání, ale žádná z jejich střel si cestu za Suchanova záda už nenašla. Naopak, v 59. minutě ujela dvojice Petr Kaňkovský - Vladimír Říha a druhý jmenovaný definitivně zpečetil výhru domácích, 4:2. 23 sekund před koncem se sice ještě hosté pokusili o power-play a získali tak, i díky přesilovce, na ledě dvojnásobnou přesilu, ale jejich snaha vyšla na prázdno.

Ohlasy trenérů

Richard Farda (Havířov): "Jako každý první zápas byl i tento hodně nervózní. Ale také dost rychlý, tvrdý a měl dobrou úroveň. Z naší strany kvituji to , že i přesto, že jsme prohrávali 0:2, dokázali jsme stav utkání srovnat na 2:2. Po druhé třetině jsme si v kabině vzali stranou naše centry s tím, že všechny buly za první dvě třetiny jsme prohráli. Snažili jsme se to řešit, ale jak se později ukázalo, marně. Právě další prohrané vhazování ve třetí třetině pak nakonec rozhodlo celý zápas."

Petr Vlk (Jihlava): "Souhasím s kolegou, že to dnešní utkání bylo od začátku nervózní. My jsme se dostali do rychlého dvoubrankového vedení, ale o to jsme ve druhé třetině po vlastních chybách přišli. Samozřejmě že jsem rád, že jsme to nejdůležitější buly zápasu vyhráli my a že nám to tam spadlo. Každopádně to byl dnes ale boj."