5:1
(1:0, 3:0, 1:1)

Mladíci s přehledem porazili Žďár

04.08.2006 / Dušan Majer

J i h l a v a - Hokejisté Dukly Jihlava ve svém prvním přípravném střetnutí na nadcházející prvoligovou sezónu s přehledem udolali Žďár nad Sázavou 5:1. V utkání dostali v dresu domácích přednost většinou mladíci a šance se chopili dobře. Jednadvacetiletý Jan Rezek skóroval dvakrát, nejstarším střelcem Dukly byl dvaadvacetiletý Ota Lazorišák. Hosté se prosadili až za rozhodnutého stavu na začátku závěrečné třetiny.
04.08.2006 17:30, Přípravné zápasy - 12. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř (40. Kotlík) - Lukačovič, Drgoň, Číntala, Zigmund, Plch, Peroutka - Lazorišák, Havel, Fiedler - Polák, Štefík, Hrbatý - Rezek, Dušátko, Horský - Vlk, Suk
5

SKLH Žďár nad Sázavou

Novák - Domkář, Meloun, Koželuh, Smejkal, Fibikar, Sláma - Tecl, Klepetko, Kaut - Bukáček, Plachý, Holý - Dítě, Kunstmüller, Sobotka - Chlubna, Mühlfait, Nedělka
1
Branky a nahrávky: 4. Lazorišák, 32. Suk (Vlk), 34. Havel (Fiedler), 40. Rezek (Dušátko), 49. Rezek (Vlk, Štefík) - 42. Plachý (Bukáček). Rozhodčí: Vokurka - Guth, Rittich. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.

Průběh utkání

Dukla Jihlava má za sebou svůj první přípravný duel. Jejím soupeřem byl druholigový Žďár nad Sázavou. Jihlavští do zápasu nenasadili zkušené matadory, ale dali spíše šanci mladým talentům. I přesto dokázali Jihlavští soupeře zatlačit do defenzivy a zaslouženě vyhráli 5:1.

Dukla si od počátku utkání hlídala soupeřovy ojedinělé útočné výpady a sama diktovala tempo hry. Hned ve druhé minutě se ve velké šanci ocitl Štefík, ale jeho projektil mířil nad branku. O pár vteřin později se neujala Lukačovičova bomba od modré, ale třetí pokus již v síti skončil. Ota Lazorišák dostal přihrávku na modrou čáru, ale se zakončením si počkal. Nejprve udělal kličku obránci, čímž získal velký prostor, potom sjel blíže k bráně a nechytatelně zavěsil. Žďár se ale nevzdal a ihned kontroval Koželuhovým pokusem, který ovšem Řehoř vykryl. To byla nadlouho poslední akce hostů. Zato jihlavští hokejisté ostřelovali Nováka jako na střelnici. Nejprve Fiedler neuspěl s bombou z mezikruží, potom Vlk nevyužil nájezdu jeden na jednoho, Vzápětí Fiedler obkroužil branku a naslepo nahrával na zadní tyč, jenže u té nikdo nestál. V sedmnácté minutě se dostali do brejku Hrbatý s Havlem, ale prvně jmenovaný poslal svou střelu jen do betonu připraveného Nováka. Poslední akce třetiny ale patřila Žďáru. Robert Holý nejprve svou střelou pěkně protáhl Řehoře, který tuto jedovku stihl jen vyrazit, a dorážku poslal do horní ochranné sítě.

Do druhé třetiny nastoupili hosté aktivněji a první šance patřila jim. Kunstmüller zkoušel kulišáckou střelu z brankové čáry, ale trefil jen Řehořův beton. Stejnou střelu zkoušel o pár minut později i Sláma - se stejným úspěchem. Zhruba v polovině utkání se začala otěží znovu ujímat domácí mašinérie. Lazorišák sice nejprve pálil z kruhu jen do brankáře, ale ve 33. minutě rozvlnil Novákovu síť Pavel Suk. Ten brankáře nejprve ukázkově zmátl pohybem a potom zakončil střelou k tyči. O 38 vteřin později zvyšoval Marian Havel už na 3:0, když jeho střela z mezikruží propadla Novákovi mezi betony. Potom to vypadalo jakoby Žďár vyklidil pole. Nejprve Plch nečekaně zaměstnal Nováka prudkou střelou od červené čáry, potom Horský zkoušel objet bránu a předložit přihrávku na zadní tyčku. Jeho nápad však zůstal nevyslyšen. Potom Plch zkoušel najet před branku z úhlu, jeho střelu však zastavila brankářova lapačka. Tomuto jihlavskému obránci se gól vstřelit nepodařilo ani když pálil z voleje z mezikruží. Asi minutu před konce druhé třetiny byla k vidění opět objížďka branky s přihrávkou na zadní tyč. Tentokrát byl jejím autorem Adam Dragoň. Ani jeho pokus však skóre nezměnil. To se hýbalo až 41 vteřin před druhou sirénou, kdy Dušátko našel mezi kruhy volného Jana Rezka a ten za pomoci teči hostujícího obránce dopravil puk do sítě.

Do poslední části nastoupil do jihlavské branky Kotlík a hned z první střely inkasoval. Jiří Plachý ho nejprve donutil vykopnout betonem puk od tyčky a potom jej dorážkou přehodil. Další minuty ale již znovu patřily domácím. Lukačovičova střela od modré nadělala Novákovi hodně potíží. Potom Suk svou střelu přizvedl až moc a trefil brankáře do masky. Definitivu dal výsledku znovu Jan Rezek, který při úniku tři na jednoho zužitkoval lahůdkovou nahrávku od Horského. Potom ještě v patnácté minutě zkoušel Hrbatý bekhend, ale neuspěl. Stejně jako na druhé straně Meloun, který poslal puk jen do Kotlíkovy lapačky.

Ohlasy trenérů

Milan Chalupa (Jihlava): „Vyzkoušeli jsme hlavně mladé kluky a hráče, které tu máme na zkoušku. Nebyl důležitý výsledek, ale herní projev. Soupeř nás neprověřil, takže jsme nemohli poznat naše slabiny. Další soupeři budou silnější a u nich už můžeme hledat slabá místa."