1:4
(0:0, 1:1, 0:3)

Dukla favorita potrápila

02.09.2003 / RTD

Zajímavý hokejový souboj byl dnes k vidění na Horáckém zimním stadiónu v Jihlavě. Proti domácí Dukle, která je nejlepším mužstvem československé historie, totiž nastoupil nejúspěšnější tým samostatné české ligy - HC Vsetín. I když obě mužstva časem ztratila na svém lesku a v jejich řadách se už neobjevují reprezentanti, předchozí úspěchy jim nikdo nesebere.
02.09.2003 17:30, Přípravné zápasy - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ševčík, Staněk, Duben, Morava, Lupač, Šmarda, Šefčík - Hlouch, Bakus, Rytnauer - Jantovský, Altrichter, Adamec - Říha, Kaňkovský, Cmunt - Lazorišák, Havel, Sklenička
1

VHK ROBE Vsetín

Masný - Jaškin, Luža, Kuboš, Vyrůbalík, Polák, Stach - Hudec, Štraub, Selingr - Dubec, Vak, Stantien - Koroteev (41. Ambruz), Vampola, Demel
4
Branky: 34. Šefčík (Sklenička, Havel) - 31. Štraub (Hudec, Selingr), 45. Dubec (Vak), 55. Ambruz (Demel, Vampola), 56. Štraub (Selingr). Rozhodčí: Vampola - Rittich, Guth. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.

Průběh utkání

Na lavičku extraligového týmu se postavil kouč Jiří Režnar. Původem opavský trenér v loňské sezóně působil v Jihlavě a pod jeho vedením se Dukla dostala až do vysněného finále proti Kladnu. V něm sice jihlavští borci na favorita ligy nestačili, přesto si sympatický lodivod získal srdce fanoušků Dukly. A ti ho dnes také jak se sluší uvítali. "Potěšilo mě, že diváci nezapomněli a přátelsky mě přivítali. Bylo to opravdu hodně příjemné. Jednou bych se sem chtěl určitě vrátit. Nebýt nabídky z extraligy, tak jsem odsud v žádném případě neodešel," poděkoval po zápase za uvítání Jiří Režnar.

Podle předzápasových prognóz měl být dnes Vsetín jasným favoritem. Domácí však od úvodu rázně naznačili, že se s rolí outsidera rozhodně nehodlají smířit. Svou bojovností se týmu z nejvyšší hokejové soutěže minimálně vyrovnali, pokud ho dokonce nepřehrávali. Největší brankovou šanci první třetiny měl na své holi domácí útočník Říha, kterého přesným pasem našel Jantovský, jihlavský mladík však brankaře hostů překonat nedokázal. A protože se podobně dařilo i všem ostatním hráčům, do kabin se po první třetině odcházelo za stavu 0:0.

I do druhé třetiny nastoupili hráči Dukly s odhodláním a v prvních deseti minutách ovládali led. Do vedení je mohl ve 23. minutě dostat zkušený útočník Kaňkovský, ale ani jeho velešance brankou neskončila. K velké steči Masného branky poté zaveleli domácí v rozmezí 27. a 28. minuty, ale ani tentokrát puk za záda vsetínského gólmana nikdo z jihlavských střelců nedostal. A tak přišel zákonitý trest. Podle hesla nedáš - dostaneš se v 31. minutě na druhé straně po kombinaci prosadil kapitán hostů Josef Štraub, 0:1. Ani inkasovaná branka domácí do kolen nesrazila, i nadále pokračovali ve stejném nasazení a ve 34. minutě byli za své usilí odměněni vyrovnávací brankou. Po buly v útočném pásmu se puk dostal na hokejku obránce Karla ŠefEíka, který svou střelou od modré nedal Masnému šanci, 1:1. Ještě do konce třetiny se pak Dukla mohla dostat dokonce do vedení. Ve 38. minutě jel sám na vsetínskou branku Bakus, ovšem svou samostatnou akci v branku přetavit nedokázal. "Troufám si říct, že dvě třetiny jsme dnes rozhodně nebyli horším týmem, ale naopak tím lepším. Především ve druhé třetině jsme měli využít své šance," litoval po zápase promarněných příležitostí svých hráčů jihlavský kouč Petr Fiala.

Pokud za předvedený výkon v prvních dvou třetinách zaslouží domácí velkou pochvalu, úvodních deset minut závěrečného dějství jim skutečně nevyšlo. Ve 45. minutě totiž zůstal nepokrytý před brankou Marek Dubec a bez problému dostal hosty do vedení, 1:2. Dukla se však ani v tuto chvíli nevzdala a pokusila se ještě o zvrat. Mezi 50. a 51. minutou měl dvě velké šance na vyrovnání Adamec, ale jeho odvážné průniky obranou hostů brankou neskončily. Poslední jiskřičku naděje pak v rozmezí necelé minuty zfoukly dvě nepřesné jihlavské rozehrávky. Tu první potrestal Martin Ambruz, 1:3, a definitivní podobu skóre určil svým druhým gólem zápasu Josef Štraub, 1:4. "Jsem moc rád, že jsme vyhráli. Myslím, že to byl dobrý zápas, Jihlava hrála výborně a potvrdila, že bude znovu patřit k nejlepším v první lize. Výborně chytal Jarda Suchan, který podle mě Lukáše určitě dostatečně nahradí," pochválil své bývalé svěřence Režnar.

V pátek se oba týmy střetnou znovu, tentokrát na vsetínském Lapači.

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (Jihlava): Tady je vidět co všechno dokáže hokej. Od Pardubic jsme dostali doma 1:5, tedy téměř stejný výsledek, ale přitom průběh toho zápasu byl naprosto rozdílný. Dnes jsme dvě třetiny hráli dobře, poslední třetina už nám nevyšla a ta bohužel nakonec rozhodla.