7:3
(1:1, 3:1, 3:1)

Z nerváku jasné vítězství

28.12.2006 / Dušan Majer

Jihlavská juniorka zaznamenala první vítězství pod trenérskou taktovkou Aleše Polcara. V období mezi svátky si k sobě jihlavští mladíci pozvali stejně staré soupeře z Kolína. Utkání bylo dlouho vyrovnané, ale domácí z něj nakonec udělali vcelku jasnou záležitost a zvítězili 7:3. O vysoké skóre se postarali především dva hráči. Roman Dolana, který rozvlnil síť celkem čtyřikrát a Jiří Man, který dal sice jen dva góly, ale připsal si k tomu ještě tři nahrávky.
28.12.2006 12:15, Přípravné zápasy juniorů - 10. kolo

HC Dukla Jihlava

Zour (od 30. Navrátil) - Cakl, Zelený, Střecha, Vacek, Šustr A., Šustr J. - Man, Dolana, Kuřítko, Holec, Cirhan, Dvořák, Pometlo, Kotlík
7

SC Marimex Kolín

Janák - Kopecký, Voříšek, Kunášek Štěpán, Beňovský, Mejzr, Dedek, Pýcha, Honz, Ergan, Hutla, Procházka, Mráz, Vondra, Volf, Kunášek Josef, Hanzlík
3
Branky a nahrávky: 1. Dolana (Zelený), 22. Man (Dvořák), 35. Vacek, 40. Dolana (Man), 41. Dolana (Man), 55. Dolana (Man), 15. Man (Kotlík) - 17. Hanzlík, 38. Volf, 51. Beňovský Rozhodčí: Holub - Poutík, Hejduk. Vyloučení: 10:5. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3, 7:3.

Průběh utkání

Utkání nabralo zpoždění hned ve svém začátku, kvůli dopravním problémům v Havlíčkově brodě, kde uvízl hostující autobus. Domácím půlhodinový skluz na silách vůbec neubral. Už po 34 vteřinách hry napřáhl na modré Jan Zelený a jeho střelu před Janákem tečoval Roman Dolana - 1:0. Jihlava se Rychlým vedením zřejmě dostala do pocitu, že kolínské Kozly snadno porazí. Opak byl ovšem pravdou. I přes šance Pometla, Kuřítka či Mana se skóre neměnilo. Ke slovu se tedy dostali hosté. Josef Kunášek ještě pálil ze sóla jen do betonu, ale Petr Hanzlík se svou dvojnásobnou dorážkou už mířil přesně - 1:1.

Ve druhé části už ale domácí ukázali proč hrají nejvyšší soutěž. Svým stálým napadáním pomalu tlačili Kozly do defenzivy. První šanci měl na své holi Man, ale Janák jej efektně vychytal. Kozli se sice dostali k dlouhodobějšímu tlaku, ovšem nic ze své převahy nevytěžili. Od této chvíle se otěží chopili domácí. Jiří Man se protáhl od tyčky až před brankáře a hbitým pohybem holí uklidil puk do sítě - 2:1. Po tomto gólu došlo ke střídání gólmanů. Avšak ne na straně hostí. Domácí přesně v polovině utkání poslali do hry Petr Navrátila. V útoku se činil Roman Dolana, který pálil jen těsně vedle betonu. Jeho spoluhráč Jiří Man se zakrátko dočkal třetího jihlavského gólu. Jeho střela zapadla mezi Janákovy betony - 3:1. Hosté alespoň snížili na 3:2 zásluhou Volfovy bomby z mezikruží, která zapadla přímo do šibenice. Na rozdíl dvou gólů upravil neudržitelný Roman Dolana, který se trefil onetimerem mezi lapačku a beton brankáře hostí.

I třetí část přinesla hodně gólů a divákům se musela líbit. Již po 13 vteřinách hry využil Roman Dolana zaváhání obrany hostí, kteří nechali puk volně ležet před brankovištěm. Jihlavský útočník se jej tedy ujal a střelou pod víko zvyšoval už na 5:2. Kozlové jen snížili na 5:3 zásluhou Lukáše Beňovského, který dokázal poslat puk pod padajícím Navrátilem. Domácí však měli sil na rozdávání, což dokázali ve finiši utkání. Nejprve Roman Dolana opět využil chyby obránců a napálil volný puk pod víko – 6:3 a v závěru ještě Jiří Man zametl do branky puk ležící mezi tyčkou a betonem - 7:3.

Po utkání ještě přišly na řadu samostatné nájezdy. Jako první se rozjel Roman Dolana, ten však svým švihem pálil jen do Janákova betonu. Na straně Kozlů se proti Zourovi rozjel Volf a jeho pomalý pohyb přímo signalizoval bekhendovou kličku. Ta skutečně přišla, ale jihlavský brankář byl na místě. Stejně jako první Duklák dopadl i Jiří Man. Efektní blafák si připravil Vondra, ovšem puk mířil mimo. Kličkou do forhendu se pokoušel prosadit Adma Pometlo, ovšem Janák byl proti. Bekhend se ukázal jako špatná volba i pro Dana Hutlu. Čtvrtou sérii začal Střecha, který pálil mezi beton a tyč, ale neuspěl. Zato Mejzrova střela podél betonu ukončila celé klání.

Ohlasy trenérů

Petr Buben (Kolín): “Utkání neslo všechny znaky přátelského zápasu. My jsme zkoušeli řadu nových hráčů… Některé jsme nechali doma… Des nám třeba chytal třetí brankář. Utkání by bylo vyrovnané, ale náš brankář nechytal jak by měl.“

Aleš Polcar (Jihlava): „Byl to přípravný zápas, kde jsme chtěli nasadit mladé kluky – ročník 90, nebo kluky, kteří toho moc neodehráli. Kolín v prvních dvou třetinách velmi dobře bruslil, my jsme je začali přebruslovat až v té třetí. Některým klukům to ukazuje, že mají problém se prosadit i proti těmto soupeřům. Jiní mne naopak přesvědčili, že hokej hrát umí.“